KOALICIJSKA OPERACIJA

AMERIČKI NAPAD U SIRIJI Islamska država: 'Odgovorit ćemo ubrzo, za sve su krivi Saudijci'

Američka vojska i partneri počeli su zračne udare na položaje skupine Islamističke države u Siriji, priopćio je Pentagon

>>> NOVO 13:15 Američka vojska objavila je da su arapski partneri pomogli izvesti zračne napade rano u utorak na položaje Islamske države u Siriji u koje su uključeni Jordan, Bahrein, Saudijska Arabija, Katar i Ujedinjeni Arapski Emirati, a svoje je sudjelovanje potvrdio i Jordan.

U izjavi CENTCOM-a (središnje američko zapovjedništvo) navodi se da je američka vojska djelovala kako bi spriječila očekivane napade na američke i zapadne ciljeve koje su planirali veterani Al Kaide iz svojih utočišta u Siriji. U izjavi se dodaje da su američki borbeni zrakoplovi napade izveli s ratnih brodova u međunarodnim vodama Crvenog mora i Perzijskog zaljeva.

Bahrein, Jordan, Katar, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati 'također su sudjelovali ili su poduprli zračne napade na ciljeve Islamske države. Svi su borbeni zrakoplovi sigurno izašli iz područja zračnih udara', navodi američka vojska.

Jordanska vojska priopćenjem je potvrdila sudjelovanje u operaciji.'Zračne snage uništile su brojne ciljeve terorističkih skupina koje su planirale izvesti terorističke napade u Jordanu', prenijela je državna televizija.

----------------------------------------------------------

12:45 Teroristička skupina Islamska država (IS) odgovorit će na napade koalicije predvođene Sjedinjenim Državama u kojima je utorak ubijeno 50 osoba u Siriji, objavio je njihov predstavnik. 'Na te ćemo napade odgovoriti. Sinovi Salula krivi su za to. Sve se to dogodilo zbog njih', rekao je predstavnik Islamske države za agenciju Reuters rabeći izraz kojim se označava kraljevska obitelj koja vlada Saudijskom Arabijom.

Prema najnovijim podacima nevladine udruge Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR) 50 je osoba ubijeno u napadima koalicije na uporišta militanata u Siriji, što je prvi put da je koalicija koja od ljeta tuče položaje IS-a u Iraku, proširila intervenciju i na susjednu zemlju.

SOHR je ranije objavilo da je ubijeno 30 boraca te osmero civila, od kojih jedna žena i troje djece. Udruga dodaje da su većina žrtava u sjevernom području Idliba strani borci koji nisu sirijski državljani.

----------------------------------------------------------

12:01 NATO je objavio da ne sudjeluje u zračnim napadima SAD-a i arapskih zemalja na Islamsku državu u Siriji, dok Velika Britanija još nije odlučila hoće li im se priključiti, javlja Hina.

'NATO nije uključen', odgovorio je dužnosnik Sjevernoatlanskog saveza na pitanje Reutersa. Glasnogovornik britanskog ministarstva obrane rekao je da u Londonu još traju razgovori o tom pitanju.

Ured premijera Davida Camerona priopćio je da Britanija trenutačno ne sudjeluje u akcijama protiv sunitskih militanata koji su zauzeli goleme predjele Iraka i Sirije. SAD i arapski saveznici izveli su u utorak desetke zračnih napada na ciljeve Islamske države, uključujući kampove za obuku, zapovjedna mjesta i skladišta oružja na sjeveru i istoku Sirije.

----------------------------------------------------------

11:40 Ruski predsjednik Vladimir Putin inzistirao je u utorak prije američkih napada na položaje Islamske države (IS) u Siriji koji su počeli prije zore, da takvu akciju mora odobriti Damask jer u protivnom, oni će još pogoršati i raspiriti napetosti u regiji.

"Svaka takva akcija mora se provesti u skladu s međunarodnim zakonima. To znači da nije dovoljna formalna, jednostrana obavijest o zračnim napadima već izričito odobrenje sirijske vlade ili odgovarajuća odluka Vijeća sigurnosti UN-a", navodi se u Putinovoj izjavi.

