VELIKA BUKA

ON JE SVE ČEMU SE LIJEVI I SOCIJALNO OSJETLJIVI BBC PROTIVI Tko je na kraju izgubio, Jeremy Clarkson ili BBC?

On je sve ćemu se tradicionalno lijevi i socijalno osjetljivi BBC kao korporacija protivi
 AFP

U svojoj nedavno objavljenoj kolumni u Sunday Timesu, Jeremy Clarkson traži opcije za uspješno besposličarenje. Kuhanje je jedna od njih. “Često čitamo o aktivnim i zaposlenim ljudima koji umru dan nakon što odu u mirovinu jer se jednostavno ne znaju nositi s konceptom opuštanja. Kako se dogodilo da trenutno imam viška vremena, pomislio sam da bi dobra ideja bila započeti neki hobi”, piše, očekivano u skladu s njegovim stilom uvijek ažurnog ismijavanja situacije, čak i kada se ona odnosi na najkritičnije trenutke u njegovoj desetljetnoj karijeri.

Dvije suspendirane epizode emisije Top Geara i nejasna sudbina njenog najpoznatijeg voditelja Jeremyja Clarksona ovaj je tjedan, nakon obilja buke i halabuke, napokon zadobila konačni oblik - ugovor između Clarksona i BBC-ja koji istječe ovih dana neće se obnavljati. Jeremy Clarkson dobio je nogu.

Detalji afere danima su punili svjetski tisak: nakon cjelodnevnog snimanja u Engleskoj, Jeremy Clarkson je bio razočaran ponuđenom večerom u hotelu, što je rezultiralo “neprovociranim verbalnim, a potom fizičkim napadom u trajanju od 30 sekundi”, kako je utvrdila službena istraga BBC-ja. Žrtva napada producent Oisin Tymon nije podnio službenu žalbu BBC-ju, već je Jeremy Clarkson sam prijavio incident. Prema pravilniku kuće, njegov šef Danny Cohen suspendirao je emisiju i zatražio istragu koja je, dva tjedna kasnije, rezultirala krajem Clarksonove karijere na BBC-ju.

Kratki incident

Posljedice ovog poluminutnog incidenta izazvale su nacionalnu histeriju, podijelivši Britance u dva tabora - one koji su se skupljali oko peticije zahtijevajući Clarksonov povratak na male ekrane, i one koji su navijali za to da se njegovom ponavljano skandaloznom ponašanju napokon stane na kraj. Kako to biva s javnom televizijom, i jedni i drugi osjećali su se pozvanima iznijeti svoje mišljenje - BBC pripada svakom poreznom obvezniku koji plaća godišnju TV pretplatu od 145 funti i 45 penija (kojih 1400 kuna).

Emocije na stranu, u normalnim okolnostima medijski djelatnik koji izazove neprovocirani napad na kolegu bez puno buke dobiva otkaz. No, ovo nisu normalne okolnosti, a Jeremy Clarkson nije bilo koji medijski djelatnik. Njegova uloga središnje ličnosti emisije Top Gear, koja je sa 350 milijuna gledatelja uvjerljivo najgledanija emisija na svijetu, u velikoj mjeri čini ga nedodirljivim. U prošlosti oprošteni su mu na deseci tužbi, komentari s primjesama rasizma i homofobije, diplomatski skandali i nedavni incident - registarskom pločicom s asocijacijom na Falklandski rat umalo je izazvao rat s Argentinom.

Profesor novinarstva s uglednog londonskog sveučilišta City University i medijski analitičar dnevnog lista The Guardian Roy Greenslade, ne smatra Clarksona fenomenom, već vrlo zahvalnom TV ličnošću te za Jutarnji list komentira: “On je personifikacija populizma. Njemu je uspjelo - nešto što je itekako promišljeno, a ne slučajno - uspješno obaviti taj težak trik da bude tip na televiziji koji se ponaša kao tip koji nikada ne bi mogao dospjeti na televiziju. On je autentičan. On je samosvjestan, komični karakter koji uživa u izricanju onoga što misli i na taj se način dopada svojoj golemoj publici.” No, iako je čitavu karijeru proveo u analiziranju medija Greenslade nije očekivao takav opseg medijske histerije. Ono što je očekivao, ipak, jest odluka BBC-ja. “BBC nije imao nikakvu drugu opciju nego ga otjerati”, govori Greenslade.

Sve je u životu stvar tajminga, govore, a u ovim trenucima gubitak ugleda nije nešto što si BBC može priuštiti. Skandali pedofilije među najpopularnijim voditeljima koji su odgojili generacije sedamdesetih i osamdesetih još odjekuje pitanjem koje se granice moraju postaviti pred zvijezde, bez obzira na slavu i novac koji donose televizijskoj mreži.

