I BOGATI PLAČU

POBUNA DUBROVČANA PROTIV SLAVICE ECCLESTONE! 'Kuća joj nema građevinsku, bageri su probušili cijev, pa nema vode...'

Mato Kusalo prodao je bivšoj supruzi vlasnika Formule 1, navodno za oko tri milijuna eura, dvije kuće u uvali Zaton kod Dubrovnika. Obje su kuće sagrađene bespravno, s time da je ona veća legalizirana deset godina nakon gradnje, a manja ni danas nema građevinsku i lokacijsku dozvolu. Usred sezone traje uređenje cijelog posjeda, zbog čega su prijavama i peticijama reagirali susjedi, Mjesni odbor Zatona, Hrvatske ceste...
 CROPIX

Slavica Ecclestone, bivša supruga prvog čovjeka Formule 1 Bernieja Ecclestonea, u Dubrovniku nije kupila jednu kuću, nego dvije, s time da jedna od njih nema lokacijsku i građevinsku dozvolu. Ovih se dana užurbano radi ispred kamene vile i te druge, nove kuće na posjedu u Zatonu, prekrasnoj uvali nekoliko kilometara od Dubrovnika. Trebali bi biti postavljeni nogostupi i, navodno, žardinijere za cvijeće. Radovi usred sezone izazvali su burne reakcije susjeda koji su se obratili svima, od Mjesnog odbora do Hrvatskih cesta, tražeći da se razjasni što će i kako biti napravljeno. Tako Slavicu Ecclestone, koja još nije stupila u posjed i počela s preuređenjem vile, što priprema njen švicarski arhitekt, čeka u Dubrovniku vruća dobrodošlica.

Nedjeljni Jutarnji doznaje da je dosadašnji vlasnik Mato Kusalo, čija obitelj živi u Americi, sagradio na svom posjedu u Zatonu i drugu kuću 2012. godine, ali bez dozvola. Na mjestu garaže, koja je također bila bespravno sagrađena, podignuta je kuća doslovno preko noći, a objekt nije do današnjeg dana legaliziran. Sada obitelj Kusalo uređuje i ulaz u posjed koji vodi do samoga mora, a dozvola od Hrvatskih cesta stigla je isti dan kada su počeli i radovi.

Da nesreća bude gora, pukla je i cijev pa tako Zaton nije imao vode nekoliko dana, što je dovelo do velikih problema i u radu kultnog restorana Gverović. Tajnik Mjesnog odbora Zatona, Nikša Milošević, kaže nam da je posve neuobičajeno da se takvi radovi rade usred ljeta kada je u Dubrovniku turistička sezona u punom jeku.

Dubrovnik, 080615,Kuca Slavice Ecclestone u Zatonu.Foto: Tonci Plazibat / CROPIX

Foto: CROPIX

‘Ja ovlasti nemam’

“Radi se ispred kuće gospođe Ecclestone čiji je vlasnik donedavno bio Mato Kusalo. Odmah sam pozvao našeg komunalnog redara da provjeri o čemu se radi i izašao je na teren. Radilo se kompresorom, bili su korišteni bageri, a to nije dopušteno u ovo vrijeme.”

Milošević kaže da su radnici probili i cijev za vodu, što je izazvalo velike probleme u cijelom kraju.

“Ne znam koja je bila žurba da se baš sada počne s tim radovima”, govori tajnik Mjesnog odbora, uz napomenu kako on osobno nema ovlasti bilo što poduzeti da se radovi zaustave ili odgode za kasnije. Dosad se na ulazu u posjed Kusalovih na Jadranskoj magistrali moglo i povremeno parkirati ili zaustaviti automobil, a ubuduće, kada radovi budu završeni, to neće biti moguće.

“Problem je i to što se više neće moći zaustavljati taksi i ne bi trebalo nikome biti dopušteno da na taj način uzurpira javni prostor”, kažu nam susjedi Slavice Ecclestone koji tvrde da će mještani Stikovice, Vrbice i Lozice, koji su ostali bez vode, morati platiti popravak.

