TALIBANSKA OFENZIVA

Afganistanska vlada mogla pasti već šest mjeseci nakon povlačenja američkih trupa

Američki obavještajni krugovi procijenili su da vlada u Kabulu neće dugo izdržati nakon što iz zemlje ode vojska SAD-a
 Fathi Nasri/AFP

Vlada u Kabulu mogla bi se urušiti šest mjeseci nakon povlačenja američkih trupa iz Afganistana. Procjena je to koju je izdala američka obavještajna zajednica nešto više od tri mjeseca koliko nedostaje do roka povlačenja američkih vojnika iz Afganistana prema obećanju administracije Joea Bidena.

Kako je Biden u travnju najavio povlačenje iz zemlje do 11. rujna - obljetnicu terorističkog napada 9-11 - tako se i pogoršala talibanska ofenziva. Prošlog tjedna talibani su zauzeli nekoliko okruga i okolica većih gradova na sjeveru Afganistana. Ovoga tjedan talibani su se borili protiv vladinih trupa unutar grada Kunduza. Također, trupe su zauzele Mazar-e-Sharif, glavni grad provincije Balkh. Posljednja obavještajna procjena, koju je objavio Wall Street Journal, tvrdi da bi se afganistanska vlada, predvođena predsjednikom Ashrafom Ghanijem, mogla srušiti između šest i 12 mjeseci nakon povlačenja svih američkih snaga iz zemlje. Neki su drugo dužnosnici rekli da bi vlada mogla pasti tri mjeseca nakon završetka povlačenja SAD-a, izvijestio je WSJ.

Talibanski trijumf

Prema prethodnoj obavještajnoj analizi, vlada Afganistana je trebala ostati stabilna dvije godine nakon odlaska američkih trupa. No, brzo potpadanje lokalnog teritorija pod pobunjeničku vlast promijenilo je projekcije. Talibani su u srijedu izjavili nakon ''trijumfa'' da će ''teritorijalni dobitak biti početak kraja bolesti nastalih okupacijom''. Većina zauzetih okruga je u blizini glavnih gradova provincija. Posebna predstavnica UN-a za Afganistan, Deborah Lyonas, rekla je da takvo kretanje ''sugerira da se talibani postavljaju kako bi pokušali zauzeti prijestolnice nakon što se strane snage povuku''.

Pred talibanima, afganistanske snage se često predaju bez borbe prepuštajući pobunjenicama opremu i oružje. Zbog nesreća koje je pretrpjela afganistanska vojska istaknuti mudžahedinski zapovjednici koji su se borili protiv talibana prije 2001. godine poput Atta Mohammada Noora pozvali su pristaše da se pridruže naoružanim milicijama u nacionalnim mobilizaciji. Mobilizacija je znak podrške vladinim snagama, no preusmjerava moć s administracije predsjednika Ghanija prema ratnim zapovjednicima čiji se autoritet dugo pokušavao obuzdati.

Sjedinjene države su do sada povukle više od polovice svojih 3500 vojnika. Ostatak bi se trebao povući do 11 rujna. U Afganistanu je i tisuću drugih članova vojnog osoblja koji uključuje diplomatsko osoblje, tumače ili Afganistance koji su se radili za američke snage. Povlačenje je rezultat sporazuma iz veljače 2020. godine kojeg je administracija Donalda Trumpa dogovorila s talibanima u Dohi u Kataru. Jedan od glavnih uvjeta pregovora bio je da talibani započnu mirovne pregovore s afganistanskom vladom. Međutim, pregovori nisu napredovali.