"Pokušaji ostvarenja vlastitih geopolitičkih ciljeva kršenjem suvereniteta zemalja u regiji može samo pogoršati napetosti i dodatno destabilizirati stanje", dodaje se.

U utorak ujutro, ministarstvo vanjskih poslova u Damasku navelo je da je Siriju Washington tek obavijestio o pokretanju napada na sirijski teritorij.

Televizija je potom izvijestila da su "američki zrakoplovi počeli s udarima na položaje terorističke organizacije IS u Raki".

----------------------------------------------------------

11:05 Stižu vijesti o prvim žrtvama zračnih napada na teritoriju pod kontrolom militanata Islamističke države u Siriji. Organizacija 'Syrian Observatory for Human Rights' na svojoj Facebook stranici javlja o sedam poginulih pripadnika snaga IS-a te osam poginulih civila.

Neki mediji izvještavaju kako je među poginulim civilima i troje djece, a na YouTubeu je osvanula navodna snimka spašavanja civila iz ruševina nastalih nakon bombardiranja koalicijskih snaga.

----------------------------------------------------------

Američka vojska i "partneri" počeli su zračne udare na položaje skupine Islamističke države u Siriji, priopćio je Pentagon u ponedjeljak, a prenose svjetske agencije.

"Mogu potvrditi da američka vojska i snage partnerskih zemalja vode vojnu akciju protiv terorista ISIL-a (Islamska država) u Siriji uz pomoć lovaca, bombardera i raketa Tomahawk", rekao je u priopćenju glasnogovornik Pentagona, kontraadmiral John Kirby, prenosi France Presse.

Nije rekao što je na meti tih udara, ali New York Times piše da se gađaju ciljevi u Raki, uporištu IS-a i veoma porozna granica između Sirije i Iraka.

U priopćenju se ne kaže ništa o zemljama partnerima, a NYT navodi da u akciji sudjeluje "više savezničkih arapskih zemalja".

Zračni udari koje Sjedinjene Države i partneri izvode u Siriji može uključivati dvadesetak ciljeva, rekao je u ponedjeljak američki dužnosnik koji je htio ostati anoniman, javlja agencija Reuters.

Dužnosnik je usto kazao da u nekim udarima u kojima se koriste rakete Tomahawk, sudjeluje barem jedan američki brod.

Neimenovani dužnosnik je također otkrio da su arapski partneri koji sudjeluju u udarima u Siriji Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Jordan i Bahrein.

SAD je obavijestio Siriju o napadima na njezinu teritoriju protiv terorističke organizacije Islamske države, objavilo je u utorak ministarstvo vanjskih poslova u Damasku.

Televizija je potom izvijestila da su "američki zrakoplovi počeli s udarima na položaje terorističke organizacije IS u Raki".

SAD i njegovi arapski saveznici izveli su u utorak gotovo 20 napada na položaje IS-a u sirijskoj pokrajini Raka, izvijestile su nevladine organizacije i aktivisti.

"Međunarodna koalicija izvela je gotovo 20 napada na položaje i baze IS-a u gradu Raki te blizu lokaliteta Tabka, Ain Isa i Tal Abijad pri čemu je bilo mrtvih među džihadistima", po Sirijskom opservatoriju za ljudska prava, koji zasad nije u mogućnosti iznijeti točne brojke.

Američki predsjednik Barack Obama upozorio je u govoru 10. rujna da si pridržava pravo da udari na IS, pa i u njegovu uporištu u Siriji.

"Odluku o početku udara donio je nešto ranije tijekom dana zapovjednik središnje vojne regije (Centcom, zadužen za operacije u toj regiji) na temelju odobrenja koje mu je dao glavni zapovjednik (predsjednik Obama)", ističe se u priopćenju Pentagonova ureda za odnose s javnošću.

Američka vojska od 8. kolovoza svakodnevno bombardira IS u Iraku. Predsjednik Obama je odobrio te udare kako bi pomogao iračkoj vojsci i kurdskim snagama koji su trpjeli poraze IS-a, bolje naoružanog i discipliranijeg. Zahvaljujući tim udarima, iračke i kurdske snage su se ponovo učvrstile na terenu i ponovo zauzele više strateških točaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 04:58