RENO SINOVČIĆ

PRVA ISPOVIJEST NAKON IZLASKA IZ PRITVORA 'Uz mene je vojska ljudi koja zna da sam topao i dobar'

‘Bivši predsjednik Josipović zaslužio je osudu jer me nije želio primiti i saslušati, a ja skrbim o 300 djelatnika: takva antisocijalna politika odnijela mu je važne glasove na izborima’
 Luka Gerlanc/CROPIX

Uhićenje poduzetnika, političara, bivšeg nogometnog suca i vlasnika brojnih zadarskih medija te suvlasnika NK Zadar Rene Sinovčića mnogima je bilo veliko iznenađenje. Iako se Sinovčića godinama povezivalo s podzemljem, a često se njime bavila i policija te se protiv njega vodio niz kaznenih postupaka, “kralj ribe na Jadranu” nikada nije završio iza rešetaka.

No 2. prosinca 2014. Sinovčić je uhićen u velikoj akciji USKOK-a koji pokušava dokazati da je bio ključ kriminalne operacije kojom su državni proračun, NK Zadar i njegove tvrtke oštećeni za čak 130 milijuna kuna. Sumnjivo je sve - od predstečajne nagodbe medijske tvrtke Vox do poslovanja NK Zadar. Osim Sinovčića, u slučaju nazvanom “afera Ribar” uhićeni su i bivši direktori NK Zadra Novica Erlić i Dalibor Zebić, dugogodišnji bivši pročelnik zadarske Porezne uprave Vjekoslav Jurlina, njegova nasljednica Stoja Mučaji te poreznici Željan Pejković, Marko Lozančić i Irena Anić.

Založili nekretnine

Pravosudna će priča u tom slučaju još dugo trajati, no Sinovčiću je dopušteno da se, nakon dva mjeseca provedena u pritvoru, brani sa slobode. Za to je bilo potrebno da njegovi prijatelji i obitelj založe nekretnine vrijedne čak deset milijuna kuna, a kao jamac ponudio se i bivši trener Zadra, Ćiro Blažević. Sud je isprva odbijao pustiti Sinovčića, tražeći rekordnih 20 milijuna kuna jamčevine, no zahtjev je ipak ispunjen, pa je Sinovčić ovih dana napustio Remetinec i vratio se u Zadar. Ekskluzivno za Nedjeljni Jutarnji, Sinovčić u svom prvom razgovoru nakon pritvaranja govori o svojim zatvorskim danima i političkim te poslovnim neprijateljima, no na konkretna pitanja vezana uz istragu, kaže, ne smije odgovarati. Ipak, kao da se pomalo ruga cijeloj situaciji jer na neki način kaže da iz cijele ove situacije izlazi jači nego ikad prije.

- Boravak u istražnom zatvoru u Remetincu nikako nije najteže razdoblje u mom životu. On je do sada bio iznimno buran, najbolje ga opisuju dvije riječi: svakodnevna borba. Moj život mi je, stoga, kao takav, donio niz teških razdoblja. Remetinec nikako ne prednjači. Tijekom boravka u istražnom zatvoru razmišljao sam isključivo o pozitivnim stvarima, kako to činim i čitav život. Ispravan sam i nevin i kao takvom mi ništa nije teško izdržati, ponajmanje postupak u kojem ću to dokazati svima. Ova situacija me dodatno ojačala i na meni nije ostavila nikakav trag, u negativnom smislu - počinje svoju priču Sinovčić. Prve dane na slobodi iskoristio je za boravak sa svojom obitelji, no nije propustio otići ni na sjednicu zadarskog Gradskog vijeća, gdje je u utorak napao sve - od institucija do medija.

Carstvo se urušava

- Htio bih zahvaliti svim demokratskim institucijama, demokratskim medijima i kolegama koji nisu digli glas na povijesni datum 2. prosinca, kad je policija upala u medije i ugasila emitiranje jedne televizije, kao u Sjevernoj Koreji - rekao je u vijećnici Sinovčić.

Njegovo se poslovno carstvo, naime, urušava. Televiziji Vox na dan uhićenja bio je onemogućen rad jer policajci nikome nisu dozvolili ulazak, a situacija s blokadama imovine odrazila se i na poslovanje Sinovčićevih tjednika Vox i Regional.

Dijelu zaposlenih ponuđen je prelazak na Vox televiziju, koja je također u financijskim problemima, pa se Sinovčićevo medijsko carstvo srozalo u samo dva mjeseca. No uvjeren je kako će ga ponvono izgraditi.

- Od svoje 15. godine radim i stvaram, kako za sebe tako i za druge. Život me nije mazio, od rane mladosti naučio sam što znači zarađivati svojim rukama. Nikada nisam radio u javnom sektoru, pa se tako nisam ni hranio društvenim novcem. Stoga i ne čudi kako me moji sugrađani poznaju kao vrijednog čovjeka. Više od dva desetljeća zapošljavam tri stotine ljudi, što nikako nije mala brojka. Premda je, nažalost, mnogi pokušavaju umanjiti, uništavajući radna mjesta koja sam stvarao - govori Sinovčić.

No što god je dosad radio - od prodaje ribe, do medija i bavljenja politikom, najprije kroz HDZ, a potom i vlastitu nezavisnu listu, uvijek je bilo popraćeno sumnjama i epitetom “kontroverzan”. Sinovčić tvrdi kako je taj epitet plod “višegodišnje političko-policijske hajke”.

‘Neplanirano dijete’

- Imam vlastita čvrsta uvjerenja od kojih ni dandanas ne odstupam, nisam potkupljiv i ne izvršavam ničija naređenja. Kao takav, dakako, nisam “omiljen“ i stoga i proživljavam ovaj pakao mobbinga i torture, koji sve rekorde obara zadnjih godinu i pol. Ja sam u politici, slobodno to mogu reći, neplanirano i neželjeno dijete, a znate kakav je život takvoj djeci. O svemu sam, više puta, obavještavao nadležna tijela i sam državni vrh. Tadašnji predsjednik Josipović nije smatrao potrebnim primiti me i saslušati. Takav pristup predsjednika prema čovjeku koji se skrbi o 300 djelatnika zaslužio je osudu. Ne isključujem da mu je ta antisocijalna politika odnijela koji glas i na izborima u siječnju - kaže Sinovčić.

Iako otvoreno govori da na svoje uhićenje gleda kao na oblik političkog progona, zadarski poduzetnik zasad ne želi reći tko su oni koji stoje iza takvog scenarija. Dijelom zbog interesa istrage, a dijelom i zato što smatra da još nije došlo vrijeme za to.

- O mojem ću uhićenju, bez cenzure, jednog dana svakako progovoriti. Danas to ne mogu, iz objektivnih razloga; ne želim ometati proces koji traje. Što se optužbe tiče, smatram kako nigdje nisam pogriješio niti se igdje okoristio za ijednu kunu ili euro. Nevin sam, to ću i dokazati - kaže Sinovčić.

Čim se pojavila informacija da bi mogao izaći na slobodu uz jamčevinu, prijatelji i suradnici odmah su mu se stavili na raspolaganje.

(...)

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 20:21