KAOS U LIBIJI

AKCIJA BEZ ISPALJENOG METKA Naoružani napadači upali u hotel i oteli premijera

 AFP

Čini se da je današnji rašomon oko otmice-uhićenja libijskog premijera Ali Zidana završen. Naime, kako javljaju iz vlade, premijer je oslobođen i nalazi se u prostorijama ministarstva unutarnjih poslova.

Podsjetimo, neke arapske tv postaje, objavile su da su u ranim jutarnjim satima u četvrtak 10 listopada, nepoznata lica u civilu, odvela Ali Zidana iz hotela Corinthia u Tripoliju, da bi se kasnije informacije zakomplicirale – pa je prvo organizacija 'Zapovjedni stožer libijske revolucije' objavila da iza otmice stoje oni, pa zatim da nije otet nego uhićen prema optužnici državnog tužiteljstva za ugrožavanje nacionalne sigurnosti i korupciju, što je potvrdio dužnosnik MUP-a Abdel Moneim al Hour, da bi iz tužiteljstva sve opovrgnuli.

Zatim se tvrdilo da je otmica odgovor na nedavno uhićenje najtraženijeg libijskog teroriste povezanog s Al Quaidom Abu Anasa, a poznato je da je Ali Zidan osudio njegovo uhićenje od strane američkim marinaca te zatražio od SAD-a da dozvole njegovim rođacima da ga posjete. Neke islamističke skupine optužuju libijske vlasti da su bile upoznate s akcijom uhićenja Abu Anasa, ali oni to odbijanju. No, na kraju su pripadnici 'Zapovjednog stožera', koji navodno kontroliraju ministarstvo unutarnjih poslova (neki pak opet tvrde da su povezani ministarstvom obrane) stvarno odveli Ali Zidana, ali je vlada odbila bilo kakve razgovore s njima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 19:59