MUNJEVIT OBRAČUN

AKCIJA NEVIĐENIH RAZMJERA Policija zauzela favele zbog vladavine nasilja

Sigurnosne snage u nedjelju su zauzele sve favele (siromašne četvrti) u Rio de Janeiru koje su bile pod kontrolom krijumčara droge, u prvoj akciji "uspostave mira" pošto je nedavno policija ubila jednog zidara.

Oko 370 pripadnika elitnih policijskih postrojba, uz potoporu vojnih oklopnih vozila, zauzelo je devet favela u Lins de Vasconcelos, na sjeveru grada, izvijestio je AFP.

Oko 1000 pripadnika sigurnosnih snaga (vojska, vojna i temeljna policija) sudjelovalo je u toj akciji koja je počela u 6.00 sati po mjesnom vremenu (11.00 sati po srednjoeuropskome).

Nije ispaljen nijedan metak. Pošto je okružila favele, policija je počela pretraživati kuće i ispitivati osumnjičenike.

Policijska postrojba za uspostavu mira (UPP), kako zovu policiju koja je raspoređena u zauzetim favelama, treba se učvrstiti na tom području na kojemu živi oko 15.000 ljudi. Trideset četiri takve postrojbe već postoje, a vlasti planiraju osnovati još pet novih do ljeta 2014.

Rio de Janeiro, jedna od najnemirnijih brazilskih država, provodi obuhvatan plan za jačanje sigurnosti prije Svjetskog nogometnog prvenstva ove godine i Olimpijskih igara 2016.

Akcija je izvedena "na zahtjev koji su nam stanovnici odavno uputili", rekao je tajnik za sigurnost države Rija Jose Maria Beltrame, a prenosi informativna mrežna stranica G1.

Program "uspostave mira" na meti je mnogih kritika pošto je policija optužena za korupciju i zlostavljanje u najvećoj faveli u Riju, u Rocinhi.

Ovog su tjedna desetorica policajaca uhićena pod optužbom da su nasmrt pretukla zidara Amarilda de Souzu čije su tijelo zatim sakrili. Po istrazi policije, sigurnosne su snage zlostavljale još dvadeset dvije osobe kako bi iznudile informacije o krijumčarenju droge u toj faveli.

Više prosvjeda organizirano je kako bi se od nepopularnog guvernera Rija, Sergija Cabrala zatražile informacije o sudbini zidara.

Nepoznata količina droge i spremnika za puške zaplijenjena je u toj faveli gdje su prošlog tjedna u sukobima s policijom poginula dvojica preprodavača droge.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 08:34