SESTRE PO ORUŽJU

AMERIČKE VOJNIKINJE NA BORBENOJ LINIJI Vojska SAD-a otvorila ženama prolaz na prvu crtu bojišnice

Veliku pobjedu ovih dana izborile su američke vojnikinje koje će odsad moći sudjelovati u borbama na prvoj crti bojišnice. U slučaju SAD-a, to su trenutačno Afganistan, Filipini, Somalija, Sahara i Jemen, u kojima se američke snage bore u sklopu rata protiv terorizma.

Pentagon je dosad zabranjivao ženama da služe na prvim borbenim linijama. No, kako kažu upućeni, ovaj će potez samo potvrditi stvarno stanje na terenu gdje vojnikinje već obavljaju dužnosti medicinskog osoblja i rade kao obavještajni kadar. S tom je praksom započeto u ratu u Iraku i Afganistanu .

Veto je jučer službeno ukinuo Leon Panetta, američki ministar obrane, čime je poništeno pravilo iz 1994. godine, prema kojemu je ženama zabranjeno sudjelovati u akcijama malih kopnenih borbenih odreda i u ratnim zonama.

- Poslovi se trebaju dodjeljivati na osnovi kvalifikacija, a ne spola - istaknula je Darlene Iskra, prva žena zapovjednica ratnog broda u američkoj vojsci, koja je to postala 1990.

No odsad će žene u američkoj vojsci moći biti dio pješačkih i drugih jedinica koje su dosad bile otvorene isključivo muškarcima. To bi moglo dovesti do uključivanja žena u prestižne i poznate borbene jedinice kao što su Navy SEAL i Delta Force.

Žene čine 14 posto američke vojske koja ima 1,4 milijuna aktivnih vojnika. Iako su neke vojnikinje služile u ratnim zonama, nisu bile članice borbenih jedinica pa često nisu dobivale priznanja koja bi im omogućila promaknuća i napredovanje u karijeri. No od deset posto koliko ih je boravilo na bojištima, smrtno je stradalo 2 posto, a ranjeno ih je tek jedan posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 07:36