Nešto pomirljiviji je Igor Gverović, vlasnik restorana na samoj obali, u koji zalaze najprestižniji turisti i gosti Dubrovnika.

“Probili su cijev, ali su je ubrzo i popravili”, kaže, ne ističući da restoran jedno vrijeme nije mogao normalno raditi.

Ovih se dana užurbano izvode radovi ispred kuće, uz cestu, gdje bi trebali biti uređeni novi nogostupi i žardinijere za cvijeće

I glavna kamena kuća koju je kupila Slavica Ecclestone dugo nije imala dozvole. Sagrađena je 1989., da bi je Mato Kusalo legalizirao deset godina kasnije. Ispred kuće je stari bor koji zaklanja pogled s morske strane, a i cijelom posjedu daje hlad. Pretpostavlja se da će ga sačuvati i švicarski arhitekt pod čijim bi nadzorom trebali početi radovi na obnovi obje kuće koje je kupila Slavica.

Gospođa Ecclestone je česta gošća Dubrovnika i posljednji je put bila prije nešto više od mjesec dana. Je li tada dogovoreno da će biti obavljeni i radovi pred kućom, teško je pretpostaviti. Kada smo kontaktirali obitelj Kusalo, potvrdili su da je bilo nekih problema s vodom, “ali to nije bilo ništa strašno”.

“Nema problema, došla je voda”, kažu.

Na pitanje što je s dozvolama za drugu kuću nisu željeli dati odgovor i veza je brzo prekinuta.

Vijest da će Slavica dio ljeta provoditi u Dubrovniku za mnoge nije bila iznenađenje jer je i dosad često dolazila i odsjedala u raznim dubrovačkim hotelima. Bilo je tako i u vrijeme braka s Berniejem Ecclestoneom i uvijek su zadivljeno govorili o ovom čudesnom gradu. Koliko je gospođa Ecclestone platila kuću obitelji Kusalo, ostaje tajna, ali u Dubrovniku se govori da je riječ o najmanje tri milijuna eura.

Niksa Duper / CROPIX / CROPIX
Dubrovnik,180714Slavica Ecclestone i bivsa vojvotkinja od Yorka Sarah Ferguson na odmoru u Dubrovniku veceras su u Gradskoj kavani popili kavu s dubrovackim gradonacelnikom Androm Vlahusicem.Na fotografiji; Slavica Ecclestone, Sarah Ferguson i Andro VlahusicFoto: Niksa Duper / CROPIX

Slavica Ecclestone, Sarah Ferguson i Andro Vlahušić (Foto: Nikša Duper / CROPIX)

Spremni za Slavicu

Dubrovčani kažu da je velika kuća dosta zapuštena i da su potrebni veliki radovi kako bi se dovela u stanje kakvo vjerojatno očekuje nova vlasnica. Što će se i kada raditi, ostaje zasad neizvjesno. Dosadašnji vlasnik, koji sada uređuje ulaz u posjed, iseljava stvari i pretpostavlja se da će gospođa Ecclestone oko 15. kolovoza stupiti u posjed. Kada je s arhitektima dogovarala preuređenje prije mjesec dana, Slavica sa susjedima nije kontaktirala, niti ih je upoznala s time što će raditi.

Dok glavna zgrada ima kosi krov, ova druga ima ravni i obojana je u svijetlo žutu boju. Glavna zgrada ima tri kata, a druga je, nastala na garaži, jednokatnica. Iza velikih prozora puca pogled na zaljev, a kamene stepenice iz jedne i druge kuće vode do mora. Naoko druga kuća, koja je nedavno sagrađena, djeluje i modernije i u boljem je stanju od glavne vile koja na trećem katu ima terasu po cijeloj dužini. Kameni blokovi uz samo more također su nabacani bez nekog reda, pa će i tu trebati veći zahvati kako bi plaža s pristupom u more bila uređena. Sada do mora vode željezne stepenice, obojane u bijelo, a kameni blokovi ne izgledaju kao ugodno mjesto za sunčanje.

