SVI PROTIV ČAČIĆA

Stranačka oporba tvrdi: Možda vlada ne može bez Čačića, ali HNS sigurno može

U Hrvatskoj narodnoj stranci ojačala je grupacija kojasmatra da bi jedino promjena vodstva i dolazak ministrice vanjskih poslova Vesne Pusić na njegovo čelo HNS mogao vratiti na mjesto treće najjače stranke u zemlji
 Damjan Tadić/CROPIX

Radimir Čačić , prvi potpredsjednik Vlade, uspio je, što govori o njegovoj spretnosti, politički preživjeti najtežu krizu u kojoj se našao otkako je ušao u politički život Hrvatske. Unatoč žestokom pritisku javnosti i većine političkih partnera iz Kukuriku kolicije, nakon što je uvjetno osuđen zbog prometne nesreće u Mađarskoj, ipak nije bio prisiljen napustiti funkciju prvog potpredsjednika Vlade. Međutim, time nije osigurao dugoročniji predah. Uz to što je od bivšeg premijera Ive Sanadera preuzeo titulu najnepopularnijeg političara u državi, sve se češće postavlja pitanje prilično razočaravajućih rezultata njegova ministarstva. Zbog svega toga Čačićeva politička pozicija, posebice unutar Hrvatske narodne stranke, nije odviše čvrsta i sigurna. U HNS-u je ojačala grupacija koja smatra kako bi jedino promjena vodstva i dolazak ministrice vanjskih poslova Vesne Pusić na njegovo čelo HNS mogao vratiti u status treće stranke po snazi.

Iako u HNS-u vlada zatišje, i momentalno se ne raspravlja o Čačićevu položaju (što je bio slučaj prije petnaestak dana), više sugovornika iz vrha stranke potvrdilo je Jutarnjem listu da u relativno bliskoj budućnosti ne treba sasvim isključiti ovakav razvoj događaja. Kada je mađarski sud uvjetno osudio Čačića, Vesna Pusić provjerila je smatraju li članovi Predsjedništva HNS-a kako stranka treba novog lidera, i kada nije dobila podršku, odlučila se povući.

Pogrešne najave

Kao iskusna političarka razumjela je da joj okolnosti ne idu u prilog i nije ozbiljno krenula u pokušaj Čačićeva smjenjivanja zato što bi takav pokušaj izazvao raskol, što bi imalo katastrofalne posljedice za status HNS-a, i kod birača, a što je još važnije, u Milanovićevoj Vladi.

U sadašnjim okolnostima, Čačić kao neformalni vice-premijer posjeduje ogromnu moć, i uvelike kontrolira najvažnije gospodarske aktivnosti u Hrvatskoj. On je riješio problem brodogradnje i preuzeo svu vlast nad investicijama u energetiku, a sada od Rusije do Velike Britanije traži inozemne ulagače u velike projekte koje priprema njegova ekipa. Ali on je i ranjiv upravo zbog golemih ovlasti kojima raspolaže. Osim što je djelomično riješio pitanje brodogradilišta, Radimir Čačić još uvijek nije napravio gotovo ništa. Nije privukao investitore, projekti novih hidroelektrana i termoelektrana izloženi su ozbiljnim kritikama, megalomanski projekt Zagreb na Savi sigurno će izazvati negativne reakcije velikog dijela javnosti, a sve češće se postavlja i pitanja koliko će ovakvi projekti, od kojih su neki nesumnjivo potrebni, biti dugoročno isplativi. Građevinski projekti nude poslove na rokove od nekoliko godina, i kada budu završeni, ponovno će se povećati nezaposlenost. Kao kreator ove strategije, Čačić će biti odgovoran, a da shvaća kako je u problemima, vidljivo je iz njegovih javnih nastupa u kojima za kašnjenja optužuje administraciju.

Unutar HNS-a smatra se kako je Čačić napravio veliku političku pogrešku kad je najavio u kojim će vremenskim rokovima pokrenuti gospodarsku aktivnost. Sada su svi rokovi probijeni, recesija se nastavlja i logično je da je dežurni krivac onaj koji je iznosio obećanja, a to je Radimir Čačić.

Zato su u HNS-u - makar to nitko ne želi otvoreno priznati - i dalje spremni na varijantu promjene na stranačkom vrhu. “Čačić je pametan i ako bi Milanović tražio da se povuče, on bi to napravio. Takav rasplet ne bi doveo do raspada vladajuće koalicije. Mislim kako trenutno nema opasnosti da se to dogodi, ali u takvom raspletu svi u stranci znamo da je samo Vesna Pusić sposobna preuzeti HNS”, objašnjava sugovornik Jutarnjeg lista.

Njegovo razmišljanje slično je stajalištu koje je Vesna Pusić izrekla početkom srpnja, kada je dala do znanja da u drugoj stranci vladajuće koalicije ipak kritički preispituju efekte “sindroma Čačić2 na politički položaj Hrvatske narodne stranke. “Prvi cilj HNS-a je stabilnost Vlade i u tom smislu smatram da Čačić treba ostati na svojoj poziciji jer bi njegov odlazak bio destabilizirajući. Ali isto tako smatram da se o nepravomoćnoj presudi treba raspravljati u stranci, kao uostalom o svim problemima”, upozorila je Vesna Pusić.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Magazina Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 08:48