MILIJUN BARELA

Američki sud odblokirao tanker nafte iračkih Kurda

Bosanski Brod 080211.Proizvodni pogoni Rafinerije nafte u Bosanskom BroduNa slici proizvodni pogoni Rafinerije nafte.Foto: Danijel Soldo / CROPIX
 Danijel Soldo / CROPIX

ZAGREB/HOUSTON - Američki sud u ponedjeljak je odblokirao tanker s oko milijun barela nafte iračkih Kurda usidren u blizini obale Teksasa, što je otvorilo put njegovoj isporuci nakon gotovo mjesec dana sporenja između iračke vlade i kurdskih snaga koje tako financiraju svoju borbu protiv islamskih militanata i borbu za neovisnost iračkog Kurdistana, prenosi Reuters.

Vijest da irački Kurdi, mimo vlasti u Bagdadu, prodaju sirovu naftu preko Turske, objavila je prije deset dana britanska agencija Reuters, koja je tada izvijestila da je jedan tanker na putu za Hrvatsku. Kupac te nafte, koja je 16. kolovoza navečer stigla u Omišalj, bio je MOL.

Vlada u Bagdadu blokirala je pravnim putem prije toga dva tankera, od kojih je jedan ovaj u Teksasu, smatrajući da jedino središnja vlast u državi ima pravo prodavati naftu.

Nakon toga irački Kurdi počeli su naftu pretovarivati s jednog tankera na drugi na otvorenom moru.

Tanker United Kalavrvta s naftom vrijednom oko sto milijuna dolara usidren je tjednima u Meksičkom zaljevu dok se vodila pravna bitka pred američkim sudom između iračkog Kurdistana i središnje vlasti u Bagdadu oko vlasništva nad tom naftom.

Na zahtjev Bagdada američki okružni sud u Teksasu blokirao je u srpnju tanker, no zaključio je kako ipak nema jurisdikciju jer je on usidren oko 60 nautičkih milja od obale.

Nakon toga irački Kurdi zatražili su ukidanje blokade što je sud u ponedjeljak i odobrio.

Američka rafinerija LyondellBasell kazala je kako je nedavno kupila naftu iračkih Kurda za svoj pogon u Houstonu no najavila je da će zaustaviti buduće kupovine dok se taj spor ne riješi. Tvrtka nije željela izravno potvrditi da je nafta s tankera United Kalavrvte namijenjena njezinim pogonima.

Američke tvrtke, koje s tankera prevelikih za uplovljavanje u teksašku luku Galveston pokraj Houstona, prevoze naftu do obale ne žele se miješati u prijevoz nafte iračkih kurda.

Sud je u presudi napisao kako službeni Bagdad ima 10 dana za neke nove pravne argumente.

Službeni Washington odbio je uplesti se u trgovinske poslove, poručivši da nafta pripada svim Iračanima i da podražava jedinstvo Iraka istodobno upozoravajući tvrtke oko izravnog poslovanja s Kurdistanom.

Autonomna vlast iračkog Kurdistana u međuvremenu nastavlja ulagati napore u prodaju svoje nafte unatoč opasnosti od blokade tankera koji ju prevoze.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 06:46