JOSIPA RIMAC

NOVO LIJEPO LICE HDZ-A 'Kako sam od kninske kraljice postala šefica Karamarkove kampanje'

'U stranci je cijela moja obitelj: otac, majka, sestre... Da je bilo moguće učlaniti prije 16., učinila bih to'
 Boris Kovačev / CROPIX

Kninska gradonačelnica Josipa Rimac u HDZ se učlanila kad je imala samo 16 godina. Učinila je to, kaže, jer ranije od toga nije bilo moguće. Danas je velika stranačka zvijezda. Punih deset godina na čelu je najpolitiziranijeg grada u Hrvatskoj, uspjela je pokrenuti jedan od najdepresivnijih gradova u zemlji, a predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko prepoznao je njezine lokalne napore i postavio je na čelo stranačke kampanje za predstojeće parlamentarne izbore.

Nakon dobivenih lokalnih, dva puta EU parlamentarnih i predsjedničkih, pred Rimac stoji bitka svih bitaka.

Simpatična “političarka novog kova” uvjerena je da će HDZ uspjeti preuzeti odgovornost za vođenje države i na parlamentarnim izborima, a kada ju se pita o političkim ambicijama, kaže kako neće odbiti nijednu dužnost koju joj stranačko vodstvo povjeri.

- Sada mi je glavni cilj da HDZ pobijedi na izborima, a ako mi predsjednik Karamarko ukaže čast da budem u njegovoj Vladi, naravno da ću tu ponudu prihvatiti. No, osoba sam koja jednako radi kada je prva i dvanaesta na izbornoj listi - govori 35-godišnja političarka.

Rimac je na čelo Knina zasjela prije deset godina. Dotad je obnašala (kao najmlađa u njegovoj povijesti) dužnost ravnateljice Hrvatskog Crvenog križa (HCK), no Gradski odbor kninskog HDZ-a smatrao je kako je stasala u političarku koja na svojim leđima može iznijeti teret gradskih izbora.

Bio je to veliki politički izazov. Lokalni HDZ ukazao joj je povjerenje, no samo na šest mjeseci. Uz nju, na listi su bila još dva kandidata za obnašanje gradonačelničke dužnosti, koji su mjesto trebali preuzeti nakon nje, pokaže li se pokus neuspješnim. No, to se nije dogodilo.

Kako je za gradonačelnicu izabrana sa samo 25 godina, trenutačno je postala medijska činjenica, kao najmlađa gradonačelnica nekog hrvatskog grada. Politički rezultati su bili izvrsni i Knin je postao HDZ-ova neosvojiva utvrda koju njezina osoba s lakoćom brani već puno desetljeće.

Tijekom lanjskog obilježavanja 19. obljetnice Oluje na kninskoj tvrđavi s predsjednikom HDZ-a Tomislavom Karamarkom i današnjom predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović

Kada smo u petak razgovarali, Josipa Rimac je odavala dojam izuzetno staložene i samosvjesne osobe, neopterećene ulogom direktorice HDZ-ove kampanje, praktički stranačkog masterminda za dolazak na vlast.

Uz kavu s mlijekom zaneseno je govorila o kninskim infrastrukturnim projektima, izražavajući žaljenje zbog činjenice da se Knin u domaćim medijima spominje samo uoči obljetnica Oluje.

- Kada sam postala gradonačelnica, Knin je bio zapušten grad. Gospodarstvo je bilo mrtvo, nije postojalo. Ovisili smo isključivo o javnom sektoru, o poslovima u administraciji, državi, institucijama. Prije mene, u deset godina od oslobođenja Knina, bila su tri Vladina povjerenika i tri gradonačelnika, što govori o nestabilnoj političkoj sceni. Da, imala sam samo 25 godina kada sam došla na čelo grada. Knin danas i prije deset godina nisu isto mjesto. Sa 18 milijuna kuna vlastitih prihoda, proračun je narastao na 25 milijuna kuna vlastitih prihoda, a ukupni proračun u prosjeku na 45 milijuna kuna, dok su investicije u gradu trenutačno veće od 200 milijuna kuna. Da nije bilo odluke o relokaciji prihoda s osnove poreza na dohodak, imali bismo još četiri milijuna kuna. Ponosna sam što se Kninu događa porast broja stanovnika. Brojke nisu velike, od 15.388 stanovnika 2001. godine narasli smo za 189 ljudi, ali to je pokazatelj da nema iseljavanja. Gospodarstvo raste, poduzetničkom zonom ostvarili smo stotine radnih mjesta. Najveća je investicija tvrtke DIV koja je zaposlila 420 ljudi. Knin je konačno dobio ono što prije nije imao, strategiju razvoja - ističe Josipa Rimac.

