RAT U IRAKU: UDARI AVIONIMA NA DŽIHADISTE

Amerika bombardirala islamiste, oni prijete Obami: 'Dići ćemo zastavu Alaha iznad Bijele kuće!'

Predsjednik Barack Obama odobrio je američke zračne udare kako bi zaštitio kršćane i spriječio genocid
 AFP

NOVO 18:03 Reporter AP-a Bram Janssen na Twitteru je objavio kako se američki napad dogodio u njegovoj neposrednoj blizini.









17:27 Britanski Telegraph objavio je video isječak u kojem se u samo 60 sekundi objašnjavaju odnosi SAD-a i Iraka i podsjeća na ranije intervencije Washingtona.

----------------------------------

16:43 Američki vojni zrakoplovi bombardirali su u petak u 12.45 po srednjoeuropskom vremenu topništvo Islamske države korišteno protiv kurdskih snaga koje brane irački grad Erbil, objavio je u petak glasnogovornik Pentagona.

Dva lovca F/A-18 ispalila su laserski vođene projektile teške 250 kilograma na pokretnu topničku jedinicu kod Erbila, priopćio je glasnogovornik John Kirby.

Dodao je da su islamski borci njome granatirali kurdske snage koje brane Erbil u kojem se nalaze američki vojnici.

"Odluku o napadu donio je zapovjednik Središnjeg zapovjedništva američkih snaga na temelju odobrenja vrhovnog zapovjednika", stoji u priopćenju.

Predsjednik Barack Obama u četvrtak je odobrio američke zračne udare kako bi zaštitio kršćane i spriječio "mogući genocid" nad stotinama tisuća pripadnika drevne manjine jezida koji su utočište pred nadirućim islamistima našli u okolnim planinama.

Amerikanci su prognanima također počeli dostavljati pomoć iz zraka.

Velika Britanija najavila je da će Amerikancima pružiti "tehničku pomoć" u zračnoj dostavi humanitarne pomoći, ali je premijer David Cameron isključio mogućnost britanske vojne intervencije.

Na fotografiji: Zrakoplov F/A-18 na nosaču USS George H.W. Bush koji se nalazi u Zaljevu. Foto: AFP

Islamska država, odmetnuti ogranak al Kaide prohujala je u lipnju sjeverom Iraka bez gotovo ikakvog otpora iračke vojske i otada niže vojne uspjehe.

Njezini borci preuzeli su kontrolu nad nekoliko kršćanskih gradova na sjeveru Iraka, zbog čega je izbjeglo oko 100.000 ljudi.

Zauzeli su Karakoš, najveći irački kršćanski grad, kao i okolna sela nakon povlačenja kurdskih snaga koje su došle iz autonomne regije Kurdistan i štitile to područje posljednja dva mjeseca.

Povlačenje Kurda dovelo je islamiste na samo 30 minuta vožnje do Erbila, bogatog glavnog grada autonomnog Kurdistana. Američke i europske naftne kompanije naredile su hitnu evakuaciju svog osoblja iz grada.

Islamska država, koju se smatra radikalnijom skupinom od al Kaide nevjernicima drži većinske iračke šijite te manjine kao što su kršćani i jezidi, te kurdsku etničko-religijsku zajednicu.

Napredovanje njezinih pripadnika izazvalo je bijeg tisuća stanovnika Karakoša u strahu da će morati učiniti ono što su sunitski militanti tražili od stanovnika ostalih zauzetih područja - otići, prijeći na islam ili se suočiti sa smrću.

Kaldejski patrijarh Louis Sako izjavio je nedavno da je u bijegu gotovo 100.000 kršćana, dodajući da je riječ o "humanitarnoj katastrofi."

Na fotografiji: Iračka vojska dijeli vodu Kurdima. Foto: AFP

Po Saki, u Iraku živi još oko 500.000 kršćana, u odnosu na 1,2 milijuna prije američke invazije 2003.

Grad Tilkaif, u kojem živi također puno kršćana ali i pripadnika šijitske manjine Šabak, također je ostao pust.

Islamska država je na svom Twitter profilu izvijestila da su njezini pripadnici u najnovijoj ofenzivi osvojili 15 gradova, stratešku branu Mosul na rijeci Tigris i vojnu bazu, u ofenzivi koja je počela tijekom vikenda i još uvijek traje.

Kurdski dužnosnici, pak, tvrde da njihove snage još uvijek kontroliraju branu, najveću u Iraku.

Dva očevica prenijela su Reutersu da su islamisti u četvrtak izvjesili svoju crnu zastavu nad branom što militantima omogućuje da poplave najveće iračke gradove ili značajno smanje isporuku vode i električne energije.

----------------------------------

16.24 - Istog dana kada je predsjednik Barack Obama odobrio zračne napade na militante u Iraku, pripadnici Islamske države poslali su mu brzi odgovor.

- Podignut ćemo zastavu Alaha na Bijeloj kući - poručio je jedan militant u dokumentarcu Vice News koji je objavljen u četvrtak.









-------------------------------

WASHINGTON - Američki zrakoplovi započeli su sa zračnim udarom na Islamsku državu, objavljeno je iz Pentagona. Zračne snage SAD-a napale su topništvo koje je korišteno u napadima protiv Kurda koji su branili grad Erbil u sjevernom Iraku.

- Dva zrakoplova F/A-18 ispustila su laserom vođene projektile na pokretnu topničku jedinicu u blizini Erbila - objavljeno je iz Pentagona.

Tako se samo nakon nekoliko sati i ostvarile najave predsjednika Baracka Obame o povratku američke vojske u Irak.

- Odluku o napadu donio je zapovjednik Središnjeg zapovjedništva američkih snaga na temelju odobrenja vrhovnog zapovjednika- stoji u priopćenju.

OBAMA DAO ZELENO SVJETLO ZA NAPADE NA IRAK 'Genocid se mora izbjeći. Nevini su žrtve strašnog nasilja'

Podsjetimo, Obama se na ovakve radikalne poteze odlučio zbog sve većeg porasta nasilje u toj zemlji i porasta moći islamskih militanata koji svakodnevno vrše zločine protiv čovječnosti.









- Suočeni smo sa situacijom u kojoj su nevini žrtve strašnog nasilja. Ne možemo odvraćati pogled - kazao je Obama.

U Karakošu, militanti Islamske države zauzeli su položaje nakon povlačenja kurdskih snaga. Daljnje napredovanje pripadnika Islamske države moglo bi zaprijetiti Erbilu gdje postoje američki interesi, rekao je Obama.

On je također dopustio humanitarno izbacivanje hrane, vode i lijekova iz zrakoplova u Iraku. Po televiziji NBC, tri su američka zrakoplova tijekom noći prvi puta dostavila pomoć u hrani i vodi.

Taklo se se dvije i pol godine nakon odlaska američki vojnici ponovno vratili u Irak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 19:41