SPIN I FAKAT

Srpski bojkot Nobela

SPIN

Srbijanski zaokret u dolasku na svečanost dodjele Nobelove nagrade za mir, nakon prijašnje odluke Beograda da se pridruži bojkotu takvog nagrađivanja kineskog disidenta, pokazuje svu složenost i osjetljivost balansiranja malih i srednjih zemalja između promjenjivih i nerijetko oprečnih interesa velikih sila u današnjem multipolarnom svijetu. Izazov je to s kojim se suočava i Hrvatska.

FAKAT

Loša vijest je da nije ovo bilo nesnalaženje niti raspetost službenog Beograda između uzajamno nespojivih očekivanja iz inozemstva, nego novi štetan manevar Vuka Jeremića, šefa tamošnje diplomacije, kojemu takve ispade na žalost tolerira predsjednik Boris Tadić, na što ovih dana upozoravaju brojni srbijanski komentatori, na portalu e-novine i u drugim medijima.

Pokušali su se junačiti neformalnim paktom s Pekingom, Moskvom i drugima, ali ih je američko i europsko “zavrtanje ruku” prizvalo razumu. Dobra je vijest da Hrvatska i drugi imaju mogućnost voditi načelnu i ispravnu politiku potpore ljudskim pravima, u ovom slučaju u Kinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 21:16