Josipa Rimac uručuje umirovljenom generalu Anti Gotovini povelju počasnoga građanina Knina na dan Sv. Ante, zaštitnika grada

Gradonačelnica kaže da se Knin tijekom njezina tri mandata ozbiljno pokrenuo. Sliku grada je promijenila obnova 30 stambenih zgrada i 11 zgrada javne namjene, a i danas ih je u obnovi pet. Uređene su prometnice, a utemeljeno je i Veleučilište koje u tri smjera nudi mladim Kninjanima priliku da studiraju u svom gradu. Priliku koja Rimac, kaže, nije imala. Rade na projektima kojima je cilj povući sredstva iz europskih fondova (iako, kao i brojni drugi hrvatski gradovi, muku muče s ispunjavanjem obveze o deset do dvadeset posto učešća) te, ističe Rimac, ostvaruju značajne uspjehe s registracijom brojnih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG).

Josipa Rimac s glavnim tajnikom HDZ-a Milijanom Brkićem u Vodicama na seminaru za gradonačelnike i župane iz redova HDZ-a

- Dosad je kninska bolnica dobila čak dvadeset liječnika specijalizanata. Želimo da ostanu živjeti u Kninu i učinit ćemo i konkretne mjere da bismo ih zadržali. Isto tako, blizina vojnih objekata rezultirala je time da se dobar dio pripadnika Oružanih snaga namjerava, zbog blizine radnog mjesta, preseliti u grad. Želja mi je da i dio zaposlenika MORH-a ne putuje svaki dan na posao u Knin, nego da u njemu i žive. Osim toga, Knin se pokušava razviti i kao turistička destinacija. Jedno smo od četiri najstarija naselja u Hrvatskoj. Upravo uređujemo interaktivne turističke ploče, postavljamo spomenik dr. Franji Tuđmanu, a do obljetnice bi trebao biti otvoren i muzej Oluje u kojem ćemo prikazati najvažnije eksponate te veličanstvene hrvatske pobjede.

Gradonačelnica Knina s kćeri Katjom 2005.

Najveći vrh Dinare na našem je području. Svjesna sam da nismo ni Split, ni Dubrovnik, no imamo turističke potencijale i na njima ćemo raditi - kaže Josipa Rimac.

Moglo bi se reći da je zaljubljena u svoj grad iz kojega je, kao dijete od deset godina, bila protjerana ratnim zbivanjima. Kaže kako joj tada, kao malenoj djevojčici, nikako nije išlo u glavu zašto mora napustiti svoj dom.

- No, to nikad nije rezultiralo mržnjom. Još kao ravnateljica Crvenog križa naučila sam važnost humanosti i suživota. Upravo te vrijednosti zagovaram u Kninu. Danas u mom gradu imamo velik broj pripadnika manjina, pogotovo srpske nacionalne manjine, no Knin nije podijeljen grad. Štoviše, ostvarujemo suživot i suradnju. Otkako sam na čelu Grada, pokušavam iz slike o Kninu maknuti tu predodžbu o ratu i podjelama - objašnjava Rimac.

Josipa Rimac sa Zdravkom Mamićem

U svoj grad se vratila 1995. godine, zapravo čim se moglo, i otad je njezina politička ambicija bila članstvo u HDZ-u.

- U stranci je cijela moja obitelj: otac, majka, sestre... Da je bilo moguće učlaniti se u HDZ prije 16., učinila bih to - govori nam Josipa Rimac.

Proteklih tjedana Knin je prvorazredna politička tema. Prepucavanja predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i premijera Zorana Milanovića oko toga treba li 20. obljetnicu najvažnije vojne operacije u Domovinskom ratu slaviti u Kninu ili Zagrebu, uspjela su ovaj grad Dalmatinske zagore još jednom staviti u kontekst podjela. Gradonačelnicu Rimac takva situacija žalosti.

