UŽASNE PRIČE IZ LIBIJE

'Amazonke' bi prvo silovao Gadafi, zatim bi ih 'prebacio' sinovima, a oni časnicima...

Pukovnik Gadafi je cijelo vrijeme oko sebe imao oko 30 tjelohraniteljica

ZAGREB - Pet pripadnica nekadašnje elitne postrojbe “amazonki” - tjelohraniteljica koje su čuvale libijskog čelnika Moamara Gadafija - tvrdi da ih je diktator sustavno silovao i zlostavljao. Kako je objavilo nekoliko inozemnih medija, a među njima i Washington Post , pet žena koje su bile u postrojbi ispričale su jednoj psihologinji u Bengaziju kako su se Gadafi i njegovi sinovi sekusalno iživljavali nad njima, a kada bi im “dosadile”, jednostavno bi tražili nove žrtve među “amazonkama”.

Jedna od žena rekla je psihologinji Siham Sergevi kako je u tu postrojbu ušla zato što je bila ucijenjena. Gadafijevi su ljudi, naime, podmetnuli njezinu bratu da je krijumčario drogu nakon povratka s odmora na Malti.

Čekao je u pidžami

- Jednostavno su joj rekli: Ili ćeš postati Gadafijeva tjelohraniteljica ili će ti brat ostatak života provesti u zatvoru - prepričala je S. Sergeva medijima ispovijest nekadašnje “amazonke”. Nesretna je Libijka i prije nego što je bila prisiljena ući u “elitnu” postrojbu bila žrtva seksualnog iživljavanja libijskoga diktatora. Iz nerazjašnjenih razloga bila je izbačena s fakulteta, a zatim su joj rekli da treba tražiti intervenciju pukovnika kako bi bila vraćena na fakutlet. Rekli su joj da mora proći medicinska ispitivanja koja su uključivala i testiranje na HIV, a zatim su je odveli u Gadafijev kompleks Bab al-Azizia u Tripoliju. U privatnim odajama diktator ju je čekao u pidžami.

Očinska figura

- To je za nju bila šokantna situacija, posebice zato što je Gadafija doživljavala onako kako su ga prezentirali u medijima - kao očinsku figuru, vođu nacije - rekla je S. Sergeva. Djevojka je odbila bilo kakvu Gadafijevu “pomoć”, ali ju je on silovao.

S. Sergeva je razgovarala s nizom žena prikupljajući dokaze i radeći dosje o svim seksualnim zločinima koje je počinio režim. Psihologinja je 90-tih radila u Bosni i Hercegovini te svjedočila kako seksualni zločini mogu biti korišteni kao razorno ratno oružje.

Zavjet nevinosti

Svjedočanstva koje je prikupila od pripadnica Gadafijeve postrojbe samo su dio priča koje je čula tijekom istraživanja. U slučaju “amazonki” jedan se užasavajući detalj ponavlja u svim iskazima - žene bi prvo silovao sam Gadafi, zatim ih “prebacio” nekom od sinova, a oni visokopozicioniranim režimskim časnicima. “Amazonska garda” bila je jedna od ekscentričnosti diktatora još iz sedamdesetih godina prošloga stoljeća. Kroz tu postrojbu prošlo je ukupno oko 400 žena, a u svakom trenutku imao ih je 30 koje se ne bi odvajale od njega. Pričalo se kako ih Gadafi osobno bira te da svaka, uz posebnu vojnu obuku, mora proći i “zavjet nevinosti”.

Priprema evidenciju za suđenje

Siham Sergeva specijalizirala je dječju psihologiju, ali kako joj je sve više žena dolazilo s pričama o tome da su bile sustavno silovane, odlučila je napraviti evidenciju koja će jednom biti iskorištena u procesima protiv Gadafija. U izbjegličkom kampu u Tunisu upoznala je žene koje su joj ispričale kako ih je silovalo i po 20 vojnika, često pred muževima, djecom ili roditeljima. Za Sergevu nema sumnje - riječ je o smišljenoj politici Gadafijeva režima, a stotine žena koje je upoznala samo su “vrh ledene sante”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 18:13