KRAĐA NOVCA

Ovo je NAJBIZARNIJA financijska prevara IKAD: Dobar dan. Ja sam uspješni direktor iz Dubaija...

Stotine prevarenih Hrvata. Milijuni ukradenih eura. Tajni put novca između Švicarske, Zagreba i Dubaija

Ušli su u sudnicu zagrebačkog Općinskog kaznenog suda pognute glave. Dok su im pravosudni policajci skidali lisice s ruku, majka i sin samo su se bespomoćno pogledali. Svakoga dana se penju stepenicama suda, gdje se suočavaju sa svjedocima i u njih upiru prstom govoreći: “Da, to su oni. Oni su nam obećavali kredite i ukrali novac.”

Majka i sin, Zora (54) i Nenad (32) Vasić, dio su skupine dobro organiziranih prevaranata koji su u protekle tri godine obmanuli više od 100 osoba iz cijele Hrvatske nudeći im povoljne kredite bez puno dokumentacije. Protiv njih su tako pred Općinskim kaznenim sudom pokrenuta dva postupka jer su djelovali u dvije odvojene grupe te se tako domogli gotovo tri milijuna kuna.

Poznati prevarant

Vođa kriminalne šesteročlane skupine, koja je optužena u jednom predmetu, bio je dobro poznati višestruki prevarant Zdravko Folnegović (54) koji je već godinama nedostupan hrvatskom pravosuđu, a krije se u Švicarskoj. U odsutnosti je osuđen na višegodišnje zatvorske kazne zbog niza prijevara, no to ga nije spriječilo da iz Züricha i dalje organizira unosan posao. Popis ljudi, koje je taj čovjek prevario, poprilično je dugačak, a među njegovim žrtvama bili su i poznati i uspješni biznismeni.

Folnegović je novinske stupce svojevremeno punio kada je uspio nasamariti tasta Ivića Pašalića, građevinskog poduzetnika Ivana Pleseca, kao i bivšeg vlasnika Dinersa Žarka Kraljevića. Plesecu je 2002. godine obećao da će mu uz proviziju od 100.000 DEM srediti kredit u inozemstvu, no pozjamica nikada nije realizirana.

Kraljeviću je krajem devedesetih nudio vrlo povoljan kredit u Americi, a Folnegoviću je na ime provizije trebalo pripasti dva milijuna dolara. Kraljević mu je za to izdao mjenice koje je prevarant mogao naplatiti tek nakon što Kraljeviću na račun bude uplaćen kredit. Iako kredit nikada nije dobio, Folnegović je u Švicarskoj pokrenuo naplatu mjenica. Kraljevićevi odvjetnici ipak su u zadnji čas uspjeli spriječiti prevaranta da se domogne dva milijuna dolara.

Kriminalna karijera

Prije desetak godina nasamario je i poduzetnika Damira Anića, vlasnika Anić holdinga, od kojega je pak uzeo 35.000 švicarskih franaka da mu kupi Mercedes u Švicarskoj. Anić automobil nikada nije dobio, niti mu je prevarant novac vratio.

Svoju aktivnost navodno je širio i po Sloveniji, gdje je tamošnjim imućnim poduzetnicima također nudio višemilijunske kredite. Kada je dobio polog, izgubio mu se svaki trag.

Prema nekim informacijama, kriminalnu karijeru započeo je još 80-ih godina u Njemačkoj, gdje je sudjelovao u ubojstvu jedne starice pa je nekoliko godina odležao u tamošnjem zatvoru.

Folnegovićev modus operandi već godinama je isti - predstavlja se kao uspješan biznismen te zainteresiranima nudi realizaciju kredita preko inozemnih tvrtki.

U ovoj priči tijekom 2009. godine povezao se sa Zorom Vasić, koja mu se, kako sama tvrdi, obratila tražeći kredit od 500.000 eura. I tada su skovali plan - ona će u Hrvatskoj nalaziti žrtve kojima je hitno potreban novac, a on će odraditi sve ostalo.

Zora Vasić zainteresiranima je objašnjavala kako u Švicarskoj postoji čovjek koji zastupa tvrtku AXXA-LA-Group iz Dubaija te da im on putem te tvrtke može ishoditi kredit. U posao je ubrzo uključila i nezaposlenog sina koji joj je pomagao u nalaženju žrtava. Glas o povoljnim inozemnim kreditima brzo se širio jer je svatko imao nekog poznanika kojem je hitno trebao novac. I broj žrtava samo se povećavao.

Kada bi skupili veći broj osoba, koje su trebale kredit, majka i sin bi ih strpali u unajmljeni kombi i vozili u Zürich gdje su se sastajali s Folnegovićem. On je na sastanak s potencijalnim klijentima dolazio obučen u odijelo s aktovkom u ruci, no nije otkrivao svoj pravi identitet. Svima se predstavljao kao Valentin Mayer.

- Folnegović nas je primao u jednom hotelu u blizini aerodroma u Zürichu , gdje je u jednoj dvorani održao prezentaciju tvrtke iz Dubaija. Predstavljao se kao uspješan poslovni čovjek te objašnjavao kako AXX grupa ima neograničen izvor novca i istodobno je u posjedu ING banke te tako dobiva kredite. Uvjeravao nas je kako su krediti sigurna stvar te da je samo potrebno uplatiti polog. Kredit smo trebali dobiti nakon 30 dana - ispričao je u istrazi jedan od nasamarenih. Kao i većini drugih, krediti naših banaka nisu mu bili povoljni pa je Folnegovićeva ponuda zvučala jako primamljivo.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 15:16