IVAN KOBAŠ

ODVJETNIK TVRDI DA JE ŽRTVA IŽIVLJAVANJA POLICIJE 'Prebili su me, pa je moj klijent odustao od kuće obitelji Cvjetković'

Ivan Kobaš, odvjetnik iz Zagreba, pravni zastupnik Borisa Žibrata koji je od banke kupio ovršenu kuću obitelji Cvjetković na Bukovcu, tvrdi da su sukobi oko neuspješnih deložacija razlog zašto ga policija prati te da su ga 28. travnja zaustavili u njegovu Mercedesu CLK kabriolet, pri čemu je bio izložen gruboj i protuzakonitoj torturi
 Boris Kovačev/CROPIX

Da se kojim slučajem nije digla medijska hajka oko deložacije deveteročlane zagrebačke obitelji Cvjetković, tko zna koliko bi odvjetnik Ivan Kobaš, koji zastupa njihovu “noćnu moru”, odnosno Borisa Žibrata koji je njihovu nekretninu kupio na dražbi, još bio u “sjeni“ svojih kolega pravnika. No, osim kao odvjetnik, Kobaš je pod lupom sedme sile završio i kao, kako sam tvrdi, žrtva policajaca koji su ga “pretukli na cesti, držali vezanog lisicama na tlu, lažno prijavili da im je prijetio te ga nezakonito, po već tko zna koji put pretresli”. Upravo taj zadnji potez od utorka 28. travnja u pola bijela dana na zagrebačkom Kozari boku, kada je, prema vlastitim tvrdnjama, prošao 30-satnu agoniju i treniranje strogoće koju obično prolaze njegovi klijenti, unio je strah u njegova najpopularnijeg klijenta Borisa Žibrata koji je, ni manje ni više, odlučio odustati od omražene deložacije Cvjetkovićevih!

Neprimjereni tretman

- Kad je Boris Žibrak vidio u medijima fotografije mojih ozljeda i kako su se nada mnom policajci iživljavali, kao i da me policija već neko vrijeme ciljano zaustavlja i pretresa kad god im se ukaže prilika, a sve nakon posljednjih istupa vezanih uz deložaciju Cvjetkovićevih, uplašio se za život svoje obitelji. Vidio je što su učinili meni kao odvjetniku, koji sam malen pred policijskim aparatom, pa se pita kako bi tek on onda prošao. Bez razmišljanja je rekao: ‘Dižem ruke od te kuće na Bukovcu!’ Svjestan je da formalno ne može, ali dao mi je do znanja da s time više ne želi imati posla jer ne vjeruje u pravnu državu. Idemo dalje. Ustrajat ćemo na obeštećenju, i to od države. Podnijet ćemo prijedlog za mirno rješenje spora za što imaju tri mjeseca, prema Zakonu, za bilo kakav odgovor. Nakon toga dižemo tužbu za naknadu štete - govori za Nedjeljni Jutarnji odvjetnik Ivan Kobaš, pojasnivši da će imovinski dio tužbe biti tržišna vrijednost nekretnine uvećana za sve uloženo od datuma kupnje, dok se neimovinski dio odnosi na povredu prava osobnosti.

Sve u svemu, ako se sudski ostvari Kobaševa najava, troškovi niza neuspjelih deložacija obitelji Cvjetković tako bi za Republiku Hrvatsku mogli premašiti milijunski iznos. I tako dolazimo na onu Kobaševu izjavu od prije nekoliko mjeseci koja zasigurno nije “sjela” tijelima gonjenja kao pružateljima asistencije prilikom deložacije, a kada je rekao da “obitelj Cvjetković može biti sigurna i da im se nikad neće ništa dogoditi, ni sad ni poslije, jer je policija toliko nesposobna da nije u stanju iseliti ni kokošinjac, a kamoli takvu obitelj”.

