DISCIPLINIRANJE TAJKUNA

Pad carstva Miroslava Miškovića? Lijepa suradnica nije sama

Najbogatiji čovjek Srbije ušao je u sukob sa svojom prvom suradnicom. O čemu se radi? Sukobu oko podjele bogatstva ili kraju Miškovićeva monopola?

On je s oko dvije milijarde eura najbogatiji čovjek u Srbiji (no iza Milana Jankovića, odnosno Philipa Zeptera koji ne živi ovdje) i peti na listi istočnoeuropskih tajkuna koji su se obogatili u postkomunističko vrijeme, ne računajući ruske. Ona je donedavno bila njegova desna ruka, potpredsjednica, i javno lijepo lice njegove konglomerat-kompanije Delta Holding. Sada je, kako u Srbiji kažu, među njima puklo.

Sukob koji već dvije godine tinja između srbijanskog tajkuna Miroslava Miškovića (65) i politički također dobro povezane Milke Forcan (41) pretvorio se ovih dana u pravi rat u kojem je on već podnio tužbu protiv nje, njezine sestre i direktorice Jugohemije Smiljke Mileusnić-Adžić te još jednog suradnika zato što su, po njemu neovlašteno, uzeli imovinu veletrgovine lijekovima, kemijskim preparatima i kozmetikom Jugohemija.

Politička podrška

Ona je podnijela protutužbu u kojoj ga tereti za zloporabu položaja i lažnog prijavljivanja. A još je, preko svojeg supruga Branka Forcana, koji je u Miškovićevim počecima bio jedan od prvih suradnika i sada tvrdi da ima devet posto dionica Miškovićeva lanca supermarketa Delta Maxi, na Cipru, gdje je cijeli imperij Delta Holdinga registriran u okviru Miškovićeve off shore kompanije Hemslade, izborila privremenu sudsku zabranu raspolaganja (čitaj i prodaju) Delta Maxijem.

Ono što se javnost ovdje pita jest tko će tu izvući deblji kraj jer se gotovo podrazumijeva da nitko ovdje poteze ne povlači bez dobre političke podrške. I da je moguće da je u pozadini svega obračun s dosad neslužbeno najvećim (no ne i javnim) financijerom srbijanskih političkih stranaka, koji je sada odlučio svoj kapital polako izvući iz zemlje. Radio B92 danas spekulira da slučaj nalikuje onome s Bogoljubom Karićem i Mobtelom. (Ne znamo je li ironija sudbine da je Miškovićeva kći Ivana udana za jednog od mlađih Karića, Gorana.)

Sukob oko imovine

Izvor Jutarnjeg smatra da je preuranjeno donositi zaključke o ishodu. Navodi da je sve, zapravo, počelo kao “sukob u obitelji” oko imovine. Milka Forcan, rođena Mileusnić, uz to što je suradnica, također je jedna od dvije kćeri nekadašnjeg “komunističkog” direktora Jugohemije i predsjednika Privredne komore Srbije Jovana Mileusnića, dobrog Miškovićeva znanca još iz vremena kada su zajedno bili bliski Miloševićevoj “financijskoj ekspozituri” i partiji njegove supruge Mire Marković, JUL-u, i tako profitirali u krizna vremena hiperinflacije i sankcija.

Kada je tvrtka Jugohemija privatizirana i većinskim se dijelom našla u Miškovićevim rukama 2003. godine, njezina direktorica ubrzo je postala druga kći, Smiljka Mileusnić-Adžić, a Milka je postavljena za presjednicu upravnog odbora Jugohemije i direktoricu kompanije Delta Star, koja je u Jugohemiji. Svi su radili zajedno, mnogo znaju jedni o drugima i sada kada se Delta Holding raspada, hoće svoj dio.

