SUDAR TITANA

Savjet Mourinhu: nazovi Hiddinka radi Messija

Polufinale Lige prvaka između Intera i Barcelone 20. travnja pokazat će tko je tko u modernom nogometu
 Reuters

U Ligi prvaka, uz manje ograde, sve se zna! Iako su pred nama tek polufinalni mečevi, zapravo su otvorene samo dvije utakmice: Mourinho protiv Messija i dvojba u finalu, Nijemci ili vanzemaljci, Bayern ili Barcelona? Jer, nitko ozbiljno ne shvaća Lyon, naročito ne u sudaru s “Ivanom Groznim”, hrvatskim reprezentativcem, koji trči više i brže od cjelokupne Lige prvaka. No, duel najboljeg trenera, za što mnogi smatraju Joséa Mourinha, i najboljeg igrača svijeta Lea Messija , što je jednoglasna ocjena cijelog nogometnog svijeta, to je ono što najviše škaklja publiku. Što li će smisliti “portugalski monstrum” protiv argentinskog čuda?

Formula se čini jednostavnom: “nazovi Hiddinka radi Messija!” Jer, ako se sjećate, prošle godine je trener Chelsea vrlo uspješno krotio i Messija i Barcelonu i da Uefa nije bila dvanaesti Barcin igrač, Katalonci finale ne bi vidjeli.

No, sigurni smo da ponosni José Mourinho neće nazvati Nizozemca, previše je uvjeren u vlastitu genijalnost. Koja će 20. travnja biti na najtežoj kušnji. No, sigurno neće “kopirati” ni Wengerov način, čije je taktičke zamke Messi pretvorio u prah i pepeo.

Neukrotivi Messi

- Messija se može ukrotiti, ali će drugi biti opasni. Siguran sam da mu Mourinho neće priljepiti flaster, striktno čuvanje bilo bi samoubojstvo. Jer, Messi ima super-pas, pas iznenađenja, najjači je igrač jedan na jedan kojega sam vidio i kad primi loptu, nemoguće mu je oduzeti - tvrdi Cico Kranjčar, izbornik Crne Gore i veliki fan Barcelone:

- Vidim Barcelonu kao pobjednika, iako ono što se kuha u Mourinhovoj glavi treba respektirati. Analizirao sam njegovu utakmicu protiv Chelsea, u traženju rezultata napao je Engleze trojicom napadača (Millito - Et’to - Pandev). Znam da će taktički besprijekorno pripremiti i meč protiv Barcelone, no jesu li niti njegove mreže dovoljno čvrste i za Barcelonu. U svakom slučaju bit će to vrlo zanimljiv duel, u kojemu Barci, ipak, dajem 55 posto izgleda za prolaz - zaključuje Cico Kranjčar.

Tomislav Ivić kaže: Inter je fenomenalan, ali Barcelona je zadivila sve.





- Fasciniran sam Mourinhom ne samo zbog njegovih nogometnih vizija, već i zbog izuzetne sposobnosti adaptacije, vladanja jezicima i borbenosti kad su u pitanju mentaliteti. Ne znam kako bi se u takvim uvjetima snalazio Guardiola, koji zna sredinu, koji je oplemenio školu, no bi li tako dobro funkcionirao u Engleskoj ili Italiji...

Ivić je pokušao raščlaniti duel naj-trenera i naj-igrača?

- U zadnjoj utakmici Messi je djelovao kao centralni napadač, dok su bokove držali Pedro i Krkić. I to je ispalo vrlo dobro. No, hoće li protiv Intera biti na desnom boku ili negdje drugdje, odlučit će Guardiola.

U Mourinhovoj koži

Mnogi rješenje vide u “flasteru”, no kada Messi krene prema sredini, ostat će puno praznog prostora za Ibrahimovića, Danija Alvesa i Xavija. Hiddink je uspio jer je gol čuvao s petoricom igrača u zadnjoj liniji, a vlastiti gol branili su i Lampard i Ballack i Deco, dok je jedini bez obveza bio Drogba. Slično će igrati i Mourinho, samo će Diego Millito biti naprijed, čak će se i Et’to morati baviti obranom...

Ipak vjerujete da Mourinho može pobijediti Messija?