Upravo u toj izjavi Kobaš, među nizom ostalih razloga, pronalazi motive za “neprimjereni tretman“ koji su mu priuštili policajci u utorak u 14 sati nakon što su ga zaustavili kako bi ga legitimirali. Svaku sekundu policijskog postupanja od zaustavljanja i izdvajanja iz prometa snimila je Kobaševa kamera koju je imao u vozilu, a koja je kasnije izuzeta kao dokaz s obzirom na to da je odvjetnik za sve ozljede koje je zadobio te za oštećenje vozila - koje su, ujedno, i pretresli bez sudskog naloga - uzvratio kaznenim prijavama. Tvrdi i da ima valjani razlog prijaviti policajce i za protupravno oduzimanje slobode, a o čemu će, također, izvijestiti i unutarnju kontrolu Ravnateljstva policije.

Što se točno dogodilo? Kobaš se u sekundi, vozeći svoj Mercedes CLK kabriolet, u očima policajaca pretvorio u okorjelog kriminalca spremnog na bijeg.

‘Prate me...’

- Već neko vrijeme primjećujem da me prate. Tako je bilo i toga dana. Išao sam iz pošte i vozio se Slavonskom avenijom. Vidio sam u retrovizoru policajca na motoru stotinjak metara iza sebe. Time sam još dodatno pazio da dajem žmigavce prilikom prestrojavanja. Kako sam ja mijenjao trake, mijenjao ih je i on. Uključio je bljeskalicu i rukom mi dao znak da stanem sa strane. Bio je to izlaz za Kozari bok. Stao sam malo dalje, vozeći 20 km/h, na parkiralištu kod crkve. I odmah mi se obratio riječima: ‘Dobro, koliko ti treba da staneš?’ Na kraju sam bio nepropisno parkiran na kolniku. Tražio me vozačku i prometnu. Nisam ih imao pa sam se za prvu ruku legitimirao odvjetničkom iskaznicom koju je bacio. Svaki pokušaj komunikacije bio je kontraproduktivan pa sam samo odgovarao na pitanja.

‘Pozvao je pojačanje’

Pozvao je pojačanje i krenuo pregledavati auto, mene, moje džepove - pojašnjava odvjetnik Ivan Kobaš kojem su potom policajci rekli da ga vode u postaju radi utvrđivanja identiteta. Zamolio ih je, dodaje još, da barem zatvori krov na autu ili da auto odvezu dalje s obzirom na ozloglašenu lokaciju na kojoj su se nalazili - Kozari bok. Prijedlog policajce nije zanimao pa je Kobaš samoinicijativno bočno sjeo u auto s nogama vani ne bi li, ipak, zatvorio krov na kabrioletu u kojem je bio i ročišnik.

- Pa kud sam mogao bježati? U šumu? Znali su tko sam. Uostalom, i paraplegičar bi uspio uskočiti u auto i zaustaviti me ako sam već, kako tvrde, pokušao pobjeći. Izviknuli su: ‘Van iz auta!’ Navalili su na mene. Jedan me počeo gušiti rukama. Gurnuo mi je prst u nos. Facu su mi pribili na asfalt. Potrbuške su me bacili na tlo. Čvrsto mi vezali ruke da sam ostao bez cirkulacije. Jedan je čučnuo na mene. Sat vremena sam ležao na tlu vezan. Rugali su mi se i smijali. Zamalo me jedan čovjek pregazio autom pa su ga policajci jedva preusmjerili - priča još Kobaš naglašavajući kako policija nije osigurala mjesto događaja pa je umalo tako izgubio i glavu te je završio s poderanom odjećom i ogrebanim automobilom.

Tom im je prilikom izrekao, kako tvrdi, nepostojeće prijetnje. Dok je ležao na tlu vezan govorio im je da ga “puste i da će sve zaboraviti dok slučaj još nije eskalirao”. Spomenuo im je i da će ih prijaviti šefovima, priuštiti im otkaz zbog nasilničkog ponašanja i da će sve dati u medije. Na to je dobio odgovor da mu je bolje da leži i da šuti, tvrdi Kobaš, pa mu je prekipjelo te je nakon sat vremena provedenih u neljudskoj pozi gnjevno izustio: “Gledajte sutra dnevnik!”

(...)

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 11:36