Sporiji tempo

Osvajanja talibana poremetili su planove Bijele kuće koja sada razmatra usporavanje tempa povlačenja. Planovi bi mogli uključivati održavanje zračne baze Bagram, sjeverno od prijestolnice, otvorenom. To bi omogućilo američkoj vojsci da održi još jedno mjesto za evakuaciju osoblja SAD-a i NATO-a te ostalih stranih državljana i desetaka tisuća Afganistanaca koji su tijekom godina podržavali SAD. Ipak, Biden je ovoga tjedna odlučio nastaviti sa zatvaranjem baze. Tiskovni tajnik Pentagona John Kirby ponovio je u utorak planove ministarstva obrane da povuče sve trupe osim onih preostalih za „zaštitu diplomatske nazočnosti'' do 11. rujna. Na pitanje o talibanskim dobicima odgovorio je da Pentagon želi ''zadržati fleksibilnost'' kako bi promijenio intenzitet i opseg povlačenja.

''To je dinamična situacija i mi smo od početka rekli da ćemo je tretirati kao takvu, a ako treba izvršit ćemo promjene u tempu i opsegu povlačenja bilo kojeg dana i bilo kojeg tjedan, želimo zadržati fleksibilnost da to učinimo'', rekao je Kirby.

Pentagon još nije komentirao novu procjenu obavještajnih podataka.

Afganistanski predsjednik Ghani bi se trebao u petak sastati s predsjednikom Bidenom u Washingtonu. Tema rasprave bit će kontinuirana američka potpora Afganistanu.

Amerika bi mogla evakuirati 50.000 afganistanskih tumača i njihovih obitelji

Američka evakuacija ugroženih afganistanskih prevoditelja i članova njihovih obitelji mogla bi dosegnuti 50 tisuća ljudi, rekao je u četvrtak Reutersu republikanski zastupnik.

SAD planira evakuirati skupinu ugroženih afganistanskih prevoditelja prije nego što američka vojska završi povlačenje iz Afganistana tako da zahtjeve za njihove vize mogu pripremiti na sigurnom mjestu, rekli su američki dužnosnici u četvrtak.

Odgovarajući na pitanja nakon govora u Bijeloj kući, američki predsjednik Joe Biden je rekao: "Oni koji su nam pomogli neće biti ostavljeni... Dobrodošli su ovamo kao i bilo tko tko je riskirao svoj život da nam pomogne."

Zastupnik Mike McCaul, koji je raspravljao o planu evakuacije sa službenicima administracije predsjednika Joea Bidena, rekao je da bi evakuirani mogli biti prevezeni u zemlje poput Ujedinjenih Arapskih Emirata, Bahraina, Katara i Kuvajta.

Odluka administracije predsjednika Joea Bidena riskira stvaranje dojma krize u Afganistanu, samo jedan dan prije nego što će se Biden sastati s afganistanskim predsjednikom Ashrafom Ghanijem na razgovorima koji će biti usmjereni na promicanje partnerstva unatoč odlasku američke vojske.

Sastanak Bijele kuće pada u vrijeme velike ofenzive talibanskih pobunjenika u Afganistanu i raste zabrinutost u Kongresu za afganistanske prevoditelje koji su tijekom dva desetljeća boravka američke vojske radili za nju.

Strahuje da će ti ljudi njihove obitelji biti meta talibanske odmazde nakon odlaska američke vojske.

Proteklih tjedana povećali su se sukobi između afganistanskih snaga koje podupire SAD i talibana koji su zauzeli sve više teritorija.

Pentagon procjenjuje da talibani trenutno kontroliraju 81 posto od 419 okružnih središta u zemlji.

Politički razgovori između vlade i talibana uglavnom su u zastoju i nejasno je kako će afganistanske sigurnosne snage djelovati nakon što se američka vojska povuče.

Talibani su zajamčili sigurnost Afganistancima koji su radili sa stranim silama.

No s otkucavanjem kazaljki sata, Afganistanci koji su podnijeli zahtjev za vizu izrazito strahuju da će pobunjenici ciljati njih i njihove obitelji kako bi im se osvetili za pomaganje stranoj vojsci tijekom najdužeg rata kojeg je vodila Amerika.

Američka vojska je završila više od pola planiranog povlačenja iz Afganistana, a povlačenje u cijelosti očekuje se idućih tjedana.

Zahtjeve za posebnim imigrantskim vizama ispunilo je oko 9000 Afganistanaca, a tisuće drugih formalno su izrazile interes.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 18:27