GLOBALNI SKANDAL

AFERA PANAMA PAPERS Ključna pitanja i odgovori oko offshore tvrtke

 Reuters

1. Što otkrivaju Papiri iz Paname?

Sve načine na koje bogati mogu iskorištavati offshore porezne oaze. Među ljudima koji su koristili offshore kompanije su 12 aktualnih čelnika država, 143 političara, njihove obitelji i bliski suradnici.

2. Što je Mossack Fonseca?

To je odvjetnička kompanija iz Paname, koja se bavi osnivanjem kompanija u poreznim oazama poput Britanskih Djevičanskih otoka. Tvrtka vodi kompanije za godišnju naknadu, a bavi se i upravljanjem imovinom.

3. Gdje joj je sjedište?

Kompanija je panamska, ali djeluje po cijelom svijetu. Ima mrežu od 600 suradnika u 42 zemlje. Posluje u Švicarskoj, na Cipru i Britanskim Djevičanskim otocima te na britanskim krunskim posjedima Guernseyju, Jerseyju i Otoku Man.

4. Kako se prebacuje bogatstvo?

Tvrtka osnuje kompaniju u poreznoj oazi. Guardian je vidio dokumente koji pokazuju povezanost s 200.000 kompanija, od kojih je polovica na Britanskim Djevičanskim otocima. Umjesto izravnog poslovanja s vlasnicima kompanija, Mossack Fonseca radi s posrednicima - knjigovođama, odvjetnicima, bankama i trustovima. Teško je doći do izvora novca jer se pravi vlasnici kriju iza paravana. Uzorak s 13.000 vlasnika kompanija koje su poslovale s Fonsecom pokazuje da je najviše Kineza i Rusa.

5. Koliko je velika tvrtka Mossack Fonseca?

To je četvrta najveća kompanija za offshore usluge. Radila je za više od 300.000 kompanija. Postoji jaka veza s Britanijom. Većina je kompanija registrirana na britanskim teritorijima, pa čak i u Ujedinjenom Kraljevstvu.

6. Jesu li svi koji koriste offshore lopovi?

Nisu. Ta je praksa potpuno legalna. Poslovni ljudi u zemljama poput Rusije i Ukrajine obično se na taj način štite od kriminalaca i zaobilaze stroga valutna ograničenja.

7. Jesu li neki korisnici offshore kompanija lopovi?

Jesu. Britanski premijer David Cameron prošle je godine izjavio kako korumpirani kriminalci i perači novca iskorištavaju anonimnost tog sustava. Britanska vlada želi nešto učiniti po tom pitanju, primjerice otvoriti središnji registar koji će prokazati vlasnike koji svoj novac skrivaju u oazama daleko od britanskih poreznika.

8. Što Mossack Fonseca kaže o curenju podataka?

Kompanija ne želi raspravljati o konkretnim slučajevima, navodeći zaštitu podataka klijenata, ali oštro brani svoje ponašanje. Ističe da djeluje u skladu sa zakonom o pranju novca te da žali ako je bilo zloporabe njezinih usluga, ističući da se aktivno trudi takvo ponašanje prevenirati. Kaže da se ne može nju okrivljavati zbog propusta posrednika. A. Handabaka

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 21:29