Naš izvor vjeruje da je prije konačnog obračuna s Miškovićem više u pitanju pokušaj da ga se disciplinira u trenutku kada prijeti opasnost da više ne ulaže u ovdašnju politiku. Sjetimo se izjave predsjednika Borisa Tadića za nedavnog posjeta Cipru da su tajkuni “nepristojni” što svoje kompanije registriraju u inozemstvu i ne plaćaju poreze u svojoj zemlji u kojoj stječu kapital, što je tada u medijima pogrešno komentirano kao naivna opomena. Ali, dodaje naš izvor, i Mišković ima svoje političke adute i dužnike koje može povući. A ako je i o rodbinskim vezama riječ - on je ujak ministra ekonomije Mlađana Dinkića, odnosno brat njegove majke.

Preuzimanje dugova

Za neupućene u kompliciran sustav najveće privatne kompanije u Srbiji, Delta Holdinga (druga po veličini ukupnih prihoda - 2,5 milijardi eura ili gotovo 10 posto BDP-a Srbije u 2009. godini, za 2010. predviđene su tri milijarde), te niz off shore kompanija koje su samostalno, na Cipru, u SAD-u ili drugdje osnivali Mišković i Forcan, kao i članovi njihovih obitelji, cijela priča gotovo je neuhvatljiva. Važno je da kulminira u trenutku kada Mišković nastoji svoj Delta Maxi s kojim ima monopol u srbijanskim supermarketima, a možda i velik dio kompanije Delta Holding, prodati belgijskoj multinacionalki Delhaize Group.

Optužbe protiv sestre

Priča se i da je to stoga što mu nedostaju sredstva. Previše se zadužio šireći poslove u Sloveniji, BiH, Crnoj Gori, Bugarskoj i Rumunjskoj, gdje se također govori o tome da nastoji prodati lanac trgovina. Milka Forcan bila je protiv njegova novog udjela i u Luci Beograd. Nedavno je morao refinancirati inozemne kredite. U Srbiji su njegova dugovanja dobavljačima narasla, uglavnom neisplaćena više od tri mjeseca, pa čak i godinu dana. Upućeni u pregovore s Delhaizeom kažu da su u pregovorima opcije da Mišković dobije veći dio od prodaje tvrtke i namiri dio dugovanja ili da Delhaize preuzme njegova dugovanja.

Da bi dobio više keša, kažu upućeni, u paket je uključio i kompaniju Jugohemija (po sredstvima šezdesetak puta manju od Delta Maxija), čija očinska kompanija Delta Star jedina ne posluje.

Delta Star je sada, nakon što je na skupu dioničara smijenio Milku Forcan, tužio direktoricu Jugohemije Smiljku Mileusnić-Adžić, predsjednicu upravnog odbor Milku Forcan, te člana UO Zvezdana Ćosića da su bez znanja tijela uprave novac tvrtke, uključujući i dvije poslovne zgrade u Resavskoj ulici u Beogradu vrijedne između tri i četiri milijuna eura, prebacili početkom srpnja kao osnivački kapital novoosnovane tvrtke Jugohemija Management (re-gistrirane u Beogradu). A potom prenijeli na drugu, stranu tvrtku, Form Communication iz Delawarea u SAD-u, kojoj je vlasnik i direktor, opet, Milka Forcan.

Spas za obiteljsko blago

Upućeni kažu da je za Forcan to bio način da obiteljska sredstva “izvuče” od Miškovića. Ona je prije dva tjedna učinila i ono što prije, plašeći se osvete ili financijske inspekcije, nitko od onih kojima Mišković duguje nije smio. Sa sestrom je prije dva tjedna aktivirala njegovu dužničku mjenicu na oko pet milijuna eura, po Miškovićevoj tvrdnji opet svojevoljno. Mišković je tako, prvi put otkako je krenuo 1991. godine iz jedne sobe u hotelu Slavija, u jednom svojem poduzeću bio nelikvidan.

