UZDRMANA VLADA?

SKANDAL S PEGLANJEM KARTICA Odluka o ostavci ministrice kulture već je donesena?

Kao nasljednik na ministarskom položaju spominje se Berislav Šipuš, renomirani skladatelj i dirigent
Zadar,290912Ministrica kulture prof. dr. sc. Andrea Zlatar Violic na radnom sastanku sa zadarskim gradonacelnikom dr. Zvonimirom Vrancicem i predstavnicima zadarskih kulturnih ustanova u gradskoj vijecnici.Na fotografiji: ministrica Andrea Zlatar Violic.Foto: Luka Gerlanc / CROPIX
 Luka Gerlanc / CROPIX / Gerlanc 2012

Vrh hrvatske Vlade potpuno je zatečen skandalom u koji je upletena ministrica kulture Andrea Zlatar Violić. Prije samo nekoliko dana sve je bilo u redu i nitko nije ni naslućivao da će se ministrica kulture odjednom naći u duboko kompromitirajućoj situaciji - rekao je visoki Vladin dužnosnik ovog ponedjeljka za Jutarnji list.

Nema povjerenstva

- Na Zapadu se u ovakvim slučajevima formiraju istražna povjerenstva koja prikupljaju sve relevantne informacije, i na temelju toga se donosi odluka. Zaista ne znam što će se desiti s Andreom Zlatar Violić, iako smo svi čuli što su o ovom slučaju izjavile Vesna Pusić i Anka Mrak Taritaš, članice naše Vlade i visoke dužnosnice Hrvatske narodne stranke. Hajmo pričekati još dan-dva i tada će sve biti puno jasnije - kažu u vrhu Vlade.

Državna revizija utvrdila je da je ministrica Andrea Zlatar Violić uzimala akontaciju za službena putovanja na koja na kraju uopće ne bi otišla i da je novac tek naknadno vraćala u državni proračun, i to u mjesečnim ratama, uskratom dijela ministarske plaće. U vrhu HNS-a vrlo su blizu odluci o smjeni Andree Zlatar, što je još u petak nagovijestila Vesna Pusić. Šefica HNS-a navodno je nasamo razgovarala s Andreom Zlatar. Na njemu je, tvrde izvori Jutarnjeg, Pusić od Zlatar zatražila da napravi pismenu izjavu o spornim potezima koje je utvrdila državna revizija.

- Trenutačno radimo uvid u papire, nalaz državne revizije i zatražit ćemo izjašnjavanje svih uključenih u aferu - potvrdila nam je jučer Vesna Pusić. Dodala je kako će javnost biti obavještena o odluci kada ona bude donesena. Pri tome nije htjela odgovoriti na izravan upti hoće li ministrica Andrea Zlatar morati dati ostavku. Jučer oko podneva svi HNS-ovi dužnosnici s kojima smo razgovarali gotovo su jednoglasno kritizirali ministricu kulture:

- Nije za vjerovati, to je sumrak pameti, neshvatljivo, nitko ne razumije što joj je bilo - dio je epiteta kojima su opisivali postupak Andree Zlatar Violić. Kada se o pojedinom ministru ovako priča u njegovoj stranci, onda je teško vjerovati da će se izvući.

Prvi nasljednik

Kao nasljednik na ministarskom položaju spominje se Berislav Šipuš, renomirani skladatelj i dirigent. Usto, Šipuš je zamjenik ministrice, a to znači kako smjena ne bi izazvala veće turbulencije jer je riječ o osobi koja je detaljno upoznata sa situacijom u Ministarstvu kulture. Iz HNS-a odbacuju bilo kakve političke konotacije u ovom slučaju. Resor kulture uvijek se nalazi na marginama Vlade, i premijer i ministri rijetko su se miješali u poslove Andree Zlatar. Uglavnom je bila autonomna u svojem radu, a HNS-ovi dužnosnici su se o njezinom radu3 izražavali pozitivno.

Sve se stubokom promijenilo poslije nalaza Državne revizije i ne dogodi li se nekakvo golemo iznenađenje, Andrea Zlatar Violić uskoro bi mogla biti bivša političarka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 14:51