MIŠLJENJE JAVNOSTI

AMERIKANCI SNAŽNO PROTIV INTERVENCIJE U SIRIJI Samo 9 posto za uključenje u rat

Vjeruju da se Washington ne bi trebao uplitati u sukob čak i ako se točnima potvrde izvješća da je sirijska vlada uporabila kemijska oružja protiv civila.
 AFP

SAN FRANCISCO - Amerikanci se snažno protive intervenciji SAD-a u sirijskom građanskom ratu i vjeruju da se Washington ne bi trebao uplitati u sukob čak i ako se točnima potvrde izvješća da je sirijska vlada uporabila kemijska oružja protiv civila, pokazali su rezultati istraživanja javnog mišljenja agencije Reutersa i instituta Ipsos objavljeni u subotu.

Oko 60 posto ispitanih Amerikanaca je reklo da Sjedinjen Države ne bi trebale intervenirati u sirijskom građanskom ratu dok samo devet posto smatra da bi se predsjednik SAD-a Barack Obama trebao uključiti.

Više bi Amerikanaca podržalo intervenciju ako se utvrdi da su u Siriji uporabljena kemijska oružja no i ta se potpora smanjila posljednjih dana upravo iako sirijski građanski rat eskalira, a na televiziji i internetu se mogu vidjeti slike stotina civila navodno ubijenih kemijskim oružjem.

Po rezultatima istraživanja 25 posto Ameirkanca podržalo bi intervenciju ako su snage sirijskog predsjednika Bašara al-Asada uporabile kemijska oružja protiv civila dok bi se 46 posto Amerikanaca i tome protivilo. To predstavlja pad podrške intervenciji SAD-a u odnosu na 13. kolovoza kada je u istraživanju Reutersa i Ipsosa 30,2 posto Ameirkanaca podržalo intervenciju u Siriji u slučaju uporabe kemijskog oružja. Intervenciju u takvim okolnostima tada nije podržavalo 41,6 ispitanika.

Ukupno gledano, ankete sugeriraju da rast krize u Sirije i potresne snimke navodnog napada kemijskih oružjem u okolici Damaska ovoga tjedna zapravo učvršćuju odlučnost Amerikanaca da se ne uključuju u sukob na Bliskom istoku.

Posljednji rezultati, kao i oni prethodnih anketa koje Reuters/Ipsos provodi od početka lipnja, sugeriraju da će Obama, ako pokrene vojnu akciju protiv Asadovog režimao, to činiti usprkos čvrstom protivljenju javnosti SAD-a, oprezne nakon iskustva desetljeća rata u Iraku i Afganistanu.

Kako sirijski sukob eskalira tako raste i pritisak raznih vlada na Obaminu administraciju, uključujući francusku i izraelsku, da snažnije odgovori na rastuću humanitarnu i političku krizu u Siriji. Obama, međutim, čini se nije i pod pritiskom građana SAD-a.

U ovotjednom istraživanju samo je 27 posto ispitanih reklo da podržava Obaminu odluku da pošalje oružje nekim pobunjeničkim skupinama u Siriji a 47 posto se tome protivi. Oko 11 posto kaže da Obama mora učiniti više u Siriji od slanja oružja pobunjenicima dok 89 posto smatra da ne bi trebao pomagati pobunjenicima.

Barack Obama trenutno razmatra niz opcija za Siriju a najpopularnija među Amerikancima je nikako ne intervenirati. Tu opciju podržava 37 posto Amerikanaca, pokazala je anketa. Među manje popularnim opcijama su zračni udari kako bi se pomoglo pobunjenicima, što podržava 12 posto Amerikanca, uvođenje zone zabrane letenja (11 posto podrške), financiranje multinacionalne invazije na Siriju (9 posto) i invazija na Siriju postrojbama SAD-a (4 posto).

Istraživanje Reuters/Ipsos je provedeno od 19. do 23 kolovoza na uzorku od 1448 ispitanika, a moguća statistička greška je +/- 2,9 posto za svaki rezultat.

Američki ministar obrane: Pentagon je spreman provesti vojne opcije u Siriji

KUALA LUMPUR - Pentagon je spreman provesti vojne opcije u Siriji ako ih predsjednik Barack Obama naredi, izjavio je u nedjelju američki ministar obrane Chuck Hagel.

On je ponovio izjave Bijele kuće upozorivši da Amerika i dalje prikuplja činjenice o navodnoj upotrebi kemijskog oružja protiv civila od strane sirijske vlade. Međutim, kazao je da je američka vojska, koja razmješta svoje mornaričke snage u Sredozemlju kako bi dala Obami opciju oružanog napada, sprema djelovati ako se to od nje zatraži.

"Predsjednik Obama zatražio je od ministarstva obrane da pripremi opcije za sve slučajeve. Mi smo to učinili i spremni smo provesti bilo koju opciju, ako on odluči da se provede jedna od tih opcija", rekao je Hagel novinarima na tiskovnoj konferenciji u Kuala Lumpuru.

Američki i europski sigurnosni izvori izjavili su da su SAD i savezničke obavještajne agencije napravili preliminarnu procjenu da su sirijske snage koristile kemijsko oružje u napadu. Ujedinjeni narodi zatražili su pristup lokaaciji na koju je izvršen taj napad.

'Vlada u Damasku mora omogućiti UN-u istragu' Državni tajnik SAD-a razgovarao sa sirijskim ministrom vanjskih poslova

WASHINGTON - Državni tajnk SAD-a John Kerry u četvrtak je razgovarao sa sirijskim ministrom vanjskih poslova Validom al-Mualemom i rekao mu da vlada u Damasku mora omogućiti pristup UN-ovim inspektorima mjestu navodnog napada nervnim otrovima, priopćio je State Department u subotu.

Kerry je sirijskog ministra nazvao "kako bi razjasnio da je sirijski režim, ako, kako tvrdi, nema ništa za skrivati, trebao odmah dopustiti neometani pristup mjestu napada umjesto da nastavi napadati pogođeno područje kako bi spriječio pristup i uništio dokaze", rekao je jedan dužnosnik State Departmenta.

"Državni tajnik je također istaknuo da je dobio puna jamstva zapovjednika Slobodne sirijske vojske da će zajamčiti sigurnost UN-ovim istražiteljima na pogođenim područjima", rekao je dužnosnik.

Kerry je u subotu također obavio niz diplomatskih razgovora s kolegamam iz Saudijske Arabije, Jordana i Turske, rekao je dužnosnik. "U svim tim pozivima državni je tajnik naglasio važnost brzog utvrdivanja činjenica i istaknuo ozbiljnost i težinu bilo kakve uporabe kemijskog oružja", rekao je dužnosnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 20:43