BIO OPSJEDNUT HRVATSKIM GENERALOM

Šef francuske antiterorističke jedinice Paul Barril progonio je Gotovinu kao bijesnoga psa, pa je čak izmislio da je u Parizu bio lopov

Former Croatian Army General Ante Gotovina enters the courtroom of the Yugoslav war crimes tribunal (ICTY) for his appeal judgement in The Hague, Netherlands, Friday, Nov. 16, 2012. The ICTY is delivering its decision in the appeal of two Croatian generals convicted for their roles in a 1995 military offensive to drive Serb rebels out of land they had occupied for years along part of Croatia's border with Bosnia. Ante Gotovina and Mladen Markac, were sentenced to 24 and 18 years respectively in 2011 for war crimes and crimes against humanity. (AP Photo/Bas Czerwinski, Pool)
 AP

Dvanaestorica bivših pripadnika antiterorističke jedinice francuske policije (GIGN), koja je bila odana francuskom predsjedniku Françoisu Mitterrandu, osuđeni su početkom 2005. u Francuskoj zbog optužbi da su narušavali pravila službe, uključujući protuzakonito prisluškivanje i krivotvorenje dokaza u kaznenim postupcima.

Na početku suđenja, 15. studenoga 2004., Agence France Press (AFP) objavila je sljedeću vijest: “U aferi koja je opisana kao francuska inačica afere Watergate, protiv 12 bivših državnih dužnosnika i viših policijskih službenika u ponedjeljak je započeo sudski postupak u Parizu zbog provođenja operacije prisluškivanja telefona, kojom je pokojni predsjednik François Mitterrand držao pod nadzorom svoje osobne neprijatelje. Nevjerojatne 22 godine nakon osnivanja tajne sobe za saslušavanje u Elizejskoj palači, dvanaestorica - među njima i sadašnji direktor Renaulta Louis Schweitzer - optuženi su za kršenje privatnosti, a najveća kazna za to djelo je zatvor od godinu dana i novčana kazna u visini od 45 tisuća eura.

Izvorno uspostavljena 1982. kao specijalna antiteroristička jedinica, odgovorna predsjedniku, taj tim zapravo je prisluškivao novinare, odvjetnike i poduzetnike s ciljem otkrivanja neugodnih informacija i eliminiranja potencijalnih skandala”.

Jedan od optuženih bio je zamjenik načelnika jedinice GIGN, Paul Barril, koji je od ranije bio poznat francuskoj javnosti jer je 1993. Le Monde objavio da su jedinica GIGN i Barril 1982. namjestili trojici irskih državljana da su super-teroristi, koji u Francuskoj pripremaju teroristički napad. Ta afera dobila je naziv “Irci iz Vincennesa”.

Barril je 1993. tužio Le Monde zbog klevete, a 1995. francuski Vrhovni sud dosudio je u korist Le Mondea, s obrazloženjem da je “operacija od početka do kraja bila namještaljka satnika Barrila, koji je izigrao političke i pravosudne vlasti i javnost, te koji je prouzročio uhićenje troje nevinih ljudi”.

Na početku suđenja 2004. Barril je priznao da je jedinica GIGN redovito sudjelovala u namještanju kaznenih predmeta u korist političkih ciljeva predsjednika Mitterranda.

“Naša sredstva korištena su za političke ciljeve, za prljave policijske poslove, za manipulaciju. Naredbe su stizale iz Mitterrandova ureda. Uvijek sam osuđivao zlostavljanja”, kazao je na suđenju Barril, a francuski sud je, 9. studenoga 2005., osudio Barrila i šestoricu njegovih suradnika.

Prema dostupnim podacima, tijekom 90-ih Barril je bio upleten u još teže kaznene radnje: Human Rights Watch izvijestio je da je možda umiješan i u pomaganje i poticanje genocida u Ruandi, a američko Ministarstvo vanjskih poslova tvrdi da je 2003. bio plaćenik koji je koristio djecu kao vojnike radi sprečavanja ustanka unutar Srednjoafričke Republike.

Kontroverzna karijera Paula Barrila, francuskog policajca odanog bivšem predsjedniku Mitterrandu, posebno je zanimljiva budući da je on desetak godina, od početka 80-ih do početka 90-ih, progonio Antu Gotovinu, tada već bivšeg legionara, bliskog francuskoj obavještajnoj službi DGSE, koja je pripadala drugoj političkoj opciji od GIGN-a. Barril je u intervjuu Globusu, 17. lipnja 2005., kazao da su GIGN i on uhapsili Antu Gotovinu na temelju istrage koja je pokrenuta 1984., iste godine kada su iskonstruirali i aferu “Irci iz Vincennesa”. Barril je priznao da su GIGN i on od 1981. bili opsjednuti Gotovinom, jer su pripremali “veliku policijsku akciju koju je odobrio vrha države”, koja je imala za cilj “uhićenje i eliminaciju militantnih desničarskih legionara”. Prema Barrilovim riječima, upravo je Gotovina spriječio tu veliku akciju.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 11:49