RUSKI LIDER

RAZOTKRIVANJE VLADIMIRA PUTINA Ima 70 milijardi eura, ne puši, ne pije, a najviše uživa u svom tijelu

Fizički je relativno sitan, visok 170 cm, ali njeguje imidž mačo muškarca. Jedini vođa koji je od svog tijela napravio sličan kult bio je jednako niski Benito Mussolini

Dok je objavljivao rusku aneksiju Krima, svoj ozlojeđeni pogled predsjednik Vladimir Putin na trenutak je zamijenio blaženim osmijehom. Ruske su političke elite, uključujući predsjednikove bliske savjetnike - nekadašnje drugove iz KGB-a i FSB-a, a zatim i masa naroda okupljena na Crvenom trgu, pljeskale i klicale: “Rusija! Putin!”

Otkad je ruski trojanski konj ušao na Krim, Putinova se popularnost među ruskim šovinistima vinula u nebesa, istim onima koji mentalitetom imaju mnogo više zajedničkog sa siromašnim, neobrazovanim, reakcionarnim bijelim slojem američkog Juga nego što to obožavatelji ruske “kulture” žele priznati - skloni neprimjerenim i grandioznim riječima. Ali, Putin je popularan i među konzervativnim američkim republikancima koji se dive njegovoj obrani kršćanskih obiteljskih vrijednosti u borbi protiv militantnih homoseksualaca, kao i među europskim desničarima-populistima (Nacionalni front, Jobbik i UKIP) koji s užitkom promatraju njegovo zauzimanje za nacionalne vrijednosti nasuprot imperijalne Europske unije koja pozivnicama širi svoje carstvo.

Rusija uzvraća udarac

Nakon više od dva desetljeća nacionalnog poniženja i vanjske politike koja se zasnivala na podbadanju SAD-a kada bi se za to ukazala prilika, Rusija uzvraća udarac, ozbiljno podsjećajući svijet da je Moskva velika sila, okupljena oko koncepta Russkiy Mir, koji ne označava samo “Russtvo”, nego i karakterističan sklop političkih i duhovnih vrijednosti. On uključuje autoritarizam, militarizam, pravoslavlje te duhovni i fizički preporod mladih - vrijednosti suprotstavljene dekadenciji i materijalizmu Zapada. Nije to privlačna vizija, što se može nazrijeti iz činjenice da rijetko tko emigrira u Rusiju, dok njene vlastite elite žive u inozemstvu. S ekonomijom utemeljenom gotovo isključivo na nafti i plinu, Rusija odlučno guši svaki disidentski glas, a nagrađuje brzorastuću klasu Putinovih obožavatelja, dok istodobno ovo bolesno društvo doslovno izumire: do 2020. rusko će stanovništvo pasti sa sadašnjih 143 na 107 milijuna. Baš kao u danima Sovjetskog Saveza, “velike” se “laži” šire i izvan zemlje - treba samo pogledati nekoliko sati programa na nadrealnom televizijskom kanalu Russia Today.

Danas 62-godišnjak, Putin vlada Rusijom, naizmjence kao predsjednik i premijer, od 1999., a zahvaljujući ustavnim promjenama, mogao bi ostati na čelu zemlje do 2024., dulje od komunističkog diktatora Staljina.

Iako je fizički relativno sitan (visok je 170 cm), Putin njeguje imidž mačo muškarca: jedini vođa koji je od vlastitog tijela napravio sličan kult bio je jednako niski Mussolini. Ne puši i nikad ne pije, u zemlji u kojoj prosječni muškarac umire u dobi od 63 godine nakon cjeloživotne zloupotrebe alkohola.

Putin je gradio karijeru kao pripadnik tajne policije, s vjerom u mač i štit na KBG-ovu logu i njegovu krilaticu “Vjernost Partiji - vjernost Domovini”. Ali država kojoj je služio, doživjela je potpunu propast svoje moći i autoriteta upravo u trenutku kad se Putin nalazio na polovici svoga karijerističkog puta.

Osim što je savršen primjer maksime “jednom tajni agent, uvijek tajni agent”, vjera u zavjere i silna ozlojeđenost u samoj su srži njegova bića. Putin vjeruje da iza svake zapadnjačke nevladine organizacije (od Konrad Adenauer Stiftunga do Freedom Housea,) stoje CIA ili MI6. On je ujedno i uvjereni ruski patriot, jedan od onih koji vjeruju kako je u višejezičnom Sovjetskom Savezu namjerno potiskivan njihov ruski identitet, tjerajući ih svojom “crvenom” verzijom političke korektnosti da se dive narodnim kulturama Kazahstanaca i Uzbekistanaca.

Karneval pohlepe

Ruski vođa vjeruje da je Zapad iskoristio Rusiju tijekom nagle propasti Sovjetskog Saveza ranih 1990-ih, tog katastrofičnog događaja koji je oslabio rusku državu i omogućio bogatim oligarsima da se nauživaju na karnevalu pohlepe na njezin račun. Milijuni starica na prijevaru su ostali bez svojih malih paketa dionica koje su zatim, malo-pomalo, dosegle broj koji je omogućio u javnosti slavljenim kriminalcima poput Romana Abramoviča i Olega Deripaske da se dočepaju nafte i plina, rudnika i metalurške industrije. Putin je svemu tome svjedočio iz prve ruke, kao pomoćnik nadutog lakrdijaša Borisa Jeljcina, iako je - ironično - upravo jedan oligarh, Boris Berezovski, putem svoga medijskog carstva najviše pomogao Putinu u njegovu brzom usponu od premijera do predsjednika 1999.-2000. Iako je javno osuđivao oligarhe kao lopove, a neke je poslao i u zatvor, Putin se privatno značajno obogatio (njegovo se bogatstvo procjenjuje na 40 do 70 milijardi dolara) poslovima s nekima od njih koje je zastrašivanjem učinio svojim marionetama.

(...)

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:32