REPUBLIKANSKI SENATOR

AMERIKA UCJENJUJE UN 'Ako priznaju Palestinu, razmislit ćemo hoćemo li ih financirati'

WASHINGTON - FEBRUARY 11: U.S. Sen. John McCain (R-AZ) (C) speaks as (L-R) Sen. Joseph Lieberman (D-CT), and Sen. Evan Bayh (D-IN) listen during a news conference on Capitol Hill February 11, 2010 in Washington, DC. The senators held a news conference to discuss Iran and proposed sanctions over human rights abuses. Alex Wong/Getty Images/AFP== FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS & TELEVISION USE ONLY ==
 ALEX WONG

Američki kongres trebao bi razmotriti pitanje hoće li nastaviti financirati Ujedinjene narode ako Vijeće sigurnosti odobri rezoluciju o državnosti Palestine, rekao je u nedjelju republikanski senator John McCain.

U razgovoru u CNN-ovoj emisiji "State of the Union" (Stanje nacije) McCain je rekao da predsjednik Barack Obama o takvoj rezoluciji ne bi trebao ni razmišljati.

Prošlotjedna izjava izraelskog premijera Benjamina Netanyahua neposredno prije izborne pobjede o tome da se protivi rješenju dviju država za Izrael i Palestince još je produbila jaz između njega i Obamine administracije.

McCain je Obamu optužio i za "izljeve bijesa" zbog Netanyahuovih izjava i tako dodatno osnažio sukob Obame s Kongresom, kojim dominiraju republikanci, oko Izraela.

Na upit jesu li američko-izraelski odnosi došli do opasne točke, senator je odgovorio "Mislim da to ovisi o predsjedniku SAD".

"Predsjednik bi to morao preboljeti. Izdignite se iznad svojih izljeva bijesa, predsjedniče", poručio je u emisiji McCain Obami.

"Vaš najmanji problem je to što je Bibi Netanyahu rekao tijekom izborne kampanje. Kad bi se svakog političara držalo za sve što kaže u političkoj kampanji, to bi sigurno bila tema za dugu raspravu", rekao je McCain, najistaknutiji senator u Kongresu po pitanjima vanjske politike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. rujan 2024 01:14