ZLOGLASNI KORASAN

AMERIČKI UDAR NA SIRIJU Obama u tajnosti naredio i napadena grupu opasniju od ISIS-a

Riječ je o skupini koja kuje planove za spektakularne terorističke napade u samoj Americi

Amerikanci su u zračnim napadima na Siriju likvidirali pripadnike zloglasne terorističke organizacije Korasan, snažno povezane s al-Qa'idom, za koju američki obavještajni izvori ističu da je opasnija od trenutno mnogo medijski eksponiranije prijetnje - Islamske države.

Kako je kazao glasnogovornik Pentagona admiral John Kirby, Korasan je planirao skorašnje terorističke napade na zapadnjačke mete, uključujući i na teritoriju Sjedinjenih Država, ali je odbio medijima otkriti više detalja.

- Imali smo jako dobre indicije da ova grupa, koja je iznimno opasna, kuje i planira skorašnje napade na mete na Zapadu koje uključuju i ciljeve na američkom tlu. Upravo iz tog razloga donesena je odluka o udaru na Korasan u Siriji - kazao je Kirby za ABC News.

- Vjerujemo da smo eliminirali pojedince koji su kovali plan, ali nastaviti ćemo borbu protiv terorističke skupine - dodao je Kirby.

Riječ je o relativno slabo poznatoj organizaciji koja se uključila u borbe u Siriji, ali, kako ističu obavještajni izvori, glavni joj cilj nije rušenje vlade Bašara al-Asada već prije svega regrutiranje europskih boraca koji bi se kasnije vratili na Zapad i ondje organizirali napade na osjetljive ciljeve.

Korasan je u Siriji blizak Al-Nusri, organizaciji od koje se prije nešto više od godinu dana izdvojio IS i koja sada vodi borbe protiv IS-a i snaga odanih Asadu.

Američki obavještajni izvori tvrde da skupinu čini oko 50-ak visokoobučenih boraca.

Za razliku od koalicijskih napada na položaje Islamske države, Amerika je samostalno izvršila najmanje osam zračnih udara na Korasan u ponedjeljak navečer na području Alepa, zapadno od Raqqe, prijestolnice Islamske države.

- Napadi na Korasan imali su za cilj omesti planiranje terorističkih napada na Sjedinjene Države pod vodstvom dugogodišnjih al-Qa'idinih veterana koji su u Siriji pronašli utočište gdje su razvijali taktike, testirali improvizirane eksplozivne naprave i regrutirali Zapadnjake - kazali su iz Centcoma (U.S. Central Command), stožera zaduženog za nadzor vojnih operacija na Bliskom istoku.

Kako piše ABC News, potencijalna prijetnja ove relativno male terorističke skupine proizlazi iz izvještaja da provode eksperimente s nevidljivim bombama nove generacije koje se sastoje od nemetalnih komponenti. Navodno ih planiraju podijeliti svojim borcima, a zatim ukrcati na zrakoplove koji lete prema SAD-u.

Članovi Korasana, ime koje označava značajan dio teritorija Bliskog istoka, uključujući dijelove Irana i Afganistana te Turkmenistana (prema Wikipediji riječ znači “zemlja gdje sunce izlazi”), širili su džihad pod vodstvom Osame bin Ladena, ali su migrirali u Siriju pod vodstvom Muhsina al-Fahdija čiju je glavu Amerika ucijenila na 7 milijuna dolara.

Al-Fahdi - kojemu je 33 godine i dolazi iz Kuvajta - jedna je od ključnih osoba za kojim već gotovo desetljeće neuspješno tragaju obavještajne službe na terenu. Posebno je interesantno da je on sada navodno došao iz Irana, iako je poznato da vlasti u Teheranu nisu previše sklone savezništvu s al-Qa’idom.

Obama: 'Nema tolerancije za nikoga tko planira napasti SAD'

Predsjednik SAD-a Barack Obama održao je konferenciju za novinare na kojoj je prokomentirao zračne napade na Islamsku državu u Siriji.

Ovu priliku je iskoristio kako bi još jednom ponovio da će se SAD boriti protiv ISIL-a i u Iraku i Siriji kako se ovi teroristi nigdje ne bi mogli skrivati. Također, zahvalio je zemljama koje se zajedno s SAD-om bore protiv Islamske države.

- Koalicija koja je napala ISIL je jasna poruka svijetu da se SAD ne bori sam - rekao je Obama te je dodao i da se zemlje na Bliskog Istoka također suprotstavljaju ovim teroristima

Što se tiče prijetnje Korasana, predsjednik SAD-a je objavio da su i njih napali te da će poduzeti sve u borbi s ovom terorističkom skupinom.

- Nema tolerancije za nikoga tko planira napasti SAD - poručio je Obama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 16:02