UBILAČKI POKOLJ

AMERIČKI VOJNIK OSUĐEN NA DOŽIVOTNI ZATVOR Pobio je 16 civila u afganistanskom selu

Poručnik Robert Bales, veteran iračkog i afganistanskog rata, priznao je da je 11. ožujka 2012. pucao po seljacima, uglavnom ženama i djeci.
 AFP

Američki vojnik koji je ubio 16 stanovnika afganistanskog sela među kojima je bilo viπe djece u ožujku 2012. osuđen je doživotni zatvor bez mogućnosti pomilovanja. Narednik Robert Bales (39) napustio je bazu i izvršio ubilački pohod na obližnja sela tijekom noći u provinciji Kandahar nakon što je s kolegama vojnicima pio alkohol. Priznao je krivnju kako bi izbjegao smrtnu kaznu još u lipnju. Balesovi odvjetnici pokušavali su se izboriti za mogućnost pomilovanja, što bi Balesu donijelo mogućnost da za deset godina iziđe na uvjetnu slobodnu, no vojni sud je odlučio drugačije. Za vrijeme suđenja američka je vojska pred sud dovela devetoro stanovnika sela koji su svjedočili kako im je taj napad promijenio život.

Bales je u četvrtak izrazio žaljenje zbog ubojstava. "Bio je to kukavički čin, priznao je ubojica djece, žena i muškaraca, redom civila. Bales je najprije negirao zločin. Za odvjetnika je uzeo čovjeka koji je ranije branio poznatog serijskog ubojicu Teda Bundyja. Poznato je kako mu je prije ubilačkog pohoda prijatelju kolegi raznesena noga. Zbog zločina je došlo do niza prosvjeda u Afgansitanu protiv Amerikanaca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 15:55