SRBIJA - KOSOVO

17. KRUG RAZGOVORA Sastali se Dačić i Thaçi

Kosovski premijer Hashim Thaci je izjavio, nakon večere s predsjednikom vlade Srbije Ivicom Dačićem kod šefice europske diplomacije Catherine Ashton, da je sastanak bio konstruktivan, te da da će se "zahtjevi za posjetom riješavati u skladu s procedurom"

ZAGREB/BRUXELLES - Trojni sastanak visoke predstavnice EU Catherine Ashton, premijera Srbije Ivice Dačića i kosovskog premijera Hashima Thacia održan je u ponedjeljak navečer u Bruxellesu, izvjestili su mediji.

Time su se i ostvarile najave da će se srbijanski premijer Ivica Dačić, zajedno s kosovskim premijerom Hashimom Thacijem, sastati na "radnoj večeri" u Bruxellesu sa šeficom europske diplomacije Catherine Ashton, koja ih je pozvala na sastanak vezan uz skore lokalne izbore na Kosovu nakon što je tijekom prošlog tjedna između Beograda i Prištine došlo do novih napetosti zbog zabrane koju je kosovska strana objavila vezano uz najavljeni dolazak srbijanskog premijera na Kosovo upravo povodom održavanja lokalnih izbora.

Bio je to 17-sti krug razgovora koji je započet najprije, kako je izvjestio beogradski Tanjug, odvojenim susretom Ashtonove sa Dačićem, a potom i sa Thacijem. Nakon toga, upriličena je zajednička radna večera.

Glavna tema razgovora bila je primjena bruxellskog sporazuma i u okviru toga pripreme za održavanje lokalnih izbora 3. studenoga, priopćio je Tanjug izvješćujući da je kosovski premijer Hashim Thaci izjavio, nakon večere s predsjednikom vlade Srbije Ivicom Dačićem kod šefice europske diplomacije Catherine Ashton, da je sastanak bio konstruktivan, te da da će se "zahtjevi za posjetom riješavati u skladu s procedurom".

Beogradska press-agencija "Beta" precizirala je da je Thaci rekao novinarima da će kosovske vlasti odgovoriti na svaki zahtijev srpskih zvaničnika da posjete Kosovo ako se podnese zahtijev odgovarajućim institucijama i po zakonu. Sloboda kretanja poštovat će se "bez diskriminacije" rekao je sinoć premijer Kosova Hashim Thaci u Bruxellesu po završetku sastanka s Ashton i Dačićem, izvjestila je "Beta".

"Ja sam rekao da ću se povući iz dijaloga ako posjete budu zabranjene, tako da sam uvjeren da će ih biti", citirao je Tanjug Dačićeve riječi novinarima, te da je izjavio je da je dogovoren mehanizam koji će omogućiti uklanjanje problema oko oraniziranja izbora i da srpski funkcioneri mogu da putuju na Kosovo prije, za vrijeme i poslije lokalnih izbora zakazanih za 3. studenog. Srbijanski premijer je rekao da je osim o posjetama, sa Thacijem i Ashtonovom, razgovarao i o biračkim spiskovima, kao i o učešću predstavnika Srba u nadgledanju izbornog postupka, ocjenivši da je ovo bio jedan od uspiješnijih sastanaka, izvjestila je novinska agencija Tanjug.

I prema "Beti" Dačić je istakao da je sastanak u ponedjeljak u Bruxellusu bio vrlo uspješan i da je postignut dogovor da se u biračke spiskove upiše još 12.000 kosovskih Srba u četiri općine na sjeveru. Uz to, ponovo će se, na osnovu novih dokumenata, razmotriti i mogućnost za upis mnogo većeg broja raseljenih i izbjeglih osoba sa Kosova koji žive u Srbiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 19:48