STROGO ČUVANA TAJNA

OTKRIVAMO Policija lovi bandu koja pljačka domove zagrebačke elite

Policijski inspektori u žargonu ih nazivaju balkanskim krakom famozne družine Pink Panther, a tijekom ljeta provalili su u vile poduzetnika Dubravka Grgića, Hrvoja Čermaka i Saše Rakara, viceguvernera HNB-a Damira Odaka i odvjetnika Nikole Boškovića Slivonje, dok su na pokušaju ostale pljačke domova bivšeg premijera Ive Sanadera i vlasnika zaštitarske tvrtke Zlatka Marića
 Klarić/CROPIX

Pretpostavlja se da oni imaju popis svih dobrostojećih stanovnika Lijepe naše. Mjesecima vrebaju njihovo kretanje ne bi li, čim na više od 24 sata, pretežito u ljetnim mjesecima, napuste svoje luksuzne domove, kuće, vile... na spektakularan i nadasve tih i neprimjetan način ušli u njih i prisvojili djelić luksuza.

Hrvatski inspektori u žargonu ih nazivaju balkanskim krakom famozne družine Pink Panther bez vjere i nacije, koja je u proteklih godinu dana doslovce besramno omastila brke višemilijunskim iznosima. Osim novca u različitim apoenima, valutama i stanjima koji su uzimali iz zaključanih šifriranih sefova, kutija s pismima, ladica s čarapama i donjim rubljem, kofera za oružje skrivenih u dnu ormara te iz sanduka za posteljinu, kradljivci su krali i nakit svih vrsta, skupucjenu bižuteriju, dokumente, umjetnine, ali i zubno zlato.

Nisu se, međutim, libili ukrasti i jednu seksualnu igračku u kutiji s mašnom (poklon drage i daleke osobe) koja je bila ‘s potpisom’ i koju je krasila pozlata i privjesak od bijelog zlata. Akrobatski provalnici svjesni su od prvog trena da svi domovi i kuće u koje su upadali imaju nevjerojatan sigurnosni sustav, a videonadzor, pred kojim su ‘glumili’, bio im je dodatni adrenalinski izazov.

U nekoliko slučajeva upravo to ih je natjeralo da odustanu, poput onog postavljenog na ulaznim vratima impozantne vile bivšeg premijera Ive Sanadera u Kozarčevoj ulici, a zanimljivo je da su u jednom od navrata, kad su alarmni sustav prevarili svojom sposobnošću i znanjem, u postavljene kamere odmahnuli rukom u stilu: “Pozdrav gledateljima. Do sljedećeg susreta.”

Među svojom uhodanom ekipom najvjerojatnije imaju i najmanje jednu žensku dušu, plahog profila i odjevenu u gradsko-neupečatljive krpice ne bi li se što bolje uklopila u dnevnu rutinu iako je zapravo u žiži odrađivanja poslovnog zadatka. Jedna od njih je vidljiva na snimci nadzorne kamere u elitnom dijelu metropole dok stavlja mobitel na uho odmah po izlasku ‘mete’ iz objekta stanovanja i kako odlazi do auta, stavlja kofer u prtljažnik, sjeda u auto i gubi se niz ulicu.

Političari bivši i sadašnji, biznismeni, bankari te ‘obični’ anonimusi za javnost, ali ne i za bandu, dolaze na red kad se za to stvore prilike. Točno u sat znaju kad će pojedinci na godišnji odmor i prva 24 sata uglavnom vrebaju iza ugla kako bi bili sigurni da će u carstvu imućnih ljudi biti sami i neometani. Njihove provalničke operacije traju kratko. Od nekoliko minuta do najviše četvrt sata. U nekima se čini kao da, zahvaljujući nekom insajderu, imaju točan tlocrt kako ne bi lutali i gubili vrijeme. U drugima pak prevrnu naopačke sve ormare i ladice, zaviruju iza slika, u svaku kutijicu, pod tepih, kako ne bi izostavili neku od stvari vrijedne pažnje. Ne mare za dodatnu štetu mimo onog što ukradu. Mare jedino da ne ostave trag. Na glavi imaju najlonske čarape ili kape s prorezima za oči. Ruke im krase tanke, ali dovoljno neprobojne crne rukavice kojima lako svladavaju visine, ali i premeću domove i trpaju plijen u ruksake i torbe.

Za razliku od videonadzora Dubravka Grgića, Damira Odaka, Ivana Čermaka i Ive Sanadera na kojima se vidi posjet nezvanog gosta, što se događalo u vili u Bosanskoj ulici u vlasništvu zagrebačkog odvjetnika Nikole Boškovića Slivonje (39) može se samo nagađati. Provalnici su savladali nekoliko metara visine, obili prozor na bočnoj strani kuće uz puteljak daleko od očiju javnosti i odnijeli plijen težak vrtoglavih 800 tisuća kuna.

- Na našu nesreću nemamo videonadzor, a alarm je zakazao. Nije se upalio. U šoku sam. Supruga od dana provale ne spava. Teško pada činjenica da me je netko danima pratio i gledao moja kretanja. Baš kao što je znao i kad odlazim na godišnji. Neka lopovima bude na duši to što su napravili, ali meni je obitelj ispred materijalnih stvari - ispričao je pod vidnim šokom mladi odvjetnik Nikola Bošković Slivonja, koji polaže nade u razrješenje slučaja. Šok je još veći što je lopov pokazao neviđenu hrabrost ignoriravši činjenicu da je odvjetnikova kuća samo stotinjak metara od čuvanog veleposlanstva Ruske Federacije ispred kojeg je, osim niza kamera, i čuvar u kućici.

Nakon povratka s godišnjeg sredinom kolovoza sve su lađe potonule i poduzetniku Saši Rakaru (45), koji vodi zagrebački restoran ‘Primošten’ i kafić ‘Knežiju’. Drski tat je strastvenog tunolovca olakšao za više od 300 tisuća kuna nakon šetnje njegovim stanom na Bukovcu. Uzeo mu je novac, nakit i privatno računalo, a kako su mu se na dohvat ruke našli i ključevi Rakarova Audija A5, netom ukradene stvari ubacio je u auto i odvezao se u nepoznato. Zanimljivo je da na vratima i prozorima nije bilo nikakvih tragova provale pa ostaje upitno je li Rakar svog provalnika poznavao ili je pak riječ o vrhunski odrađenom plaćenom poslu.

(...)

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 16:18