Ahmadinedžadov govor u UN-u provocirao odlazak desetak delegacija

ZAGREB, NEW YORK - Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad u svojem je jučerašnjem govoru na Općoj skupštini UN-a u New Yorku izjavio kako je njegova zemlja spremna sudjelovati u izgradnji mira te prihvatiti 'ruku onih koji je pružaju'. Unatoč tome, oštrina njegova govora natjerala je desetak izaslanstava da napuste dvoranu za zasjedanje.



Opsada zbog Obame i Gadafija: Kakva vožnja, u New Yorku se ne može hodati
Također, Ahmadinedžad je istaknuo kako će Iran nastaviti braniti svoja legitimna i legalna prava, aludirajući na kontroverzni iranski nuklearni program.



Iran je tom prilikom nazvao 'braniteljicom siromašnih zemalja u razvoju' snažno napavši 'neobuzdani kapitalizam' te se založio za svjetsko nuklearno razoružanje.



Izaslanstva koja su napustila govor, među kojima su bila francusko i američko, doživijela su Ahmadinedžadov govor 'antisemitskim'. Uz njih, dvoranu su napustile i Velika Britanija, Italija, Njemačka, Danska, Mađarska, Argentina, Kostarika, Urugvaj, Novi Zeland i Australija.



- Neprihvatljivo je da jedna izrazita manjina dominira politikom, ekonomijom i kulturom u velikom dijelu svijeta samo radi svojih kompliciranih mreža čime uvodi novi oblik zavisnosti te šteti ugledu drugih država, nekih europskih zemalja i SAD-a, i to kako bi ostvarila svoje rasističke ciljeve - bio je vrlo direktan Ahmadinedžad te se okomio na Izrael zbog prošlogodišnjeg i, kako je naveo, 'barbarskog' napada na Gazu.

T.D.
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 13:22