BOŽJI PR

Američki novinar iz Opusa Dei zadužen popraviti lošu medijsku sliku Vatikana

Pope Benedict XVI waves to faithfuls from the window of his apartment during his Sunday Angelus prayer in St. Peter's square at the Vatican on February 26, 2012. AFP PHOTO / ANDREAS SOLARO
 ANDREAS SOLARO

Greg Burke (52), američki novinar i dosadašnji dopisnik televizijske mreže Fox News iz Vatikana, imenovan je komunikacijskim savjetnikom u vatikanskome papinskome Državnom tajništvu.

Burke je član Opusa Dei, konzervativne osobne papinske prelature, koja utjelovljuje jedan od ključnih aspekata “nove evangelizacije” pape Benedikta XVI: obavezu katolikâ da u svakom aspektu svog života, profesionalnome i privatnome, djeluju vođeni prvenstveno katoličkim vjerskim naukom.

Burkeova funkcija, kako je sâm to objasnio kolegama akreditiranima pri Svetoj Stolici, bit će slična uredniku komunikacija Bijele kuće u Washingtonu: nadzor kako bi svaka informacija bila oblikovana tako da postigne maksimalan efekt po želji i mjeri Vatikana.

Kontrola sadržaja

Unajmljivanjem Burkea kardinal državni tajnik Tarcisio Bertone želi izmijeniti katastrofalan trend medijskog informiranja o problemima i promašajima Rimske kurije i istodobno ojačati svoju kontrolu nad sadržajem i oblikom izvještavanja, jer će Burke izravno odgovarati njemu, a tek posredno Papi. Pontifikat Benedikta XVI popraćen je od početka teškim komunikacijskim gafovima, poput Papine magistralne lekcije u Regensburgu, a u posljednje doba i pravom katastrofom, koju je predstojnik Ureda za novinstvo Svete Stolice i glavni urednik Vatikanskog radija o. Federico Lombardi nazvao Vatileaks: curenjem povjerljivih dokumenata iz Državnog tajništva pa i iz osobnih odaja Benedikta XVI, zbog čega je Vatikanska žandarmerija pritvorila Papina osobnog sobara Paola Gabrielea.

Istraga o curenju

Unutar tih papira našlo se svega: od međusobnih optužaba visokih prelata za korupciju, do sumnjičenja za pogodovanje mafiji, što je kulminiralo smjenjivanjem predsjednika vatikanske “banke” IOR Ettorea Gottija Tedeschija, donedavnoga Papina suradnika i prijatelja.

Istragu o aferi Vatileaks, kao glavni inkvizitor, vodi španjolski kardinal Julián Herranz Casado, umirovljeni predsjednik Papinskog vijeća za tumačenje zakonskih tekstova i jedan od dvojice kardinala iz redova Opusa Dei.

Efikasnija propaganda

Burkeovo imenovanje može biti, u tom kontekstu, viđeno i kao nova afirmacija Opusa Dei na račun Družbe Isusove, reda intelektualaca kojemu je tradicionalno povjereno papinsko informiranje i medijsko komuniciranje.

Nije prednost Opusa Dei što bi bio konzervativniji, jer ga Družba Isusova u tome u nekim zemljama obilato nadmašuje (Hrvatska te Bosna i Hercegovina su tipičan primjer, s rijetkim iznimkama), nego što je komunikacijski spretniji, osobito u usporedbi s primitivnom propagandom koja, umjesto informacije, odzvanja s pojedinih nacionalnih programa Vatikanskog radija pa stoga, unatoč silnom novcu koji se u to troši, ne dopire ni do katoličkih vjernikâ ni do inih. Burkeov posao će biti i to izmijeniti oblikujući dakako propagandu, ali po obrascu kako to uspješno provodi reakcionarna mreža Fox News.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:35