TEROR SE ŠIRI

AL-QAIDA IMA NOVU PODRUŽNICU 'Krećemo u sveti rat, osnovat ćemo kalifat u Indiji, Mianmaru...'

 YouTube

Čelnik al-Qaide Ayman al Zawahri je u video snimci objavljenoj u srijedu obznanio osnivanje novog ogranka ove terorističke islamske organizacije na indijskom podkontinentu.

U 55-minutnoj video snimci Zawahri je isto tako obnovio već postojeći zavjet vjernosti čelniku afganistanskih talibana muli Omaru, reagirajući snimkom na izazov koji Islamska država predstavlja al-Qaidi za vodstvo međunarodnih islamističkih militanata.

U toj snimci Zawahri je rekao da taj ogranak namjerava "izbrisati umjetne granice koje dijele muslimane te regije", prema američkom centru nadzora islamističkih stranica SITE.

Novi ogranak al-Qaide, već aktivan u Afganistanu i Pakistanu, želi oživjeti kalifat u Mianmaru, Bangladešu i nekim dijelovima Indije.

Taj novi ogranak je nastao pregrupiranjem u posljednje dvije godine, boraca pod vlasti Pakistanca Asima Umara, koji je podređen šefu afganistanskih talibana muli Mohammedu Omaru.

SITE prenosi da je Zawahri rekao da namjeravaju objaviti sveti rat i uspostaviti islamski zakon diljem indijskog podkontinenta.

Mreža al-Qaide već dugo tvrdi da stoji iza džihadista koji se bore za uspostavu kalifata na područjima koje smatraju muslimanskim.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 23:37