IVAN MAŽURANIĆ

PLEMIĆKI EKSKLUZIV NEDJELJNOG ‘Ja sam praunuk bana Mažuranića i ugledan sam švicarski bankar'

Ivan Mažuranić (65), predsjednik ženevske Banque Profil de Gestion, koji je karijeru gradio u najpoznatijim svjetskim bankama Dresdner Bank, UBS, Chase Manhattan Bank i Citibank, objašnjava zašto je tek lani prvi put došao u Hrvatsku te kako sada planira posjetiti i Zagreb u kojem ga posebno zanima Trg Ivana Mažuranića i svečani zastor ‘Hrvatski preporod’ Vlahe Bukovca s likom bana Mažuranića u Hrvatskom narodnom kazalištu.
 Božidar Vukičević/CROPIX

Glavna zvijezda prošlotjedne jubilarne 70. viške regate nije bio neki “običan“ jedriličar, već ugledni švicarski bankar Ivan Mažuranić (65), imenjak i direktni potomak našega slavnog pjesnika, jezikoslovca i jednoga od najznačajnijih kulturnjaka iz druge polovice 19. stoljeća u Hrvatskoj, ključne figure hrvatskog narodnog preporoda, političara i prvog bana pučanina. Uz zanosnu kulisu od plavog mora s preko 150 bijelih jedara i ribarske fešte za dobro raspoloženje, u društvu moreplovaca sportskih amatera i ljubopitljive javnosti, s ljubavlju je pričao o moru, a nije krio ni kako mu zanimanje za genealoško stablo i poznatog pretka izuzetno godi.

Mažuranići-moreplovci

- Svi mi po muškoj obiteljskoj liniji Mažuranićevih pasionirani smo moreplovci amateri. S koljena na koljeno, brat Ivana Mažuranića, moj pradjed, prenio je na mog djeda Marijana tu strast koja je preko mog oca Mladena i mene prešla i na moja tri sina, govori Mažuranić kojeg su na viškoj regati, a onda i po medijima, svi nazivali “praunukom bana Mažuranića”.

- Rođen sam uz poznato Ženevsko jezero, koje onako prostrano i plavo, izgleda kao more, pa sam odmalena prihvatio navike i kult života na vodi. U zreloj dobi položio sam sve potrebne certifikate i postao licencirani jedriličar, no plovio nisam koliko sam želio jer to nije išlo uz odgovornu poslovnu karijeru u bankama diljem svijeta, od Dresdner Bank, preko UBS u New Yorku, preko Chase Manhattan Bank u Ženevi i opet New Yorku, do podružnica Citibanke u Americi, Italiji i opet Švicarskoj. Tek prošle godine, kad sam otišao u mirovinu i usporio radni ritam, ostavši ipak aktivan kao predsjednik ženevske Banque Profil de Gestion, mogao sam prihvatiti poziv prijatelja Marka Bilića, predsjednika Cigar Cluba Mareva iz Splita, da dođem na poznatu Mrdujsku regatu. Bio je to ujedno moj prvi posjet Hrvatskoj još od djetinjstva, kada sam s ocem diplomatom u poslijeratnoj Jugoslaviji oplovio cijelu obalu Jadrana. Upoznao sam tako lani mnoge zanimljive Hrvate i valjda je bilo toliko očito da guštam jer odmah su me pozvali da otvorim Višku regatu, ove 2014. godine. Zbog obaveza, uspio sam stići tek na završnicu, u Visu, ali organizatori, na čelu s promotorom Damirom Skelinom, tako su profesionalno obavili posao da sam u malo vremena uspio doživjeti esencijalno od događaja i poželjeti da naredne godine oplovim akvatorij otpočetka. Dotle ću se potruditi savladati hrvatski jezik jer, priznajem, posjet domovini mojih predaka prolongirao sam i zbog srama što se ne služim njime - priznaje Ivan Mažuranić.

Izravni potomak bana Mažuranića dodaje kako su njegova trojica sinova, Aleksandar (37), Nikola (35) i Stanislav (29), neusporedivo entuzijastičniji moreplovci i općenito česti gosti Hrvatske, koju su turistički već obišli uzduž i poprijeko. No, njima je danas, priča, sve to neusporedivo opuštenije i lakše, u usporedbi s vremenom poraća u komunističkoj Jugoslaviji, kada je prezime Mažuranić predstavljalo balast.

(...)

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 08:38