- Kad vidim zadnju liniju; Maicon, Lucio, Samuel, Zanetti, pa još dodate Cambiassa i Stankovića, vidim mrežu za Messija. No, ipak ću se kladiti na Barcelonu. Ne zbog Messija, već zbog Xavija, koji je mozak Barcelone. Vjerojatno se pitate zašto Messi ne igra tako dobro u argentinskoj reprezentaciji kao u Barceloni? Tamo nema Xavija. No, u svakom slučaju, bit će to nogomet za taktičke sladokusce...

Da je u Mourinhovoj koži, kako bi se postavio Slaven Bilić?

- Protiv Barcelone, svi treneri će posegnuti za istom taktikom - braniti se! I svi govore - Hiddink je pokazao kako se igra protiv njih. Ma nije Hiddink zaustavio Barcelonu, već Essien i taktika - gušenje sa svih strana. Vjerojatno će tako pokušati i Mourinho, no kada je Messi u ovakvoj formi, ne mogu mu ništa ni Maicon, ni Lucio, ni Cambiasso, ni Stanković. Odlučit će - Messi!

Bilić će podvući nešto što treneri rijetko govore:

- Govori se o velikoj ulozi trenera u takvim dvobojima, a treneri mogu igrače poput Messija zaustaviti samo na papiru. Wenger je pokušao, ali se njegov “pritisak” raspao za dvadeset minuta. Uostalom, o ulozi trenera je najiskrenije progovorio Guardiola: “Da nemam Messija, trenirao bih drugoligašku momčad!” Barcelona nije samo Messi, treba voditi brigu o Iniesti, Xaviju i Ibrahimoviću - da se to može zaustaviti, ni Messi ne bi bio Messi.

I za rubriku - jeste li primijetili?

- Kod svakog gola Barcelone šestorica igrača Arsenala su pokušavala zaustaviti trojicu igrača Barcelone. Ta trojica rješavaju sve. Iako, Mourinho ima “monstrume” kakve je lani imao i Hiddink, četvoricu monstruma u zadnjoj liniji i “pse” u sredini terena, on doista ima “materijala” da pokaže zube Barci. No, je li to dovoljno da bi se “zagasilo” Xavija i Messija? Iako, ako bilo tko na svijetu ima izgleda protiv Barce, to je samo Inter!

Ipak, vjerujete u pobjedu Barcelone?

- Ne bih se kladio!

José Zebec i Leo Lamza

Tako govore trojica najistaknutijih hrvatskih nogometnih mudraca o “dvoboju desetljeća”, treneru čija je lucidnost duboka kao pustinjski bunar i nogometašu čiji se dar već mjeri s Maradoninim i Peleovim.

I dok Mourinha uspoređuju s mnogim velikim trenerima, prije nekoliko dana čuo sam mišljenje jednog starog zagrebačkog gospona koji pamti dane najveće Dinamove slave. Rekao mi je: “Znate li zašto je Zebec bio veliki trener? Jer, je imao Lamzu, koji je driblao kao Messi!” A Zebec je doista karakterno bio “vrlo blizak” Mourinhu. Iznimno drske retorike, arogantan prema predsjednicima, nepopustljiv prema igračima. Osim prema Lamzi (Messiju)...

Pored Olićeva Bayerna Lyon nema šanse

Cico Kranjčar smatra da će se Bayern bez problema probiti u finale. I to ponajviše zahvaljujući Ivici Oliću, kojega je svrstao na treće mjesto najboljih svjetskih napadača, odmah iza Messija i Waynea Rooneya. Iza njega su Millito i Torres.

- Ne zaslužuje Olić komplimente samo zbog dvije utakmice protiv Manchester Uniteda, on je već dvije godine u vrhunskoj formi. Danas je sigurno među pet najboljih svjetskih napadača - tvrdi Kranjčar.

Tomislav Ivić kaže da su Juventus i Manchester United “Olićeve doktorske disertacije”, da mu je povratna trka najbolja na svijetu i svi smo ponosni zbog njega. Iako će Ivić istaknuti još jednog igrača:

- Petrić je na novoj poziciji, na desnom krilu, potvrdio da je sjajan šuter i golgeter. Dobio je ulogu kakvu Robben ima u Bayernu i dokazao se - kaže Ivić.

Slaven Bilić će, naravno, navijati za Bayern:

- Ivica Olić im je donio samopouzdanje nakon prilično lošeg starta. Iako Lyon nije za podcjenjivanje, Bayern će proći. A Olić je u izuzetnoj formi još od Wembleya, kad smo pobijedili Englesku, on je napadač koji pripada u sam svjetski vrh. A to znači među deset najboljih, što je izvanredno priznanje...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 09:23