Velika buka

BBC-jev insajder producent Peter Clarke (ime je promijenjeno na zahtjev sugovornika) radi u istom krilu zgrade kao i Clarkson, i godinama na BBC-ju surađuje s poznatim voditeljima, tvrdeći da često znaju biti egocentrični i naporni. Ipak, u sukobu između BBC-ja i popularnog voditelja odlučno staje na stranu Clarksona: “Ovo je jedna od najvećih prijetnji instituciji zabavnog programa u povijesti. BBC je toliko zapleten u birokraciju i politiziranje onoga što je ispravno a što nije, da zaboravljaju kako su tu prije svega zato da bi služili gledateljima. Top Gear je naš najveći izvozni proizvod. Ovo je golema kriza, ali ne za Clarksona koji će, siguran sam, sa svoja dva prijatelja stvoriti novi najgledaniji format na svijetu koji će ga učiniti milijarderom. Ovo je kriza za BBC, koji očito ne uspijeva zadržati svoje talente”, govori.

U buci koja uključuje sociološki, politički i klasni aspekt mnogi izostavljaju činjenicu da nikome u Ujedinjenom Kraljevstvu fizički napad na kolegu ne bi bio oprošten. Disciplinski postupci i otkazi dijele se zbog daleko manjih prijestupa. No, reći da je slučaj Clarkson samo to - kazna za nedopustivo ponašanje na radnom mjestu - bilo bi krivo; Clarksonova simbolika u ranije spomenutom triju socioloških, političkih i klasnih aspekata nije zanemariva.

To je najočitije pokazao sam David Cameron kada je uoči skandala javno komentirao slučaj žaleći “talentiranog” Clarksona. Zauzevši se za prijestupnika, premijer je dodatno učvrstio podjelu koju Clarkson simbolizira u britanskom društvu. On je sredovječni bijeli muškarac iz visoke klase, koji živi život visokih klasa, prijateljuje s najutjecajnijim ljudima u zemlji, uključujući sa svojim susjedima Davidom Cameronom i bivšom desnom rukom Ruperta Murdocha Rebekom Brooks te uglednim komentatorom AA Gillom, on se vikendima povlači u svoju kuću za ladanje i odlazi u lov, a večeri provodi u odabranim restoranima skupog predgrađa Chelsea i privatnim klubovima Mayfaira, čiji je počasni član. Dovoljno da zgrozi svakog ljevičara, čitatelja Guardiana, pobornika socijalne mobilnosti i pripadnika nižih socijalnih staleža koji njegove šale ne smatraju smiješnima, već jednostavno uvredljivima. Vrlo otvoreno, Clarkson zastupa ideje desnice i ne skriva da njegov glas u pravilu pripada torijevcima.

Clarkson je sve čemu se BBC kao korporacija protivi. Tradicionalno lijeva, s otvorenom empatijom prema laburističkim idejama socijalne jednakosti i zaštiti prava manjina, prema svojim fundamentalnim principima teško je zamisliti da bi njene oce mogao nasmijati BBC-jev humor. Stoga i ne čudi da se u medijskim kuloarima govori kako je Clarkson često osjećao kao da radi za neprijatelja. Iako Top Gear, suprotno uvriježenom mišljenju, ne pripada Clarksonu, on je odgovoran za uspjeh emisije koja je od dosadnjikave revije o automobilima od 2002., kada je postao njezin voditelj, izrasla u megaspektakl koji je BBC-ju, procjenjuje se, svake godine donosio zaradu od 150 milijuna funti. Emisija se prikazuje u 214 zemalja, u oko 150 milijuna kućanstava sa 350 milijuna gledatelja. Pripadajući časopis prodaje se u 1,7 milijuna primjeraka. Facebook stranica Top Geara ima više od 19 milijuna prijatelja.

Murdochova ponuda

Sudbina emisije koja se prikazuje od početka sedamdesetih nije izvjesna. Richard Hammond i James May, Clarksonovi suvoditelji, već su najavili odlazak, iako ne službeno. Za Clarksona se nitko ne boji, čak niti njegovi najveći obožavatelji. Njegovo osobno bogatstvo procjenjuje se na 30 milijuna funti, izračunato na temelju njegove godišnje plaće od milijun funti i udjela u emisiji Top Gear koji je 2012. prodao BBC-ju za 8,4 milijuna funti. Tu su i raskošne nekretnine, uključujući stan u Notting Hillu, vikendice u oazi engleskih bogataša Chipping Norton i na otoku Isle of Man te dakako jedan od najimpresivnijih voznih parkova u zemlji.

Nema sumnje da Clarksonov telefon ne prestaje zvoniti. Jedan od najupornijih pozivatelja mogao bi biti Rupert Murdoch s čijom novinskom kućom News International Clarkson godinama surađuje. Televizijsko i produkcijsko krilo Murdochove kompanije mogle bi omogućiti novo poglavlje za Clarksona. Kako je zaključio u kolumni s početka priče, Jeremy Clarkson je beznadno loš kuhar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 16:21