SKANDAL U ŽUPANJI

'RADILE SMO U STRAHU' Pohotni vozač medicinskog saniteta seksualno napastovao medicinske sestre

 Ivo Ravlić/Cropix

U redakciju Glasa Slavonije stigla je anonimna dojava iz županjskog Doma zdravlja o nedoličnom ponašanju vozača saniteta i seksualnom uznemiravanju medicinskih sestara koje su posljednjih mjeseci, kako se navodi, radile u strahu i na posao dolazile s grčem u želucu. U dojavi se tvrdi kako je nakon pismene prijave jedne medicinske sestre protiv vozača pokrenut disciplinski postupak.

Informaciju o zakonskom postupanju prema jednom djelatniku Doma zdravlja i otkazivanju ugovora o radu potvrdila nam je i ravnateljica Luca Lešić, koju je šokantna prijava i nimalo ugodna situacija zatekla uoči Božića.

- Dom zdravlja Županja, postupajući sukladno čl. 134. Zakona o radu prilikom zaprimljenih prijava za zaštitu dostojanstva radnika 22. i 23. prosinca 2014. godine, a vezano za uznemiravanje i spolno uznemiravanje poduzeo je sve mjere propisane važećim propisima radi sprečavanja daljnjeg nastanka navedenih radnji. Dana 24. prosinca 2014. godine poduzeo je preventivnu mjeru udaljavanja s posla radnika protiv kojeg je podnesena pritužba, kako bi se utvrdile sve okolnosti i činjenice potrebne za donošenje Odluke o pritužbi - pojasnila je Lešić.

Dodaje da je osoba ovlaštena za primanje i rješavanje pritužbi vezanih uz zaštitu dostojanstva radnika u Domu zdravlja Županja provela zakonom predviđene postupke i radnje te je poslodavcu predana sva dokumentacija na daljnje postupanje.

- Iz istih je utvrđeno da su postojale povrede iz radnog odnosa, a koje predstavljaju uznemiravanje i spolno uznemiravanje i povredu dostojanstva radnika što se ogleda u činjenici neprofesionalnog, neodgovornog i neetičkog obavljanja poslova. Sada je u tijeku postupak pred poslodavcem vezan uz namjeru za otkazivanje Ugovora o radu zbog teških povreda i kršenja obveza iz radnog odnosa - zaključuje Lešić u razgovoru za Glas Slavonije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 07:29