NOVINARI PODANICI IS-a

11 ZAPOVIJEDI KALIFATA Svi koji ih ne budu poštovali bit će kažnjeni. Nije teško pretpostaviti na koji način

Nakon što su pripadnici IS-a dekapitirali nekoliko američkih i britanskih novinara i humanitaraca kako bi “poslali poruku” Zapadu, ta je skupina, na vlasti na sjeveru Iraka i Sirije, objavila 11 smjernica za rad novinara na tim područjima. Kako se navodi u pravilima, oni koji ne budu poštovali smjernice, “bit će sankcionirani”. Ne navodi se na koji način, ali to nije teško pretpostaviti. A. H.

1. Svi novinari moraju položiti zakletvu kalifu Abu Bakru al-Bagdadiju. Oni su podanici IS-a i kao takvi moraju prisegnuti na odanost svom imamu.

2. Njihov je rad pod isključivim nadzorom IS-ovih ureda za medije.

3. Novinari mogu izravno raditi s međunarodnim novinskim agencijama (poput Reutersa, AFP-a, AP-a...), ali ne i s međunarodnim i lokalnim satelitskim TV kanalima. Zabranjeno im je da im dostavljaju ekskluzivni materijal i s njima imaju bilo kakav kontakt (zvukom ili slikom).

4. Zabranjeno im je raditi s TV kanalima koji su na crnoj listi zbog borbe protiv IS-a (Al-Arabia, Al -Jazeera, Orient).

5. Smiju pokrivati događaje na terenu bez javljanja IS-ovim uredima za medije. Svi objavljeni članci i fotografije moraju biti potpisani novinarovim i snimateljevim imenom.

6. Ne smiju objaviti reportažu bez prethodnog javljanja IS-ovu uredu za medije.

7. Smiju imati profile na društvenim mrežama i blogove na kojima objavljuju fotografije i vijesti. No, IS-ovi medijski uredi moraju imati adrese i imena svih računa i stranica.

8. Moraju poštovati pravila prilikom fotografiranja na teritoriju IS-a i ne smiju snimati lokacije i sigurnosne događaje na kojima je to zabranjeno.

9. IS-ovi uredi za medije pratit će rad lokalnih novinara na teritoriju IS-a i u državnim medijima. Kršenje pravila vodi suspenziji novinara i on će biti sankcioniran.

10. Pravila nisu konačna i zadržava se pravo izmjene u bilo kojem trenutku ako se okolnosti promijene ili vezano uz suradnju novinara te njihove odanosti braći u IS-ovim uredima za medije.

11. Novinari će dobiti licencu za rad pošto je zatraže podnoseći molbu u IS-ovu uredu za medije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 07:55