GLAVNI GRAD ULAZI U SUKOB S TELEOPERATERIMA

OTKRIVAMO TAJNI PLAN GRADAZAGREBA ‘Uvodimo najmodernijibežični internet na svijetu! Uskoroće cijeli grad besplatno surfati!’

Projektom od 50 milijuna kuna Zagreb će ponuditi dosad najbrži bežični internet kojim planiraju pokriti cijeli grad i oduzeti mušterije teleoperaterima

Neće to biti tipični Wi-Fi spotovi, malog dometa i slabe propusnosti. Onaj tip logiranja na internet kad ti treba bezbroj sekundi da ti se učita stranica.

Ili kad moraš odvojiti 10 minuta da bi od početka do kraja odgledao trominutni YouTube video.

Ne, ne, u Zagrebu će, uvjeravaju me suradnici gradonačelnika Milana Bandića , uskoro svim građanima postati dostupan besplatni, kvalitetni i vrlo brzi internet, drukčiji od klasičnih Wi-Fi modela kakvi, recimo, postoje u Rijeci ili Osijeku.

Metropola bi, naime, već za nekoliko mjeseci u svojem užem centru mogla biti opremljena tzv. Mesh mrežom koja će građanima omogućiti da putem svojih smartphonea, tableta i laptopa besplatno pristupaju internetu, skidaju sadržaje, chataju, online plaćaju račune, čitaju vijesti.

Za projekt besplatnog interneta u Zagrebu već je raspisan natječaj, pristigle ponude u gradskoj upravi otvarat će se sredinom veljače, a Nedjeljni je prvi dobio na uvid dijelove projekta koji će u svojoj prvoj fazi stajati milijun kuna.

Prvo i najvažnije pitanje jest: gdje će to građani moći već za nekoliko mjeseci besplatno surfati? I istodobno uštedjeti nešto novca?

Na Ilici (na potezu od Trga do Mesničke ulice), sjevernom dijelu Gundulićeve, Cvjetnom trgu i Bogovićevoj ulici te sjevernom dijelu Gajeve (sve do Tesline ulice).

Internet punktovi

Požele li, mogu surfati i kumice s placa jer će signalom biti pokriven i Dolac, taksisti koji svoje stajalište imaju u Bakačevoj ulici također će moći besplatno na internet dok čekaju nove putnike, a signalom će biti pokriven i veći dio Kaptola i, naravno, Trg bana Josipa Jelačića.

Pokrivena bi trebala biti i cijela Jurišićeva i Trg burze, a svi oni koji više vole zelenilo i parkove moći će surfati sa Zrinjevca, Strossmayerova trga i Tomislavca. Ovo će za ljepšeg vremena osobito obradovati freelancere koji radije rade u prirodi nego u uredu ili stanu.

U ovoj prvoj fazi projekta još će signalom biti pokriveni željeznički i autobusni kolodvor, na područjima oko blagajni i šaltera, što će biti od velike pomoći putnicima, ali i brojnim turistima koji na ta dva punkta pristižu u Zagreb.

To su dakle prvi punktovi gdje ćemo moći besplatno surfati, no cilj je projekt razvijati do točke kad će većina Zagreba biti prekrivena bežičnim, besplatnim internetom. Cijena tog ukupnog projekta, koji bi se dijelom trebao financirati iz fondova Europske Unije, procjenjuje se na 50 milijuna kuna.

Pročelnik Ureda gradonačelnika Miro Laco kaže da se gradska uprava odlučila na Mesh sustav, a ne klasične Wi-Fi spotove iz nekoliko razloga: brža je, pouzdanija, sigurnija i pruža daleko više mogućnosti.

- Za razliku od hotpostova Mesh mreže imaju veću brzinu, veći domet, viši stupanj zaštite podataka. U ovoj tehnlogiji veća je vjerojatnost da servisi ostanu stabilni čak i kad se dogode problemi na pojedinim bežičnim čvorovima. Naime, otkaže li jedan čvor koji pruža korisnicima besplatni internet, automatski tu uslugu počne davati prvi idući čvor. Općenito je riječ o kvalitetnoj tehnologiji koja će nam dati i razne druge mogućnosti u idućim fazama projekta. Istodobno, gradskoj će upravi donijeti znatno manje troškove održavanja nego što bi to bio slučaj s Wi-Fi spotovima - kaže Laco.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 14:30