Bila je i članica ženskog tima Sanaderova HDZ-a

- Što se mene tiče, postoji samo jedno mjesto obilježavanja 20. obljetnice akcije Oluja i Dana domovinske zahvalnosti, a to je Knin. Vukovar je grad-heroj, a Knin je simbol pobjede. Svake godine iz Srbije stižu poruke da Hrvati ne bi trebali slaviti Oluju, iako je Sud u Haagu svojom presudom rekao kako nema apsolutno ničega zločinačkog u toj akciji. Ipak, te poruke stižu.

Preseljavanje proslave iz Knina bilo bi udovoljavanje zahtjevima srpske politike i omalovažavanje vrijednosti ovoga grada za Domovinski rat. Ne želimo udovoljavati zahtjevima Srbije jer za to nema nikakvog razloga - kaže Josipa Rimac.

Josipa Rimac s Tadićem i Mesićem

Priznaje kako se svake godine, 5. kolovoza, na jedini dan kad su svi kninski hoteli popunjeni, naježi kad se na tvrđavi zavijori hrvatska zastava koja je simbol Oluje postala kada ju je 1995. godine, u znak oslobađanja dotad okupiranog teritorija, tamo podigao prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman i rekao “Imamo Hrvatsku!”

- Knin je, bez obzira na podignute tenzije oko Oluje, ponosan domaćin najvažnije proslave u kojoj slavimo svoju pobjedu - ističe Rimac.

Uručenje Povelje grada Knina generalu Mladenu Kruljcu

Kao direktorica HDZ-ove kampanje, Josipa Rimac je svjesna zadatka koji je pred njom.

- Nije politiziranje kad kažem da aktualna Vlada nema rezultata. S druge strane, predsjednik Karamarko uistinu je promijenio način vođenja stranke. Svima je dao mogućnost da izraze svoj stav. Danas u stranci vlada izuzetno dobra komunikacija i pogotovo je bitno što je ona uspostavljena na lokalnoj razini. Gradonačelnici i načelnici općina dosad nisu bili u prilici da tako kvalitetno iznesu svoje stavove, što kao lokalni dužnosnik ponajbolje znam. No, rad na terenu i u lokalnoj samoupravi zapravo je nositelj izbora. Mjesto na listi mi nije važno, kao ni buduće funkcije. Jedino što je važno to je pobjeda, a Knin je simbol pobjede i to želim prenijeti na ove izbore - kaže kninska gradonačelnica.

S aktualnim predsjednikom HNS-a Davorom Šukerom

Uvjerena je u HDZ-ovu pobjedu. Optimizam temelji na rezultatima lokalnih, europskih i predsjedničkih izbora.

- HDZ je pobijedio na svim izborima koji su održani u protekle tri godine. HDZ ne razmišlja ni o kakvim podjelama funkcija, nego o pobjedi u kojoj ćemo imati dvotrećinsku većinu u Saboru. Predsjednik Karamarko uveo je nultu stopu tolerancije na korupciju. Imajte na umu da je HDZ jedina stranka u Hrvatskoj u čijem članstvu nema niti jedne pravomoćno osuđene osobe, što je nešto čime se SDP ne može pohvaliti - govori Josipa Rimac.

S kolegama, gradonačelnicima Božidarom Kalmetom iz Zadra i s Milanom Bandićem iz Zagreba





Time i sama otvara pitanje istraga koje Policijski nacionalni ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala već neko vrijeme vodi protiv nje.

No, istrage ne zabrinjavaju Josipu Rimac. Kaže da nema potrebe ulaziti u detalje, osim da je otvorena, da iščekujemo odluku i da nećemo ništa prejudicirati. - Vidimo da Milanovićevi poslušnici i dalje konstruiraju istrage i optužuju bez argumenata. Cilj je stvarati predizbornu psihozu ne bi li nas destabilizirali. HDZ je prošao svoju katarzu, a njih to tek čeka - govori Rimac.

Svjesna je da će idućih mjeseci, zbog uloge koju joj je Karamarko namijenio, biti pod velikim povećalom javnosti.

- Nikad nisam bila opterećena time koliko sam u medijima. Ne želim nikakve moguće titule, nego samo pobjedu stranke i bolji život naših građana. Želim biti jednostavna Kninjanka. Ako svojim idejama i stavovima mogu nešto učiniti, bit će mi zadovoljstvo - zaključuje Josipa Rimac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 08:36