NOVE IMIGRANTSKE ŽRTVE

OTKRIVENA JEZIVA PRIČA 'Namjerno su potopili brod s više od 500 ljudi. Mi smo se jedini izvukli'

 AFP PHOTO / MARINA MILITARE / AFP PHOTO / MARINA MILITARE

PALERMO Dva Palestinca, spašena prošli četvrtak iz mora nadomak Malte, ispričala su jezovitu priču službenicima Međunarodne organizacije za migracije (IOM). Tvrde kako su preživjeli s broda na kojem je bilo više od 500 izbjeglica. Njihov su brod krijumčari namjerno udarali pramcem drugog, većeg broda, sve dok ih nisu prevrnuli.

'Dva brodolomca su dovedena na Siciliju gdje su nam ispričali kako je na brodu bilo najmanje 500 osoba. Spašeno je još devet brodolomaca, ali izgleda da su preostali imigranti nestali u moru', izjavio je glasnogovornik IOM-a, Flavio Di Giacaomo.

Prema priči preživjelih, brod prepun izbjeglica iz Sirije, Palestine, Sudana i Egipta isplovio je 6. rujna iz egipatske luke Damietta. Tijekom plovidbe nekoliko puta su promijenili brod. Krijumčari su ih potom natjerali da se svi prebace na manje plovilo, na kojem nije bilo mjesta za sve izbjeglice.

Nakon što su mnogi odbili prelazak na manji brod, razbješnjeli krijumčari su ih potopili i otplovili.

Samo u jednoj akciji, organiziranoj prošlog vikenda, talijanska je policija spasila 2.380 izbjeglica s derutnih plovila koja su besciljno plovila Sredozemljem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 04:55