NAGODBA ZA PEDOFILIJU

Američki Isusovci platit će 166 milijuna dolara odštete

 AP Photo

Nakon dvije godine sudskog postupka, Isusovački red američke katoličke crkve pristao je na nagodbu i plaćanje odštete od preko 166 milijuna dolara žrtvama svećenika pedofila.

Odvjetnici žrtava izjavili su da je riječ o više od 500 djece koje su svećenici zlostavljali u pet američkih država - Oregonu, Washingtonu, Aljasci, Idahu i Montani, javlja Reuters. Riječ je uglavnom o Indijancima iz udaljenih domorodačkih sela i rezervata na sjeverozapadu SAD-a koje su misionari seksualno ili psihički zlostavljali od 1940-ih do 1990-ih.

- Nijedan iznos ne može vratiti izgubljeno djetinjstvo, uništenu kulturu ili slomljenu vjeru. Isusovci nagodbom priznaju da su izdali povjerenje stotina djece. Te osobe trebale bi štititi djecu, a one su ih silovale i zlostavljale – rekao je odvjetnik Blaine Tamaki koji zastupa 90-ak žrtava.

Clarita Vargas iz plemena Colville na press-konferenciju u Seattleu govorila je kako su ona i njezine dvije sestre bile zlostavljane u isusovačkoj školi za američke domoroce u državi Washington.

- Moja duša je bila ranjena, a ovo će joj pomoći da se osjeća bolje - rekla je Vargas.

Sporazum o nagodbi bit će u utorak, 29. ožujka podnesen sudu u Portlandu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 16:32