POMOĆ DIVU

Američka vlada izgubila 10 mlrd. dolara u spašavanju GM-a

Nakon ulaganja od 50 milijardi dolara tvrtka posluje pozitivno
 AFP

Američka vlada prodala je preostale udjele u General Motorsu, pa su se njeni ukupni gubici proistekli iz spašavanja diva američke autoindustrije popeli na 10 milijardi dolara.

Američko ministarstvo financija uložilo je 49,5 milijardi dolara u spašavanje GM-a u jeku krize 2008 i 2009. pa je tada vlada preuzela 61 posto udjela u posrnulom proizvođaču automobila. Tim potezom spriječili su kolaps američke autoindustrije i spasili milijun radnih mjesta, istaknuo je američki državni tajnik za financije Jack Lew.

- S konačnom prodajom udjela u GM-u, taj značajan dio povijesti naše nacije sad je zatvoren - izjavio je Jack Lew, objašnjavajući zašto i u najvećoj zemlji liberalnog kapitalizma država uskače da bi spasila posrnule tvornice i radna mjesta. GM je ušao u predstečajnu nagodbu u lipnju 2009. Da je bankrotirao, to bi bio najveći bankrot jedne industrijske tvrtke u američkoj povijesti, javlja BBC. U reorganizaciji koja je uslijedila GM je ostao bez 13 tvornica automobila i 27.000 zaposlenik u SAD-u. Vladina pomoć nije bila uzaludna: od trenutka kad su upozorili na mogući bankrot, GM je 15 kvartala završio u plusu. Spašavanje američke autoindustrije počeo je George Bush 2008. a nastavio ga Barack Obama koji je kupio GM i njegovog rivala Chryslera . Državni tajnik Jack Lew izjavio je kako je predsjednik Obama bio svjestan da je morao djelovati inače bi to koštalo američku ekonomiju više od milijun radnih mjesta, milijarde gubitaka malih štediša i značajan pad ekonomske aktivnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 01:39