NEDJELJNI OTKRIVA

'POBJEGAO SAM SA 500 TISUĆA DOLARA SKRIVENIH U DONJEM RUBLJU' Priča o padu jednog od najvećih prevaranata

Investicijskog bankara Floriana Homma, koji je u jednom trenutku upravljao Ponzi shemom vrijednom 3 milijarde dolara, ovaj su tjedan uhitili u talijanskoj galeriji nakon godina bježanja

Dok se avion dizao, bio sam duboko uznemirem, mozak mi je bio u gustoj magli. Palio sam sve mostove prema svojem bivšem životu: kolegama, klijentima, poznanicima, prijateljima, komadima, psima, obitelji, djeci, uništavajući usput svoje instant bogatstvo.” A u Calvin Klein gaćama imao je 500 tisuća dolara, koliko je uspio ugurati dok je bježao iz svojeg luksuznog stana u rujnu 2007. U Njemačkoj nije kulturno pokazivati bogatstvo. Političari se stresu svaki put kad iz nekog fonda stigne ponuda za kupovinu poznate tvrtke, starog uglednog poduzeća, kluba, bilo čega. Obitelji industrijalaca čuvaju bogatstvo generacijama, trudeći se da njihove strasti nikada ne postanu očite. Ali ne i Florian Homm.

Uspješna karijera

Pranećak njemačkog tajkuna Josefa Neckermanna, kralja kataloške prodaje, diplomirao je i magistrirao biznis na Harvardu. Sa svoja 2,04 metra visine igrao je u juniorskoj košarkaškoj reprezentaciji Njemačke. Karijeru je počeo u Merrill Lynchu. Kad se osamostalio i osnovao svoj hedge fond, postao je celebrity u Berlinu. Visok i naočit, nikad nije šljivio njemačku suzdržanost. Išlo mu je ludo. Na vrhuncu karijere okretao je tri milijarde dolara. Kupio je raskošnu vilu u Mallorci, oženio rusku plesačicu na stolovima i spremno pozirao pred svojim avionima i bazenima, uvijek besprijekorno dotjeran i svjež, s kubanskom cigarom u ruci. Obarao je klijente s nogu. Njegov fond Absolute Capital Management radio je uglavnom na londonskoj burzi. Poslovni časopisi stalno su ga spominjai zbog rekordnih prinosa. Homm je volio biti veći od života.

Kajmanski otoci

Preko svoje tvrtke na Kajmanskim otocima 2004. godine isplatio je 20 milijuna eura za 26 posto udjela u njemačkoj svetinji, nogometnom klubu Borrusia Dortmund. Klub je bio na rubu bankrota, a njemačka javnost nervozna zbog takvih stvari. Banke su otkupljivale tisuće loših hipotekarnih kredita, posuđivale šakom i kapom, Grčkoj, Španjolskoj, kome god je trebalo.

Neprijateljskim preuzimanjima i shortsellingom raznorazni su playeri ulazili u legendarne njemačke tvrtke. Homma su zanimale ugledne srednje velike firme u nevolji. Uveo je reda u Borrussiju, smijenio upravu, učinio klub profitabilnim i spasio ga od kataklizme ispadanja iz Bundeslige. Spasio je i poznatu putničku agenciju TUI. Počeli su ga pozivati na televiziju, pjevali mu ode u lifestyle magazinima.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 14:10