BORBE U LIBIJI

‘Pobunjenicima bi trebalo poslati u pomoć plaćenike’

Savezničke snage razmišljaju o slanju plaćenika kako bi pomogli libijskoj opoziciji

TRIPOLI - Zapadne sile razmatraju mogućnost slanja stranih plaćenika koji bi obučavali pobunjenike i koordinirali njihove napade na snage pukovnika Moamara Gadafija.

Naime, sugerirajući da od pobunjeničkih “zemaljskih” trupa nema velike koristi, britanski generali ustvrdili su da se “rat protiv Gadafija ne može dobiti samo savezničkim zračnim udarima” i predložili da se u zemlju pošalje vojne stručnjake, tzv. pse rata. Opozicijskim vojnim snagama, naime, za pobjedu nad vojno superiornijim protivnicima nedostaje kadrova i organiziranosti, a to potvrđuje i stanje na terenu.

S druge strane, vjeruje se da je uz Gadafija više od 10.000 plaćenika iz Čada, Nigera, Malija i drugih afričkih zemalja. Britanski vojni stručnjaci procjenjuju, pak, da za njegovo odstupanje s vlasti ne bi bilo potrebno zauzeti glavni grad i glavno uporište Tripoli nego bi, ako bi mu pobunjenici došli nadomak, morao pristati na primirje.

Britanski stručnjaci pritom ističu da su njihovi planovi u skladu s UN-ovom rezolucijom o intervenciji u Libiji koja predviđa “poduzimanje svih mjera nužnih za zaštitu civila”, ali isključuje mogućnost “stranih okupacijskih snaga na teritoriju Libije”. Plaćenici bi s terena pomagali u koordinaciji NATO-ovih zračnih napada, čime bi se zaustavile kritike pobunjenika da strane snage nisu učinile dovoljno da zaustave pokolj nad civilima, primjerice u Misrati.

Dragocjeni tenkovi

Ironično, jučer je javljeno da su u još jednom NATO-ovu bombardiranju stradali pobunjenici dok pobunjenici sve oštrije kritiziraju NATO. Kraj naftnoga grada Brege, za koji traju borbe, NATO je greškom granatirao pobunjenike i ovaj put za sobom ostavio najmanje dvoje poginulih i deset ranjenih boraca te je uništio tri dragocjena pobunjenička tenka. Krhotine granata navodno su ubile i jednu medicinsku sestru te ranile još dvoje civila.

40 dana okupacije

U međuvremenu su se eksplozije čule i u jugoistočnom predgrađu Tripolija, gdje je NATO očigledno napao Gadafijeve snage. I dalje traju napadi na grad Misratu koji je punih 40 dana u okruženju drže Gadafijeve snage, a pobunjenici upozoravaju da od toga grada neće ostati ništa ako se to nastavi.

Dok se iz izjava nekih pobunjenika zaključuje da je francuski predsjednik Nicolas Sarkozy svojim istupima osvojio simpatije libijske opozicije (naime, neki su borci medijima izjavili da vole jedino Sarkozyja, a da uopće ne žele NATO), Francuska je jučer objavila da više nije pitanje može li Gadafi ostati na vlasti nego pod kojim će uvjetima morati otići.

Moamara Gadafija napustio i ministar energetike Šatvan

Ministar energetike u raspadajućoj vladi Moamara Gadafija pobjegao je iz grada Misrate brodom na Maltu te izjavio kako libijskog pukovnika žele napustiti još neki ljudi iz njegova najužeg kruga. Omar Fati Bin Šatvan istaknuo je kako mnogi ministri ne mogu pobjeći jer su im obitelji pod opsadom, a ispričao je kako Misrata trpi velika razaranja te kako su Gadafijeve snage pucale po civilima u tom gradu, u nekim dijelovima koje su zauzeli. Istaknuo je i kako je prvih deset godina Gadafijeve vlasti donijelo veliki napredak zemlji, idućih 20 je bilo nešto manje uspješno, a posljednjih deset godina situacija je krenula nizbrdo.

‘Dragi naš sine Obama, tužan sam zbog napada’

Sadržaj pisma pukovnika Moamara Gadafija američkom predsjedniku Baracku Obami iscurio je jučer u medije, nakon što je Bijela kuća potvrdila da je Obami stigla nova, vrlo prisna poruka iz Tripolija. Gadafi je, ističu američki mediji, ispisao tri stranice, a Obami se obraća s “Gospodine, naš sine, ekselencijo Baraka Husein Abu Oumama”. Lamentira mu kako je zemlja “više povrijeđena moralno nego fizički” u napadima te od njega traži da se prestane sa zračnim udarima. Istaknuo je kako bi bilo logično da Amerika pomaže te kako se ‘demokracija i civilno društvo ne grade pomoću granata’, no ponovio je tvrdnju da se bori “protiv terorista iz al-Qa’idine mreže”. Libijska novinska agencija Jana objavila je kako je Gadafi pismo napisao ponukan povlačenjem američkih zrakoplova iz akcija i preuzimanjem pozadinske uloge u Libiji dok “agresivna, kolonijalistička koalicija vodi križarski rat”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 13:37