NAJVEĆE PRIZNANJE

Afroamerički heroj rata u Vijetnamu, desetljećima zaboravljan od vojne hijerarhije, odlikovan ‘Medaljom časti‘

Američka vojska dvaput je zametnula njegov dosje zbog čega se postavilo pitanje nije li Paris Davis bio žrtva rasne diskriminacije

Joe Biden i Paris Davis 

 Allison Bailey/Nurphoto Via AFP

Američki predsjednik Joe Biden uručio je u petak najveće vojne priznanje 83-godišnjem Parisu Davisu, afroameričkom časniku čije je herojske zasluge u Vijetnamu vojna hijerarhija desetljećima zaboravljala.

"Danas slavimo istinskog heroja naše nacije", rekao je Biden uručujući veteranu "Medalju časti" pri čemu je podsjetio da je Davis stasao u Americi rasne segregacije.

"U očima zakona on je bio manje od osobe", no ipak je "odlučio služiti domovini koja je u u mnogočemu odbijala služiti ljudima poput njega", rekao je Biden.

Davis je postao jedan od prvih crnih vojnih časnika u specijalnim američkim snagama, "zelenim beretkama". Istaknuo se 18. i 19. lipnja 1965. "neustrašivošću" u pokrajini Bong Son na istoku Vijetnama.

image

Paris Davis

Allison Bailey/Nurphoto Via AFP

Joe Biden je ispričao gotovo filmsku priču o pothvatima koje je izveo mladi časnik koji je vodio napad u središtu džungle gdje se vodila borba prsa o psa, a posebno se istaknuo herojskim spašavanjem suboraca zahvaćenih vatrom u rižištu koje je prenosio na leđima do skloništa i pritom odbijao posustati iako je i sam bio ranjen.

"Nažalost, ta junačka djela nisu mu priskrbila sve do danas ‘Medalju časti‘ koju je zaslužio", rekao je Biden.

Američka vojska je čak dva puta zametnula njegov dosje zbog čega je jedan od njegovih suboraca u intervjuu za New York Times postavio pitanje nije li Paris Davis bio žrtva rasne diskriminacije.

Davis je za CNN rekao da "nije proveo 50 godina misleći na medalju koja nije dolazila" i smatra da se "domovina prema njemu pokazala vrlo dobra".

Pošto je 1985. napustio vojsku, Paris Davis je pokrenuo mali dnevni list u saveznoj državi Virginiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 11:40