DARKO ŠKET

'PEVEC SAM DIGAO S DNA, SAD GA VODIM NA VRH' Od skromnog stečajnog upravitelja do velikog igrača

Darko Šket, predsjednik Uprave trgovačkog lanca Pevec, donedavna posrnule tvrtke koju je kao stečajni upravitelj spasio od likvidacije i udahnuo joj novi život, otkriva za Nedjeljni ambiciozni poslovni plan za ponovnu uspostavu dominacije na domaćem tržištu
 Dragan Matić/CROPIX

Kada je 2009. “prvi narodni trgovački lanac” Pevec zapao u financijske probleme, malo tko je mislio da će tvrtka opstati. Postupak otvoren na Trgovačkom sudu u Bjelovaru bio je uistinu megastečaj, težak čak 1,9 milijardi kuna. Svoja potraživanja prijavilo je tisuću radnika, 800 tvrtki te čak jedanaest poslovnih banaka.

Posrnula obitelj, Zdravko i Višnja Pevec, u potpunosti su se maknuli iz javnosti, a njihovi prepoznatljivi kombiji više nisu kružili Hrvatskom. Vjerovalo se kako je sve to kraj nekoć lijepe poslovne priče. Jedino je stečajni upravitelj Darko Šket, ovlašten da zatvori tu priču, od početka najaljivao revitalizaciju tvrtke.

- Otvorit ćemo centre, namiriti vjerovnike, bit će sve u redu - kao da je bila njegova mantra. Godinu i pol dana kasnije pokazalo se da je bilo u pravu, jer je Pevec otvorio nove centre i otada mu sve bolje ide. Vjerovnici su doista namireni, dugovi plaćeni, a tvrtka je uspješno izašla iz stečajnog postupka u kojem je uprihodila čak 1,3 milijarde kuna.

Dobra prilika

Pretvorena je u dioničko društvo, te ovih dana otvara šest novih centara u Hrvatskoj - preuzimanjem Mercator H-a, Agrokor je odlučio zatvoriti neke centre pa će te prostore u Dubrovniku, Rijeci, Karlovcu, Zagrebu (Črnomerec i Novi Zagreb) te Varaždinu preuzeti Pevec. U očima radnika, ali i poslovnjaka naviklih na to da je stečaj najčešće uvertira u likvidaciju, Šket je postao sinonim za jednog od najuspješnijih stečajnih upravitelja. Razgovarajući s njim o sudbini i budućnosti tvrtke, uvjerili smo se kako je on i dalje vrlo optimističan, pogotovo kada je ekspanzija u pitanju.

- Naša srednjoročna strategija jasno je definirala ciljeve koje želimo ostvariti. To podrazumijeva daljnje širenje i zauzimanje većeg tržišnog udjela. Kako su neki naši konkurenti, pod pritiskom krize koja traje već šest godina, odlučili napustiti hrvatsko tržište, stvorila nam se prilika koju nismo željeli propustiti. Agrokorova odluka o dezinvestiranju nekih prostora nas je potaknula da planove realiziramo u kraćem roku od planiranog - objašnjava recentne poteze Šket.

Radnici danas na vrijeme dobivaju plaće, dugova nema, pa se čini da se Pevec stubokom izmijenio. Pitanje je samo - što je to Zdravko Pevec radio drukčije od onoga što danas radi Šket?

- Rekao bih da je gotovo sve drukčije i unaprijeđeno, podignuti su standardi i uvedene strogo određene procedure. Možda vam to zvuči čudno, no Pevec je prije u mnogočemu radio improvizirano. Tvrtka danas posluje po svim uzusima i standardima struke, čak smo i napredniji. Standardizirali smo poslovne centre koji su bili predimenzionirani i tu smo u velikoj mjeri uspjeli, iako je to kontinuirani proces. U završnoj je fazi implementacija rješenja Oracle Hyperion Planning, vrhunskog poslovnog sustava za planiranje, budžetiranje i predviđanje, zbog kojeg će se kraće raditi na analizama, praćenju realizacije budžeta i troškova, a donošenje odluka bit će kvalitetnije. U Zagrebu smo otvorili centralizirano informatički opremljeno skladište, pa u svakom trenutku možemo pratiti stanje zaliha, a našim centrima brzo isporučiti potrebnu robu. Provodimo edukacije zaposlenika na svim nivoima... - objašnjava Šket koji je u međuvremenu od stečajnog upravitelja postao predsjednik Uprave. Kaže kako sve to ne bi bilo moguće da vlasnici - odnosno dobavljači - nisu vjerovali u stečajni plan preustroja.

Spas od likvidacije

- Ali nema tu posebne filozofije, treba samo vjerovati u ono što se radi, kako se radi i imati kompetentne zaposlenike koji će htjeti pridonositi razvoju kompanije. Možete imati najbolji plan i ideju kako ga relizirati, ali ako ste u disbalansu sa situacijom na tržište i ne prilagođavate se promjenama, nećete uspjeti - kaže. Pevec danas u ponudi ima više od 100.000 raznih artikala i gotovo 350 dobavljača koji u ovim nestabilnim vremenima posebno cijene što im se roba plaća u ugovorenom roku. Šket kaže kako sve to nije postignuto čarobnim štapićem.

- Likvidacija je uvijek najjednostavnije, ali i najrigidnije rješenje koje sam uvijek želio izbjeći. Uvijek sam želio nastaviti poslovanje, spasiti sve što se može, očuvati tvrtku i radna mjesta. Bio mi je velik izazov postaviti na prave temelje tvrtku koja je bila u potpunom rasulu, s velikim potraživanjima banaka, dobavljača... Nisam imao ni mnogo vremena, trebalo je djelovati brzo i efikasno - prisjeća se Šket tih dana.

Iza njega je četrdeset provedenih stečajnih postupka, od kojih je većina završila uspješno. Stoga je odluka da se prestane baviti tim nezavidnim poslom i postane predsjednik Uprave mnoge iznenadila. No Šket kaže kako su mu “spašavanja postala svakodnevica”. Poželio je, veli u šali, prestati vaditi brodove iz mora, već kormilariti novim morima. No zašto je baš stečajni postupak nad Pevecom bio prijelomna točka karijere?

(...)

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 07:58