RAT U IRAKU

AMERIČKI MARINCI UPLOVILI U PERZIJSKI ZALJEV Spremni su za iskrcavanje i zračne napade

This April 8, 2014 US Navy handout image shows the amphibious transport dock ship USS Mesa Verde (LPD 19)during operations in the Arabian Sea. The amphibious transport dock ship USS Mesa Verde, which carries Osprey combat helicopters, will join other US naval ships already in the gulf, including the aircraft carrier USS George H.W. Bush, the Pentagon said on June 16, 2014. AFP PHOTO/ HANDOUT / US NAVY / MC3 Chase Hawley == RESTRICTED TO EDITORIAL USE / MANDATORY CREDIT: "AFP PHOTO HANDOUT / US NAVY / MC3 Chase Hawley "/ NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS NO A LA CARTE SALES / DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS ==
 MC3 Chase Hawley/AFP

WASHINGTON - Američki amfibijski transporter s više od petsto marinaca uplovio je u ponedjeljak u Perzijski zaljev i bit će potpora eventualnoj akciji u kojoj će Amerika pomoći iračkim šijitskim vlastima u borbi protiv ustanka sunita koji su već zauzeli velike dijelove sjevera zemlje, objavio je jedan američki vojni dužnosnik.

Predsjednik Barack Obama objavio je posljednjih dana da razmišlja i o vojnoj operaciji kojom bi službenome Bagdadu pomogao u borbi protiv sunitskog ustanka, ali bez slanja amerčkih vojnika.

Brod Mesa Verde s 550 marinaca pridružio je u Perzijskome zaljevu nosaču aviona George H. W. Bush koji je ondje od subote, zajedno s krstaricom Philippine Sea i razaračem Truxtun.

"Brod Mesa Verde može izvesti cijeli niz različitih operacija brze reakcije i odgovora na krizu", kaže se u pentagonskom priopćenju.

SAD priprema i zračne napade na Irak?

Sjedinjene Države razmišljaju i o zračnim napadima na Irak ne bi li tako pomogle iračkim vlastima u borbi protiv islamističkog ustanka, kao i o pregovorima s iračkim susjedom Iranom, rekao je u ponedjeljak američki državni tajnik John Kerry.

U intervju za Yahoo! News rekao je o mogućnosti takvih udara: "Nisu oni cijelo rješenje, ali mogli bi biti jedna važna opcija".

"U ovakvim situacijama ubijanja i masovnih masakra, to treba prekinuti. Treba učiniti sve što je potrebno da bi se to zaustavilo, iz zraka ili na koji drugi način", dodao je Kerry.

Po njegovim riječima, SAD je voljan razgovarati i s Iranom o tome kako pomoći iračkoj šijitskoj vladi protiv koje se dignuo sunitski ustanak.

"Ako Iran može konstruktivno pridonijeti, ako je spreman poduzeti nešto uz poštovanje iračkoga integriteta i suvereniteta, mi smo spremni na takve razgovore", rekao je za Yahoo! News.

Prije toga u ponedjeljak je jedan visoki američi dužnosnik najavio američko-iranske razgovore tijekom bečkih pregovora šest svjetskih sila i Irana o iranskom nuklearnom programu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 05:40