BRUTALNO UBOJSTVO

13-godišnji dječak dobit će kaznu doživotnog zatvora bez mogućnosti pomilovanja?

Jordan Brown lovačkom je puškom ubio trudnu djevojku svog oca dok je spavala nakon čega se kao i svakog dana uputio u školu. Sudit će mu se kao odrasloj osobi
 AFP

Jordanu Brownu, 13-godišnjem Amerikancu iz Pennsylavnije, zbog ubojstva očeve trudne zaručnice prijeti doživotna kazna zatvora bez mogućnosti pomilovanja, piše Guardian.

Njegovi su odvjetnici predali žalbu na to da mu se sudi kao odrasloj osobi, no ukoliko sud to ne prihvati, Brown će postati najmlađi Amerikanac s takvom presudom.

Samo dvije zemlje na svijetu, SAD i Somalija, nisu potpisale UN-ovu Konvenciju o pravima djece koja ne dozvoljava da se osobama mlađim od 18 godina dosudi kazna doživotnog zatvora bez mogućnosti pomilovanja.

Browna se tereti da je 2009. godine u veljači brutalno ubio Kenzie Houk u njezinoj kući. Tužiteljstvo tvrdi kako je Brown ubio 26-godišnju trudnu djevojku hicem iz lovačke puške dok je spavala. Nakon toga se kao i svakog dana uputio u školu.

Djevojka je preminula na licu mjesta, a njezina nerođena beba, koja je već imala ime Christopher, nekoliko trenutaka kasnije.

optužen je za dvostruko ubojstvo, a tužiteljstvo navodi kako je sve planirao.

Protiv suđenja Brownu kao odrasloj osobi ustale su brojne udruge za ljudska prava navodeći kako je šokantno da se netko tako mlad suočava s doživotnim zatvorom bez mogućnosti pomilovanja u zemlji gdje su ljudska prava na prvom mjestu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 17:21