NOVE MAKINACIJE

PREVARANTICA Kirurga na samrti prisilila na brak, a umiruću glumicu da joj prepiše kuću

Ružu Soldo (61), poduzetnicu i dvostruku udovicu, zbog prevare od milijun eura tuže nećaci pokojnog Ivana Šupova s kojim je pod sumnjivim okolnostima sklopila brak uoči njegove smrti, ali i nećaci pokojne glumice Ette Bortolazzi zbog kuće vrijedne 450 tisuća eura

Dvije godine uoči umirovljenja, tadašnja 67-godišnja prvakinja Drame HNK-a Antica Etta Bortolazzi bila je dio glumačke postave filma “Krhotine”. U njezin život te 1991. uvukla se Ruža Soldo, poduzetna susjeda medicinarka koja se dva i pol desetljeća bavi sasvim drugim poslovima i koja je u periodu od deset godina postala dvostruka udovica. Graciozna i energična glumica Etta, splitskih korijena, koja je u mladosti željela postati balerina, ukazala je Ruži povjerenje i, kako je sama pred smrt zavapila nakon odrađene posljednje glumačke uloge u filmu “Tri muškarca Melite Žganjer”, na prevaru pod prisilom prepisala joj zdanje u Milni na Braču vrijedno oko 450 tisuća eura! Bili su prvi dani ljeta 2000. Ruža je veseloj, komunikativnoj i okorjeloj konzumentici cigareta Etti poklanjala lavine proračunate pažnje. Radilo se o salvama obećanja o uzdržavanju nakon što je doznala da Ettu očekuje nasljedstvo iz Italije. Vrtoglavih 200 tisuća njemačkih maraka od pokojnog bratića Alda.

Proračunata pažnja

Naslućivala je da bi ju darežljiva, dobrostojeća glumica mogla nagraditi, pogotovo nakon spoznaje da će dio nasljedstva darovati, kako joj se povjerila, stacionaru za napuštene pse. Iz godine u godinu Ruža je uživala u ljetnim mjesecima na Braču. Glumica joj je omogućavala da koristi njezinu kuću. Tako je bilo i tog lipnja 2000. Neposredno prije odlaska iz užarene metropole za Brač, umirovljenoj glumici se okrenuo svijet. Ruža joj je, kako je sama ustvrdila, priredila šok dok su se pakirale za put.

- Nećeš sa mnom na more ako ne potpišeš ugovor koji sam pripremila! - rekla je Ruža Etti koju je otpratila 28. lipnja u skladište vlastitog dućana od 20 m2 na Borovju. Za malenim stolom su se našli glumica, Ruža i susjed, prijatelj Ilija Marić. Ispred njih bilo je nekoliko primjeraka ugovora o prodaji bračkog imanja. Kamena kuća stara 150 godina s drvenim podovima za Ružu Soldo postala je stvarnost. Nakon izlaska iz trgovine pohvalila se: “Posao je obavljen”.

Bila je izvan sebe

Čuo je to, među nekolicinom prisutnih, i poznanik Predrag R., tadašnji osječki policajac koji je tada bio na bolovanju te vozio na HDZ-ove skupove Branimira Glavaša, Iliju Marića, Dragu Tadića iz osječkog Koteksa... Oko 40 kvadrata konobe te 120 kvadrata prizemlja i kata kuće koje krasi oko 300 kvadrata okućnice s maslinikom postali su preko noći Ružini i to, da ironija bude veća, baš u periodu kada je Etta, tvrde njezini bližnji, bila pred moždanim udarom i otežano je govorila. Ubrzo je završila u Krapinskim toplicama, gdje se gušila u nepravdi. Pojadala se svima i obratila se odvjetniku Zoranu Vuloviću kako bi poništili ugovor o prodaji bračke nekretnine Ruži Soldo.

- Etta Bortolazzi došla je u moj ured u pratnji dvoje ljudi. Bila je usplahirena i praktički izvan sebe, ali nikako izgubljena, već razumna. Spomenula je sklapanje ugovora kao neku vrstu nagrade za ukazanu ljubaznost i pažnju, ali da je izmanipulirana i nagovorena na sklapanje ugovora o prodaji na kojem je, radi izbjegavanja veće porezne obveze, navedena i znatno manja vrijednost. Etta je željela razvrgnuti ugovor na bilo koji način jer osim pažnje, od Ruže nije dobila ništa. Psihički je bila prisiljena ga potpisati. Slučaj je završio na sudu i okončan je presudom. Ugovor je proglašen ništavnim jer se Soldo između ostaloga nije pojavljivala na ročištima - posvjedočio je odvjetnik Vulović.

Presudu sklopljenog ništavnog ugovora o kupnji Soldo je opravdala “ propustom, odnosno neznanjem, jer nije slala odgovore na tužbu smatrajući da će ispričnica o njezinu zdravstvenom stanju biti dovoljna za zakazivanje drugog ročišta”.

