VOĐA LJEVICE SVE JAČI

PANIKA U SDP-u Šef stranke najavio put u pobjedu: Milanović sastavlja Karamba koaliciju

Na sjednici Predsjedništva SDP-a pokazalo se da Milanović ne mora strahovati od unutarnje pobune. Upravo suprotno, čini se da je svoju poziciju u SDP-u stabilizirao i dodatno učvrstio najavom nove strategije za pobjedu na parlamentarnim izborima
 Neja Markičević/CROPIX

Ne znam je li to kletva ili blagoslov - rekao je Zoran Milanović u srijedu navečer na sjednici Predsjedništva svoje stranke ocjenjujući rezultate netom završenih predsjedničkih izbora na kojima je Ivo Josipović popio poraz. Intrigantnu tezu da se izborni brodolom SDP-ova predsjedničkog kandidata možda može smatrati blagoslovljenim, dakle dobrodošlim, ostatak stranačke vrhuške nije smatrao potrebnim komentirati. Ni dosadašnji izborni porazi - a ovo je već četvrti u nizu - nisu bili predmetom nekih ozbiljnijih razgovora u SDP-u, pa se preko još jednog neuspjeha prešlo bez mnogo riječi. Stranka se kao jedan, tvrde njeni dužnosnici, okrenula idućim izborima, a svemoćni je šef najavio da ih ovaj put vodi iz poraza u pobjedu.

Jedinstvo ili propast

Unatoč seriji izbornih promašaja, posve neobično, nitko ne postavlja pitanje njegove odgovornosti. Upravo suprotno, čini se da je Milanović svoju poziciju u SDP-u stabilizirao i dodatno učvrstio. Unutarnja pobuna protiv njega nije posve nestala, ali je stavljena u stanje hibernacije, pa će u takvom stanju vjerojatno dočekati ishod parlamentarnih izbora. Iz više razloga. Nitko u SDP-u nema snagu, a nema ni sredstva za smjenu na čelu stranke. Sve kad bi se netko i usudio, statutarni osigurači čine šefa stranke praktički nesmjenjivim. Usto, Josipovićev gubitak izbora oslabio je frakciju Milanovićevih oponenata i potencijalnih glavosječa i srušio već skovane planove o njegovu detroniziranju.

Osim toga, nitko u SDP-u ne želi biti optužen da unutarnjim sukobima pojačava šanse konkurencije, konkretno HDZ-a. Sukobi su primireni, stranka se homogenizira u strahu od onoga što bi moglo slijediti. Bivši ministar Rajko Ostojić za svoje stranačke drugove u vrhu SDP-a zna potezati jednu, navodno, kaubojsku mudrost: Ako danas zajedno jašemo, sutra ćemo pobijediti! Jašemo li odvojeno, sutra ćemo odvojeno visjeti! Sada se čini da su na gomilici. HDZ-ov nalet što traje već godinu i pol rezultirao je barem privremenom pomirbom SDP-ovih zavađenih frakcija. U strahu i panici da će ih HDZ-ov stampedo sve pomesti, da će visjeti, novopokrpanim, pa i fingiranim zajedništvom pokušavaju spriječiti tutanj katastrofe. Proradio je nagon za samoodržanje. Borba za opstanak. Milanovićevu autokraciju nisu na vrijeme srušili, pa sada u egzistencijalnom strahu zbijaju redove: okupit će se oko onoga koji je objektivno najjači, zaboravljajući koliko ne podnose njegov despotski karakter.

Za razliku od najvećeg dijela SDP-a koji strepi od budućnosti, Zoran Milanović čvrsto je uvjeren u svoju pobjedu na parlamentarnim izborima. Svoju samouvjerenost da će izboriti još jedan mandat zasniva na tri, po njemu, ključne strateške točke.

Tajno istraživanje

Prvo, temelji je na uvjerenju da je osobno superioran svome izravnom konkurentu Tomislavu Karamarku i da će ga u sučeljavanjima jedan na jedan pregaziti. Premda obojica drže mjesta najnepopularnijih političara u državi. Svoje uobičajeno ogromno samopouzdanje šef je SDP-a ovih dana galvanizirao rezultatima jednoga javnosti nedostupnog istraživanja. Njegovi novoangažirani američki savjetnici utvrdili su, navodno, da Milanović, u direktnom fajtu sa šefom HDZ-a, postiže dramatično bolje rezultate. Što i nije neko veliko iznenađenje. Aktualni se premijer čini intelektualno jačim, elokventnijim, u konverzaciji okretnijim. Zato ga svrbe prsti za megdanom. Zato u posljednje vrijeme stalno inzistira na tome da je pozornica raščišćena te su sada on i Karamarko ostali sami na sceni i slijedi borba na život i smrt.

Strah od HDZ-a

Drugo, šef SDP-a do pobjede namjerava doći rekomponiranjem i pojačavanjem svoje dosadašnje koalicije. Kani je proširiti i politički drugačije ustrojiti. Trenutno baca udice na sve strane, prema OraHu, laburistima, strankama i listama koje nemaju nikakve veze s ljevicom, ukratko prema svemu što već nije pod HDZ-ovim skutom. Takozvanoj “domoljubnoj koaliciji” okupljenoj oko HDZ-a Zoran Milanović namjerava suprotstaviti koaliciju narodnog otpora, i to otpora HDZ-ovim mrakovima, odnosno Karamarkovoj ekspanziji arhaičnog i sirovog nacionalizma. Njegova dramatična izjava iz noći nakon prvog kruga predsjedničkih izbora: “Mi smo posljednja brana. Ili mi ili oni!“ poziv je na konstituiranje širokog bloka kontra HDZ-a, svojevrsne narodne fronte protiv političkih odnosa i stanja duha koji se iz te stranke gereneriraju. Zaista, nije isključeno, dapače postoji realna opasnost da nadirući HDZ, svojim desničarskim mahnitanjem i raspojasanim govorom mržnje, dovede do restauracije nacionalističke nedemokracije s početka devedesetih. Kukuriku je mrtav! Ubijen je nesposobnošću aktualne vlasti. Ali, Milanović sada na strahu od HDZ-a pokušava izgraditi neki novi politički savez, ostanemo li kod njemu dragih metafora i erektivnog diskursa, svojevrsnu Karamba koaliciju!

(...)

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 02:38