BURAN BRAK PUN NASILJA

Slavica je na Bernieja urlala i bacala tanjure. Na poslu se pojavljivao u masnicama

ZAGREB - Jedan čovjek. Dvije knjige. Prvu je napisala dugogodišnja prijateljica, a drugu poznati istraživački novinar i autor nekoliko kontroverznih biografija poznatih Britanaca. Tko je Bernie Ecclestone - beskrupulozni poslovni genij ili dugogodišnja žrtva nasilne manipulatorice?

Obje neautorizirane biografije čelnika Formule 1 izašle su u kratkom razdoblju. No, čija je verzija Bernijeva života autentičnija, “Bernie: The biography of Bernie Ecclestone” autorice Susan Watkins ili “No Angel: The Secret Life of Bernie Ecclestone” iz pera Toma Bowera?

Istina je vjerojatno negdje u sredini.

Prekršen dogovor

Prvi čovjek Formule 1, Bernie Ecclestone, prošli je tjedan pretrpio dva ozbiljna udarca na privatnom i poslovnom planu. Prvo je u ponedjeljak objavljeno da je zbog političkih nemira u Bahreinu otkazana prva utrka nove sezone Svjetskog prvenstva u Formuli 1. Zatim je u četvrtak svjetlo dana ugledala knjiga “No Angel: The Secret Life of Bernie Ecclestone” Toma Bowera.

Kada su sredinom mjeseca procurili isječci iz knjige “No Angel”, gdje Bower Ecclestoneovu bivšu suprugu Slavicu opisuje kao vulgarnu, ljubomornu i nasilnu ženu koja ga je psihički i fizički zlostavljala tijekom cijelog 25-godišnjeg braka, britanski multimilijarder je navodno potpuno poludio. Bowera je optužio da je prekršio dogovor da u biografiji neće pisati o njegovoj obitelji.

- Nije to trebao napraviti. Imali smo dogovor - izjavio je Bernie, koji je u zamjenu da Bower ne piše o njegovoj ženi i djeci, britanskom novinaru pružio neometan pristup svim svojim prijateljima, suradnicima i slavnim poznanicima.

Otkazao promociju

Smatrajući da je dogovor prekršen, Ecclestone je povukao svoju autorizaciju. Odbio se pojaviti i na londonskom predstavljanju biografije, a čak je i napisao pismo svakom od 70 gostiju, koje je ranije osobno pozvao, da bojkotiraju promociju knjige.

Bernie je na knjigu, odgovorio knjigom. Naime, još prije devet godina sklopio je ugovor sa Susan Watkins koja je počela pisati njegovu biografiju. Nakon dodatnih pet godina odugovlačenja, gotovo preko noći joj je dao zeleno svjetlo za njezinu objavu. Tako je sredinom prosinca objavljena “friendly” verzija Bernijeva života i karijere - “Bernie: The biography of Bernie Ecclestone”.

Susan je kao supruga nekadašnjeg službenog liječnika Formule 1 godinama imala neometan pristup Ecclestoneu i njegovim najbližim suradnicima. Sam Bernie je priznao da mu je Susan jedna od najdražih i najstarijih prijateljica. To se osjeti i u samoj knjizi koja je više fokusirana na njegov iznimni poslovni uspjeh i put od 16-godišnjeg prodavača rabljenih automobila do neospornog kralja Formule 1. Ipak, ni ona nije štedjela svog prijatelja i pružila je dobar uvid u nastanak njegovog carstva.

- Kada se osvrneš na bilo koji posao sklopljen s Bernijem, imaš osjećaj da je on uspio istisnuti tih dodatnih pet posto iz vas... nikad ne osjećaš toplinu koju ti pruža fer dogovor... Bernie nam je ukrao Formulu 1 - ispričao joj je Ron Dennis iz McLarena.

Buran brak pun nasilja

Bower ima potpuno drugi pristup. Na samom početku njihove suradnje Ecclestone je Bowera opisao kao “pogrebnika”, jer je zloglasan po tome da može “pokopati” nečiju reputaciju. Bernie mu je ipak dao pristup svim svojim prijateljima i kolegama s uputom: “Recite mu istinu, bila dobra ili loša”. Bower je poručio šefu Formule 1 da će objaviti svaku kritiku ili propust za koji čuje, na što mu je Ecclestone odgovorio: “Tome, ja nisam anđeo”.

No, unatoč dogovoru da se okani žene i djece, to je na kraju ispao najsočniji dio biografije. Naime, Bower piše kako je Slavica bila ljubomorna i nasilna žena. Njihov prvi susret bio je u tom tonu.

- Ecclestone je uočio kako 180 centimetara visoka hrvatska manekenka stoji u boksu pokraj tadašnjeg svjetskog prvaka Formule 1 Nelsona Piqueta. Radila je za Filu, sponzora utrke.

- Makni se - naredio je tada 23-godišnjoj Slavici, a ona mu je odbrusila: ‘Ostajem ovdje, to je moja dužnost’.

- Žene ne smiju biti u boksevima. Van! - vikao je tada 51-godišnji Ecclestone.

- Približiš li mi se, udarit ću te - rekla mu je Slavica. Tako je Bower opisao prvi susret Bernieja i Slavice u rujnu 1982. godine u talijanskoj Monzi.

Bower je Slavicu opisao kao manipulativnu sponzorušu, koja je šefa Formule 1 nakon dvije godine ljubavne afere natjerala da ostavi tadašnju partnericu Tuanu Tan, s kojom je bio u vezi 17 godina. Vezu sa Slavicom Tuani je priznao tek u svibnju 1984. godine, mjesec dana prije negoli je Slavica roditi njihovo prvo dijete, kćer Tamaru.

- Rekla mi je da će se, ne budem li živio s njom, vratiti u Hrvatsku i da nikad neću vidjeti dijete - navodno je Ecclestone ispričao Tuani, a potom briznuo u plač te dodao: “A rekla mi je da ne može imati djecu”.

No Bernie je, tvrdi Bower, volio svoju mladu suprugu, pa je trpio njezine ispade.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU NEDJELJNOG JUTARNJEG

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 21:12