NEIZVJESNA BUDUĆNOST

Što čeka HDZ? Ako sud kaže: Krivi su...morat će isplatiti 33 milijuna kuna. Slijedi bankrot i propast nekad najveće stranke u državi

Svi su uvjereni da bi veći dio potrebnog iznosa HDZ mogao nabaviti prodajom nekretnina. Međutim, tu postoji ozbiljan problem: sve upućuje na to da HDZ nije vlasnik te zgrade
 Goran Mehkek/CROPIX

Suđenje Ivi Sanaderu i njegovim bliskim suradnicima zbog afere Fimi-Media, koje će početi za nekoliko dana, odvest će HDZ do ruba ponora. Stranka koja je bitno utjecala na tijek novije hrvatske povijesti suočit će se s optužbama i kaznom koja bi HDZ, ako ga sud proglasi krivim, mogla financijski slomiti. I, na kraju, odvesti u bankrot. A nakon toga je neizbježan najgori mogući ishod: da nakon pravne i financijske uslijedi i politička propast najveće političke stranke u državi.

Dakako, dok nema pravomoćne sudske presude prerano je sa sigurnošću predvidjeti tako crni scenarij. Međutim, kako sada stvari stoje s dokaznim materijalom koji su prikupili USKOK i DORH, negativan sudski ishod procesa je realan, zapravo, vrlo moguć. Upravo zbog toga dio vodećih HDZ -ovaca smatra da se mora voditi računa o svim varijantama raspleta, pa i onoj najgoroj.

Odmak od realnosti

“Nema se smisla zavaravati i bježati od realnosti, valja se suočiti sa svim mogućim scenarijima jer ćemo se jedino u tom slučaju moći uspješno nositi s problemima”, zaključio je jedan od kandidata za funkciju predsjednika HDZ-a.

Poznato je, naime, da su Mladen Barišić, glavni rizničar HDZ-a, i Branka Pavošević, glavna blagajnica stranke, priznali da su u HDZ-u postojali crni fondovi i crna blagajna. Potvrdili su da su se oni punili novcem koje su u gotovini donosili šefovi javnih i državnih tvrtki, ali i poduzetnici. Utvrđeno je također da su u najvećem broju slučajeva poduzetnici i menadžeri, ako su željeli poslovati s državom ili sačuvati svoje funkcije, morali plaćati stranački reket. I to je većina njih potvrdila u istrazi. Svi su priznali da su zbog izravnog pritiska bivšeg predsjednika HDZ-a Ive Sanadera morali predavati novac rizničaru stranke Barišiću. Neki su u istrazi kazali da im je Barišić izravno prijetio sankcijama ako ne uplate novac.

Dakle, samo na temelju pokajničkog iskaza Mladena Barišića i Branke Pavošević te priznanja niza poduzetnika i menadžera nedvojbeno je utvrđeno da se u stranku slijevao golem novac. I da se isplaćivao iz blagajne za razne namjene: od pokrivanja privatnih potreba dijela najviših dužnosnika do namirivanja troškova stranke ili predizbornih kampanja. Budući da nema nikakve dvojbe da su u HDZ-u postojali crni fondovi i blagajne, teško da bi mogla biti donesena presuda koja bi amnestirala stranku kao pravnu osobu. A to znači da je praktički nemoguće, barem kako sada stvari stoje, izbjeći presudu koja će obvezati HDZ da nadoknadi počinjenu štetu. A ona iznosi, kako je navedeno u tužbi Državnog odvjetništva, čak 31 milijun kuna.

Neko se vrijeme nagađalo da bi se HDZ, kako bi izbjegao najgori scenarij, mogao nagoditi s državnim odvjetnikom. Što znači priznati krivnju i tako ishoditi manju novčanu kaznu. Zakon, naime, u takvim slučajevima predviđa za pravnu osobu, u ovom slučaju HDZ, novčanu kaznu u iznosu od 2 do 8 milijuna kuna. U slučaju priznanja i nagodbe DORH bi mogao biti maksimalno blagonaklon i predložiti sudu minimalnu kaznu od dva milijuna kuna.

Bez nagodbe

Ostaje, međutim, problem vraćanja nezakonito stečenog novca. A oko toga zakon ne predviđa nikakve nagodbe: ako sud presudi na štetu HDZ-a, nitko, pa ni sud ni DORH ne mogu stranku osloboditi obveze vraćanja 31 milijun kuna. U tom slučaju taj se iznos u cijelosti mora nadoknaditi državi.

Jedino u slučaju da odvjetnici HDZ-a uspiju dokazati da se u stranačku blagajnu slilo manje novca, tada bi i sud mogao umanjiti zahtjev DORH-a. To je, međutim, teško očekivati budući da istražitelji tvrde kako su nepobitno dokazali da je u blagajnu ušao 31 milijun kuna, a ako taj iznos nije točan, onda može biti samo veći.

U slučaju presude HDZ će se naći u nemogućim problemima: u današnjim ekonomskim i političkim prilikama namaknuti 33 milijuna za kaznu i plaćanje odštete gotovo je nemoguća misija. Uostalom, HDZ je već sada u groznoj financijskoj situaciji: jedva podmiruje elementarne troškove, pa mnogi postavljaju pitanje je li uopće pametno trošiti mjesečno čak 250 tisuća kuna na odvjetnike kada je ishod suđenja prilično izvjestan. I kada tog novca zapravo nema. I kada nitko ne zna kako ga nabaviti.

Pomoć niotkud

HDZ na papiru ima oko 200.000 članova, ali i sami njegovi čelnici priznaju da bi bilo sjajno kada bi ih bilo sto tisuća. Problem je što ni dosad većina članova nije plaćala članarinu. U vrijeme neimaštine i dugogodišnje ekonomske krize teško je očekivati da bi se od članstva mogao prikupiti neki ozbiljniji novac. Tražiti od članova HDZ-a da se odreknu dijela zarade kako bi pokrili grabež i kriminal koji je počinilo vodstvo sasvim sigurno u stranci ne bi bilo primljeno s razumijevanjem. Jednako je tako nerealno očekivati da će se naći poduzetnici koji će, nakon svega što su prošli, odriješiti kesu i ponovno napuniti blagajnu HDZ-a. Pogotovo stoga što HDZ više nije na vlasti te može malo toga učiniti za svoje donatore.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Magazina Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:06