Ono što je u cijelom slučaju indikativno je da su na konferenciji za novinare organiziranoj u četvrtak Miškovićevi predstavnici - odvjetnik Nenad Popović (čuo se i u aferi WAZ-a - Večernje novosti), potpredsjednik Delta Holdinga Dragan Filipović i direktor Delta Maxija Dejan Jeremić izjavili da su spremni na nagodbu s Forcan - odnosno povući svoju tužbu ako ona vrati ono što je uzela od Jugohemije, odnosno Delta Stara. Izjavili su da su u nju imali apsolutno povjerenje te da je kao nisu dovoljno kontrolirali (čitaj: bili upoznati s izmjenama koje je ona unijela u dokumente tvrtke koji su joj omogućili da uzme novac. Da li to oslabljeni Mišković nudi kompromis?

Forcan je na to priopćila da je “potpuno sigurna” da su sve pravne radnje oko osnivanja nove kompanije Jugohemija Management bile provedene “u skladu sa zakonom”. Znači, ne prihvaća nagodbu i ne odustaje.





Javnost čeka odgovore

U javnost je sa svojom pričom u Blicu za sada izašla Milka Forcan. Mišković to nikada ne čini, osim u dva davna intervjua, jednom u kojem je rekao da je prvi milijun maraka stekao “prije na tuđoj gluposti, nego na svojoj pameti”, pa je za javnost ostao nepoznat šutljivi čovjek iza tamnih naočala.

Forcan je donedavno to činila često i uspješno, tako uspješno da je poziciju u Delta Holdingu, u koji je došla prije 18 godina, iskoristila za promociju sebe kao pametne i uspješne žene.

Ona koja je 2007. godine postavljena na čelo Savjeta za brendiranje Srbije najuspješnije je brendirala sebe. Ovdje nisu rijetki slogani: “Milku Forcan za predsjednika” ili “Milku za premijera”.

Javnost, ogorčena na biznismena koji je u tranzicijsko vrijeme privatizacije “kupio Srbiju na rasprodaji” i kojeg smatra krivim što zbog monopola na tržištu i visokih marži plaća proizvode u trgovinama više nego bilo tko u okruže-nju, uglavnom je i sada na njezinoj strani.

I to otkako je krajem svibnja priopćila da se potpuno povlači iz Delta Holdinga iz kojeg je prije dvije godine poslana u Bruxelles i Washington da “širi međunarodni utjecaj”, odnosno ne radi više u upravi u Beogradu. U intervjuu NIN-u rekla je da se već neko vrijeme razilazi u konceptu s Miškovićem i da u posljednje vrijeme s njim i ne komunicira.

Ukidanje monopola

Stručnjaci se oglašavaju i s mišljenjem da bi ukidanjem Miškovićevih monopola Srbija uglavnom dobila. Neki iz vladajućih krugova neformalno pozdravljaju mogućnost da nova strana tvrtka kao Delhaize uđe na srbijansko tržište.

I drugi upućeni s kojima je Jutarnji razgovarao smatraju da se Forcan, za koju kažu da trenutačno ima bolje veze u visokim vladajućim krugovima, pa i sa samim predsjednikom Srbije Tadićem, vjerojatno ne bi odlučila za bitku da nema dobro zaleđe.

Pretpostavljaju da je ovo samo vrh ledenog brijega i skandala ili obračuna koji tek slijede. Ako se ne budu primirili i dogovorili, u javnost mogu izbiti mnoge tajne srbijanskih privatizacija. Možda zbog toga javnost očekuje više.

Milka Forcan za Blic:

Ja sam u procesu razlaza s Miškovićem, polažem prava na ono što mi po zakonu pripada - rekla je u jučerašnjem intervjuu beogradskom dnevniku Blic Milka Forcan. Također je izjavila da je napad na vodeće ljude Jugohemije i nju počeo ubrzo pošto je zahtijevala razrješenje s mjesta potpredsjednice Delta Holdinga, kada je Mišković potpuno želio preuzeti tvrtku i negirati njihove partnerske odnose. Pojasnila je da su njih dvoje zajedno bili većinski vlasnici 77% Jugohemije.

