SMRT OTETE BRITANKE

Amerikanci priznali: Mi smo ubili britansku humanitarku kad smo je spašavali, a ne talibani

Vlada je dugo pod pritiskom javnosti da povuče trupe iz Afganistana, a tragedija bi mogla pojačati taj zahtjev
 Screenshot: YouTube

LONDON - Smrt britanske humanitarke Linde Norgrove, otete prije dva tjedna u Afganistanu, uzdrmala je službeni London i Washington nakon tragičnog epiloga operacije spašavanja te 36-godišnjakinje iz ruku militanata.

Američki predsjednik Barack Obama izrazio je sućut britanskom premijeru Davidu Cameronu nakon informacije da su za njenu smrt najvjerojatnije krivi američki vojnici, a ne talibani kao što se u prvi mah tvrdilo. Američki i britanski dužnosnici obećali su istragu o događaju, no glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen istaknuo je da krivnja u svakom slučaju leži na otmičarima.

‘Enemy central’

Britanska vlada već je dugo pod pritiskom javnosti da povuče trupe iz Afganistana, a ova bi tragedija mogla biti dodatni argument opoziciji koja traži odlazak trupa iz te zemlje, pišu britanski mediji.

Ministar vanjskih poslova William Hague izjavio je u utorak kako se doznalo da su otmičari bili skupina lokalnih salafista, islamista koji surađuju s talibanima, al-Qa’idom i drugim militantnim skupinama na tom području.

- Ni u jednom trenutku nisu pokazali ozbiljnu namjeru za pregovore i puštanje Linde Norgrove - izjavio je Hague.

Taj dio Afganistana, brdovitu zabačenu dolinu Korengal, strane snage zovu “Enemy central”. Prošli petak bio je trinaesti dan otkako je Škotkinja zatočena. Iskusna humanitarka oteta je na cesti s još troje afganistanskih kolega koji su pušteni, a ona zadržana, najvjerojatnije radi otkupnine. Bespilotne letjelice otkrile su njenu lokaciju, no akciju spašavanja, tvrde američke vlasti, pokrenula je informacija da je planiraju odvesti u Pakistan.

Pod okriljem noći

Napad je počeo pod okriljem noći, prije jutarnje molitve otmičara. Bespilotne letjelice i helikopteri kontrolirali su nebo. Snajperisti su pratili sve prilaze u kuću. Otmičari su navodno bili pozaspali, a Linda Norgrove ležala je u društvu žena i djece i nije ni slutila da je u tijeku akcija njenog oslobađanja. Pola sata trajala je paljba, a onda je, čini se, američka granata slučajno bačena u blizinu Norgrove. Američka vojska prvo je bila objavila da je žrtva poginula jer se jedan taliban raznio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 06:31