Glumica je umrla krajem studenoga 2000., a njezini nećaci Zoran i Nenad nastavili su bitku s neumornom Ružom koja je, tada kao 47-godišnja poduzetnica rodom iz Poklečana i udovica s troje djece, deset dana nakon Ettine smrti, pohitala u svojstvu mlade do slavonskih Tordinaca. Organizirala je vjenčanje s nekoliko desetljeća starijim vremešnim njemačkim kirurgom Ivanom Šupovim koji je bolovao od Parkinsonove bolesti. U matičnom uredu postala je doktorova žena kojem su u vrijeme pira dvije kume zbog facijalnog grča masirale čeljust. Za Ružu je to bila ljubav. Prsten si je sama stavila na ruku, a Šupov je zanijemio. No zbog črčkarije na vjenčanom listu iznad potpisa “NEĆU JA TO” koju je uspio nekako napisati Ruža se našla na mukama i pod lupom. I to opet nećaka, ovaj put doktorovih, koji su od samog početka posumnjali u tu bračnu “idilu” držanu u najstrožoj tajnosti. Šupov je umro godinu dana poslije. A Ruža? Dvostruka udovica na sprovod nije došla. Bio je to za nju početak i druge bitke - za Šupov imetak koji teži više od milijun eura i koji traje do danas. Niven i George Zankov pokušavaju spasiti nekretnine pokojnog ujaka vrijedne milijun eura, a Ruža će, u slučaju da se brak ne poništi, imati pravo na najmanje 2500 eura mirovine plus retroaktivnu isplatu penzije od otprilike 300 tisuća eura.

Posudila joj za stan

- Ma kakva prevara? Kakve krivotvorine? Kakva obmana?! Pa moja Etta bila je kazališna glumica i vrlo pismena žena! Divna osoba. Upoznala sam je 1991. Stanovale smo u istoj zgradi u Zagrebu. Onda se ona odselila, da bi 1997. sa svojim prijateljem, a mojim susjedom Ilijom Marićem došla u moj dućan. Prijateljstvo se obnovilo pa sam Ettu znala voziti do njezine sestre, na HRT ili joj pomoći nositi stvari do stana. Ona to nije mogla sama. Godinu kasnije prodala sam svoje gradilište u Puli i u razgovoru s Ettom doznala da želi prodati svoju polovicu kuće u Milni. Žalila mi se na svoju dvojicu nećaka i krenula je tražiti stan u Zagrebu. Dala sam joj 30 tisuća maraka za kupnju tog stana i pritom ostala na dogovoru: ili će mi ih vratiti ili će se taj iznos, ako odlučim kupiti kuću na Braču, odbiti od ukupne vrijednosti nekretnine. Tako je i bilo; u lipnju 2000. Ilija Marić sastavio je ugovor o prodaji potpisan 28. lipnja. Cijena kuće u Milni bila je 300 tisuća kuna.

Netom prije toga u banci sam podigla 30 tisuća maraka, preostalog iznosa od prodaje pulske kuće, i predala ih Etti, kojoj sam ujedno dozvolila doživotno korištenje kuće - kao po špranci brani se Ruža Soldo kojoj u oba mučna sudska spora s nećacima Šupova i Bortolazzijeve glavnu ulogu svjedoka igra Nedjeljka Dunja Bilić-Soldo koja, kako sama tvrdi, Ettu poznaje iz Ružine trgovine.

- Moj muž Ivan je do rujna 2000. imao salon namještaja i građevinske stolarije. Te godine 13. lipnja bila sam kod Ruže u trgovini i dogovarala isporuku preostalog dijela kupljenog namještaja za njezin stan u Zagrebu. U trgovini je bila Etta koja se zainteresirala također za kupnju namještaja iz muževljeva salona. Spomenula je prodaju svoje kuće na Braču, a plaćanje namještaja za spavaću sobu u iznosu od 20-ak tisuća kuna planirala je platiti nakon što ju Ruža isplati za kupnju njezine kuće. Ostavila sam joj broj telefona, a finalizaciju oko kupnje i isporuke namještaja prebacile smo za kraj ljeta. No muževljev salon je u jesen zatvoren, a kasnije sam čula i da je umrla - uvjeravala je suca zagrebačkog Općinskog suda Leona Širića kućanica Nedjeljka Dunja Bilić-Soldo tijekom odštetne parnice kojom Ruža Soldo od glumičinih nećaka potražuje 300 tisuća kuna s kamatama, ali i priznanje prava na nekretninu.

Lanjskog prosinca sudac je nepravomoćno odbacio Ružine zahtjeve pretežito temeljem niza nalaza i mišljenja Centra za forenzična ispitivanja “Dr. Ivan Vučetić”, prema kojima potpisi o zajmu od 30 tisuća maraka i o plaćanju 8351 kunu poreza na nasljeđivanje nekretnine, odnosno onog dijela koji je Etti darovala pokojna sestra, nisu glumičini!

(...)

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2024 22:31