- Ovo nije sukob zbog novca, već zbog nepoštovanja dogovora - rekla je M. Forcan, naglašavajući da joj u Delti nitko ništa nije ‘dao’ nego da je sve sama zaradila radeći tamo gotovo 20 godina. Tako je izbjegla odgovoriti stoji li netko iza nje u ovoj akciji.

Na pitanje bi li bila spremna na nagodbu koju nudi Mišković, odgovorila je da je s Jugohemijom i Delta Starom sve radila po zakonu i da će radije sve prepustiti odluci legitimnih sudskih tijela

Kako je Mišković izgradio svoj poslovni imperij

Miroslav Mišković (rođen 5. srpnja 1945. u selu Bošnjane, općina Varvarin), ekonomist i u mladosti atletičar, poslovnu je karijeru započeo u kruševačkoj ekspozituri Jugobanke. U istom gradu postao je osamdesetih godina prošloga stoljeća i prvi čovjek kemijske industrije Župa, za čije je uspješno vođenje (došao je čak i na ideju da američke rasne konje preprodaje Nizozemcima) 1989. godine dobio i AVNOJ-evu nagradu. Kratko je, na Miloševićev poziv, 1990. bio potpredsjednik srbijanske vlade. Nakon što su njegove stavove o privatizaciji nazvali “preuranjenima”, osnovao je 1991. svoju, tada malu, vanjskotrgovinsku tvrtku (priča se da je, primjerice, preko nje i šumsku građu iz Srijema i Baranje izvozio 1995. u Grčku) pa se, da bi poslovao u vrijeme sankcija, preregistrirao u Rusiji, na Cipru i drugdje.

Da li i tadašnjim državnim sredstvima koja su tamo iznošena, ne zna se, ali se o tome nagađa. Delta M s vremenom je rasla i u sustav uključila i Deltu In, Deltu auto, DMD, Deltu Inter, Deltu Magi, Detmile, Agrohemiju, Deltu Invest, Deltu Agrar te Deltu Fungi. Pravi uspon počinje mu kada je kao “podobni” biznismen dobio dozvolu da osnuje privatnu banku Delta, na koju su preneseni, kažu, i neki državni poslovi, kao otkup deviza građana u vrijeme tiskanja novca i hiperinflacije. (Tu banku prodao je 2005. talijanskoj Intesi za 277 milijuna eura, a kasnije i osiguravajuće društvo.) Širio se i na trgovinu sportskom opremom, ekskluzivnu trgovinu autima Fiat, Lancia i Alfa Romeo, kupio tvrtku bicikala, deterdženata i umjetnoga gnojiva te lanac trgovina.

Naslućujući promjene, potajno, uoči Miloševićeva kraja, dao je dar opoziciji i tako osvojio dobru poziciju za privatizaciju u ovom desetljeću. I to bez obzira na promjene u vlasti. Pokupovao je sve supermarkete, a sa 20.000 hektara zemlje postao i jedan od najvećih zemljoposjednika. Njegov imperij Delta Holding, koji zapošljava 24.000 ljudi, bio je prošle godine po prihodu prvi na listi privatnih kompanija u Srbiji s više od 2,5 milijardi eura, a drugi uopće. Ove godine čini se da će uspjeti ostvariti predviđene tri milijarde eura.

Kažu da je njegovoj šutljivosti u javnosti pridonijela i spektakularna otmica s ulaza u tvrtku 2001. godine. Pošto je preko Narodne banke na tajni račun u Švicarskoj prebacio svotu od sedam milijuna maraka, pušten je nakon 16 sati. Nikada nije mogao “prepoznati” otmičare, a optuženi su bili pripadnici zemunskoga klana koji su navodno radili po nalogu Miroslava Ulemeka Legije.

Mišković je vlasnik velikog broja nekretnina, među kojima su i tri luksuzne kuće u Londonu u kojima odvojeno žive kći, sin i supruga Ljiljana. Ima avion i jahtu kojom krstari između obiteljskih kuća na crnogorskom primorju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 23:39