INTERVJU S MINISTROM

Rajko Ostojić: Štrajk liječnika? Nema problema, štrajkalo se i u Egiptu, u 12. stoljeću prije Krista

Vrlo brzo ćemo dokumentirati koji doktori više, a koji manje rade. Rekao bih da dvadeset posto liječnika obavlja osamdeset posto najtežih poslova

Štrajk je demokratsko pravo i ukras demokracije. Ako neki liječnici smatraju da u sadašnjim okolnostima treba štrajkati, ja ih ne namjeravam sprečavati - pojašnjava Rajko Ostojić , ministar zdravlja, dok pričamo o nedavnom istupu Ivice Babića, glavnog sindikalista u zdravstvu, koji je nedavno zaprijetio štrajkom.

Izgleda da Ostojić ne vjeruje u bunt širih razmjera. Uostalom, kada je početkom godine preuzeo ministarstvo, naslijedio je dugove od gotovo devet milijardi kuna, niz sumnjivih javnih nabava i ugovore koji su išli na ruku privatnim klinikama. U međuvremenu je - tvrdi - popravio status pacijenata i počeo rezati milijunske iznose koji su godinama išli privatnicima, međutim zdravstvo je i dalje u velikim dugovima. Unatoč tome, ministar zdravlja je izrazit optimist koji sugovornika ozbiljnim glasom uvjerava da će hrvatska medicina do 2020. biti među prvih šest u EU.

S Rajkom Ostojićem razgovarali smo u četvrtak poslijepodne, otprilike 24 sata nakon što su Ivica Babić i Hrvoje Minigo napali Jutarnji list jer je objavio argumentirane članke o niskoj produktivnosti dijela liječnika. Prvi put u posljednja dva desetljeća jedan ministar zdravlja stao je na stranu medija, a ne liječnika, što pokazuje da bi zdravstveni sustav doista mogao doživjeti neophodne promjene.

Je li zdravstvo u tako lošoj situaciji kao što se povremeno objavljuje u medijima?

- Treba dijeliti medicinu od zdravstvenog sustava. Dakle, hrvatska je medicina izvrsna, a naši liječnici i sestre vrhunski. Ali zdravstveni sustav jedva može dobiti prolaznu ocjenu. Naime, ključan problem hrvatskog zdravstva je njegova rascjepkanost. Danas nema horizontalne i vertikalne povezanosti. Vlada sustav manjih ili većih feuda. Posljedica je da su pacijenti prisiljeni lutati od vrata do vrata. Nadalje, upravljanje bolnicama je slabo. Posljedica svega toga je neravnopravnost pacijenata, nedostupnost zdravstvene zaštite, nepostojanje procedura ili nepoštivanje kliničkih smjernica.

Imam dokaze o neradu

Plašite li se štrajka?

- Prvi poznati štrajk je detaljno opisan u 12. stoljeću prije Krista, u Egiptu prilikom građevinskih radova. Dakle, štrajk ima vrlo, vrlo dugu tradiciju i danas je to nedvojbeno priznato demokratsko pravo. Sadašnja situacija vezana za obračuna plaća u pojedinim bolnicama, a koja je bila povod za reakciju Hrvatskog liječničkog sindikata, je sljedeća: neke su bolnice u kolovozu različito obračunale plaće i tek tada su zatražile mišljenje Ministarstva zdravlja. Moji pravni stručnjaci su dali mišljenje, a njima vjerujem. I pravni stručnjaci Sindikata su dali mišljenje, koje je drugačije. Utvrdit ćemo tko je u pravu. Mi smo spremni i otvoreni za socijalni dijalog. Što se tiče granskog kolektivnog ugovora koji je potpisan neposredno prije izbora, neki drugi sindikati ga osporavaju i on je sada na Županijskom sudu. I, naravno, ne pada mi na pamet miješati se u pravorijek suda.

Intervju u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Magazina Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 16:44