Uz Gveroviće, koji drže restoran te u prekrasnoj renesansnoj obiteljskoj kući iz 1550. godine iznajmljuju apartmane za turiste, prvi susjed Slavici Ecclestone je svjetski poznati konceptualni umjetnik Braco Dimitrijević. Ni on nije zadovoljan radovima na cesti jer smatra da će ugroziti promet, a gotovo onemogućiti dostavu ili zaustavljanje vozila.

Reakcije o dolasku Slavice Ecclestone u Dubrovnik posve su različite.

Dok dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić kaže da su svima vrata širom otvorena jer je “Dubrovnik danas europski prozor u svijet”, legenda grada Ibrica Jusić javno poručuje “vodite mi Slavicu Ecclestone kući, meni ona ne treba”. Izražava ogorčenje sadašnjim stanjem u gradu, a za dolazak slavne i bogate Slavice kaže “što meni ona treba, što ja imam od toga, što Dubrovnik ima od toga”.

Gradonačelnik tvrdi da su svi u Dubrovniku dobrodošli jer “vlada jedna zaista sjajna atmosfera u gradu”. Vratio se upravo s ručka iz Malog Zatona, s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom, koji je oduševljeno pričao kako je tu dolazio kao dijete i naučio plivati.

“Dubrovnik je spreman i za te ekstra bogate ljude koji ovdje kupuju kuće. Imamo ured gradonačelnika koji može odraditi sve tehničke poslove”, tvrdi Vlahušić nakon najava da će uskoro i Slavica Ecclestone dio godine provoditi u Gradu.

Sigurni na ulicama

“Mnogi bogati ljudi, poput Vekselberga ili Abramoviča, kažu mi da je Dubrovnik jedno od rijetkih mjesta na svijetu gdje se osjećaju sigurno, šeću gradskim ulicama i nitko ih ništa ne pita. Na francuskoj rivijeri, koja je razvikanija, ima veći broj milijunaša, ali oko njih trče paparazzi, a ovdje se, tvrde, osjećaju kao obični građani. I to uvijek ističu kao jednu od najvećih prednosti Dubrovnika”, naglašava gradonačelnik nabrajajući mnoge poznate ljude, od Stoltenberga do Pahora, koji su se u Dubrovniku osjećali potpuno sigurno.

Na pitanje hoće li gradske službe učiniti sve da Slavica Ecclestone dođe brzo do svih potrebnih dozvola ako se odluči na radove na posjedu koji je kupila, Andro Vlahušić odgovorio nam je da je Dubrovnik najbrži u tome i da će tako biti i za nju. “Dovoljno je pogledati u Ministarstvu graditeljstva koliko imamo dosad legaliziranih objekata, kod nas se za dozvole čeka 24 sata.”

Originalno prijestolje

Andro Vlahušić najavljuje i realizaciju dva dugonajavljivana projekta koji bi trebali znatno izmijeniti sliku Dubrovnika. Riječ je o golfu na Srđu i obnovi hotela Belvedere u vlasništvu ruskog bogataša Vekselberga.

“U roku od mjesec dana bit će izdana lokacijska dozvola za golf, s vilama i svim sadržajima koji su predviđeni. Belvedere, koji gradi Vekselberg, bit će jedini hotel sa šest zvjezdica u ovom dijelu svijeta, s potpuno novim standardima, dosad neviđenima na Mediteranu, a kamoli u Hrvatskoj. I vlasnik marine Frapa u Rogoznici Frane Pašalić dobio je koncesiju za dubrovačku marinu, ACI radi marinu za megabrodove, na Lokrumu otvaramo izložbu ‘Legende Lokruma’, a iz New Yorka uskoro stiže originalno prijetolje iz ‘Igara prijestolja’. Dakle, Dubrovnik je zaista otvoren svima i svi su dobrodošli.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 16:53